Möss och människor

12 röster
24419 visningar
uppladdat: 2009-03-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1. Beskriv huvudkaraktärerna

Boken handlar om George, en snabbtänkt man i 30-årsåldern, och Lennie, i samma ålder, som är enormt stark men efterbliven. De är lantarbetare som vandrar runt för att hitta jobb. De vill tjäna ihop pengar så att de kan förverkliga sin stora dröm som är att köpa sig en egen gård.  De har varken familj, fast jobb, eller egen bostad. De drar runt från gård till gård och tar tillfälliga jobb. Det går inte alltid så bra för dem.

George, som är liten till växten men verkar vara riktigt smart och snabb tänkt. Han framstår som väldigt alvarlig nästan lite sur eller ilsken ibland. Men när man läser om hur han talar och behandlar Lennie så inser man hur mycket han älskar honom.

Lennie som är Georges raka motsats, Han är stor och välbyggt. Han är oftast glad och positiv och älskar att smeka mjuka och lena saker. När man läser om honom så märker man att han håller av George väldigt mycket. Det framgår inte i texten men jag tror också att Lennie har någon sorts sjukdom jag vet inte varför men det är en känsla jag får.

2. Hur jag skulle tolka titeln möss och människor?

När jag hörde om titeln så tänkte jag lite på, den gröna milen. Jag kom att tänka på Mr Jingles. Senare i boken började jag fatta, vad det handlade om. Det är ett genisaliskt val av titeln och bakgrunden till denna bok. Jag kan likna George och Lennie vid den lilla musen som får sitt hem ödelagt. George spelar alla kort han har och hans framtid är osäker. För att skona sin vän från detta helvete väljer han att skjuta honom. Denna plan som Robert Burns nämner i sin dikt kan man ana i den dröm Lennie har om att få leva på en gård och få sköta kaniner. Den krossas - utan att han ens är medveten om det. Kanske är det lika bra, för jag skulle inte kunna föreställa mig hur han skulle känna om hans planerade framtid inte skulle vara något annat än just en dröm.

Slutet är den viktigaste delen som för fram bokens stora budskap, som är dolt i början av berättelsen. Slutet var avgörande för mitt omdöme av boken, eftersom när den kom så insåg jag hela poängen med boken.

3. Vilken relation har George och Lennie till varandra?

Vi får veta att det inte finns något släktskap mellan männen, men ändå så följs de åt och delar samma dröm. George är förbannat på sig själv gång på gång att han har släppat på Lennie. Men det är långt från hela sanningen, som man som tidligt förstår. Den vänskapliga kärleken mellan männen är stark, och visst uppskattar George sin lite tröga vän.

George har varit Lennies vän och följeslagare. Alltså var han en betydande person i Lennies liv. George ville därför skjuta honom själv. Han ville inte att Lennie och hunden skulle gå samma öde till mötes. George gör det också för att lindra Lennies död. Han visste vad som skulle hända om han inte hade gjort det själv.

Denna känslosamma stund blandades med sorgsenhet, lättnad och förståelse, för det George gjorde mot sin vän. Lennies dröm blev berättad och en stund senare blev den kanske uppfylld för Lennie. Om hundens död kan beskrivas med ord så var det känslolöst men däremot Lennies död kan snarare beskrivas som ett lyckligt slut.

När jag funderat ett tag över slutet kom jag också på anledningen till varför George sköt Lennie, även om jag tycker att det fanns en viss osäkerhet hos honom. Jag tror att gården som Lennie ville höra berättelser om hela tiden fanns inte i verkligheten. Det var något George berättade för att vara säker på att ha Lennie vid sin sida, vad som än hände.

Jag tror att George insåg att det inte skulle fungera att ljuga länge till för Lennie angående gården. Eftersom de redan dragit in ytterligare en person i deras hemliga planer, och ju fler personer som fick reda på deras plan, desto större blev pressen på George.

4. vilken är George respektive Lennies dröm?

De båda männen har en dröm om att en dag köpa en egen liten gård, där de kan arbeta för sig själva och inte ha någon chef över sig. För att lyckas med det måste de först arbeta mycket så att de har råd att köpa en egen gård. Det går inte alltid så bra för dem.

I berättelsens början har de båda flytt från en gård, som de jobbade på. De var tvungna att fly eftersom Lennie hade smekt en flickas klänning så mycket att flickan blev rädd och skrek.

George, som har tagit hand om Lennie under lång tid, är trött på att Lennie glömmer bort det som George säger och att de så ofta får problem på grund av Lennie.

5. "Det händer stundom att ögonblicket hejdar sig och tvekar och dröjer kvar mycket längre än ett ögonblick. Alla ljud tystnade, all rörelse av stannade för mycket, mycket mer än ett ögonblick."

När spännande saker händer kan korta ögonblick, vara mycket mer än det korta ögonblicket. En ynka sekund kan tolkas som om det är flera minuter. Det som har hänt kan tolkas som en evighet, tiden avstannar och man känner att något hemskt har hänt.

John beskriver, denna stund som en stund som är fyllt både av glädje o sorg. Han beskriver henne som om hon sover, i samma ögonblick som hon är död. Han beskriver henne som om hon ser ut som hon är levande, samtidigt så ser hon väldigt söt ut.      

6. Beskriv kvinnorna respektive männen i boken.

Det finns inte så många kvinnor i boken förutom Curleys fru och Lennies moster . Han beskriver kvinnor som om de är ett problem, eller att de ska hålla till sig bara hemma och inte göra något annat. När Curleys nya fru kommer till gården behandlas hon just som en slampa eftersom hon söker sig till männen. Egentligen är hon bara ensam och söker någon att prata med men männen förmår inte förstå denna kvinna som subjekt, utan som ett objekt. Man ser lätt att Curleys fru, kallas för Curleys fru och inte för hennes egna namn.

John Steinbeck beskriver männen som om de är mer värd än kvinnorna. Männen ska jobba, slita och försö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

John Steinbeck Titel: Möss och människor Originaltitel: Of mice and men

Kommentera arbetet: Möss och människor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-04-25

    Jag tror att boken roligt och riktigt bra

  • Inactive member 2017-03-02

    Tack bror

Källhänvisning

Inactive member [2009-03-17]   Möss och människor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58039 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×