Panama

3 röster
13735 visningar
uppladdat: 2003-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Panama är någon sorts indianska och betyder fiskrikt vatten eller många fiskar.
Panama ligger i Mellanamerika mellan 77o och 84o västlig längd. I nordväst ligger Costa Rica och i öster Colombia. Norr om Panama ligger Karibiska havet och söder om Panama ligger Stilla havet. På det smalaste stället är Panama bara 55 km brett mellan haven. Och det är det smalaste stället i hela Mellanamerika mellan haven.
Ytan är 756500 km2 vilket ungefär är 6 gånger mindre än Sverige.
Panamas högsta berg ligger i västra Panama det heter Volcán Barú och är 3475 m högt. Den längsta floden heter Tuira.
För cirka 30 miljoner år sedan skulle man inte behövt bygga en kanal för då låg hela Panama och en stor del av Mellanamerika under vatten.
Årsnederbörden i Panama ligger i genomsnitt mellan 1500mm och 3500mm per år beroende på vart man mäter. Det regnar mest mellan maj och december. Medeltemperaturen ligger mellan 25 grader och 28 grader varmast är det i mars-april.
Mellan 50% och 60% av Panamas landyta är täckt av skog (bland annat mycket regnskog).
I Panama finns det Jaguarer, Ozeloter (kattdjur), Bältdjur (sköldpaddsliknande djur), Tapirer (svinliknande djur med snabel som äter myror) och Alligatorer.


Historia

År 1501 steg den förste europé iland i Panama och det var en spanjor som hette Rodrigo de Bastidas. På den tiden bodde det cirka 1 miljon Chaindianer i det område som idag är Panama
År 1519 bestämde den spanska guvernören att lägga sitt residens i en liten fiskeby som hette Panama och det är den ”fiskebyn” som idag är Panama City.
År 1821 utropade sig Panama sig självständigt från Spanien men bara några månader senare gick dom med i republiken Stor-Colombia som nu bestod av Colombia, Panama, Venezuela och Ecuador. År 1930 drog sig Venezuela och Ecuador ur Stor-Colombia och då bildade Colombia och Panama republiken Nya Granada.
I början av 1900-talet började USA intressera sig för ett kanalbygge med kanalzon men det ville inte den colombianska regeringen veta av och då drog sig Panama ur unionen med Colombia med hjälp av den amerikanska armen och blev då helt fritt.
Under 40, 50, 60, 70 och 80-talet var det mycket politiskt oroligt i Panama. Det var bland annat många statskupper och många maktkamper. I presidentvalet 1984 vann Manuel Noriega efter valfusk. Detta tyckte inte USA om och efter det framkommit att han var inblandad i en kriminell verksamhet så införde USA 1988 sanktioner mot Panama. Och efter ett misslyckat amerikanskstött kuppförsök 1989 tog USA saken i egna händer och invaderade Panama. Efter det fördes Noriega till USA där han ställs inför rätta och får först 40 års fängelse för bland annat narkotikasmuggling och mutbrott. 1993 fick han dessutom 20 år till i fängelse för mord.
1994 hålls det första riktiga valet på 40 år som vinns av Perez Balladerez.


Befolkning

Det bor cirka 3 miljoner människor i Panama vilket gör att det i genomsnitt bor 40 personer per km2. Cirka hälften av befolkningen bor i städer. 70 % av befolkningen är mestiser (en blandning av indianer och vita), 14 % är svarta eller mulatter, 10 % är vita och 6 % är indianer. Medellivslängden för en panaman är 74 år.
Dom största och viktigaste städerna i Panama är huvudstaden Panama City (cirka 710000 invånare), David (cirka 125000 invånare) och den viktiga handelsstaden Colón (cirka 45000 invånare).
Det officiella språket i Panama är spanska men nästan alla kan engelska och av indianer pratas även olika indianska språk.
I Panama råder religionsfrihet fast dom flesta (85 %) är kristna katoliker, cirka 10 % är kristna protestanter och övriga religioner är 5 %.
Cirka 95 % av den vuxna befolkningen är skriv och läskunniga. Det finns en officiellt obligatorisk 6-årig grundskola för åldrarna mellan 6 0ch 15 år men som bara 90 % genomgår. En del går bara i skolan ibland för att dom måste jobba hemma. Efter det finns det ett 6 årigt gymnasium för dom som vill vilket är cirka hälften. Och efter kan man genomgå ett Universitet vilket ca 16 % av befolkningen gör. Det finns tre stycken universitet i Panama.


Näringsliv

16 % av panamanerna är arbetslösa men samtidigt ska man tänka på att även många barn arbetar på fabriker och liknande för dom är oftast billigare.
Naturtillgångar som finns är vattenkraft, mahogny och andra tropiska ädelträn, fiske av både vanlig fisk och räkor. Mineraler som koppar, guld och silver finns också mycket av i naturen men det utvinns inte i större utsträckning men det ska påbörjas större utvinning av koppar i Colon-provinsen.
Energikällor som används är främst oljebaserat importerat bränsle och vattenkraft men även trä, träkol och sockerrörsavfall bidrar något till energiförsörjningen. Dom senaste åren har man satsat mycket på att bygga ut vattenkraftverken dels för att det är miljövänligare och dels för att slippa importera så mycket olja.
Cirka 25 % av Panamas landyta är uppodlat och jordbruket tillsammans med fisket sysselsätter cirka 20 % av befolkningen. Men jordbruket i Panama är inte särskilt lönsamt för många jordbruk saknar modern teknologi.

Turismen är någorlunda bra i Panama men inte så bra marknadsförd. Cirka 1,15 miljoner turister besöker Panama varje år. Det finns många fina bad möjligheter i Panama. Andra turistattraktioner i Panama är Panamakanalen, korallreven också finns det ett rikt djurliv.
Dom största exportprodukterna i Panama är räkor, kaffe och frukter som bananer och meloner och man exporterar i huvudsak till länderna USA, Peru och Tyskland.
Man importerar i huvudsak elektronisk utrustning, transport utrustning, mineraler och kemiprodukter främst från länderna Mexiko, USA, Japan och Ecuador.


Valutan

Valutan i Panama är centésimos och balboa. Den panamanska valutan har samma kurs som centen och dollarn i USA vilket gör att en balboa är värd lika mycket som en US dollar och en centésimos är lika mycket värd som en US cent. En US dollar ligger idag (25/4-02) på 10.29 SEK vilket gör att en balboa också är värd 10.29 SEK.


Politik och försvar

Panama är en demokratisk republik. Det officiella namnet på Panama är República de Panamá och översatt till svenska Republiken Panama.
Dom största partierna ilandet är Nya Nationen, Föreningen för Panama och Acción Opositora. I Panama väljer man ny president vart femte år och 1999 valdes Mireya Moscoso till president och blev därmed den första kvinnliga presidenten i Panama.
Panama är medlem i följande större internationella och regionala organisationer: FN, ACS, IMF, OAS, WTO och Världsbanken.
I Panama finns en poliskår på 14000man. I militären har man en infanteri styrka på cirka 15000 man, en marin styrka på 400 man och en flygstyrka på 300 man. Vid krig skulle antagligen USA hjälpa dom att försvara kanalen för den är mycket viktig för Amerika som använder kanalen mest i hela världen.


Kommunikationer

I Panama finns det cirka 10000 mil vägar och av dom är en tredjedel asfalterade. Dom två viktigaste vägarna är Pan-American Highway som går rakt igenom landet i öst-västlig riktning och den andra viktiga vägen är landsvägen mellan Panama i söder och Colon i norr.
Det finns många privata plantagejärnvägar i Panama men det finns givetvis även många statliga järnvägar i Panama.
I Panama finns världens största handelsflotta med många stora hamnar.
Flyget har ökat mycket i Panama dom senaste åren och den internationella flygplatsen Tocumen ligger strax öster om Panama City.


Panama City
Panama City är huvudstad i Panama och på spanska heter den Ciudad de Panamá.
Staden har cirka 710000 invånare och staden ligger i mitten av Panama vid Stilla havskusten (se karta sida 3).
Staden är till stor del ekonomisk beroende av kanalen som ligger strax öster om staden.
Delar av Panama City skadades svårt under den Amerikanska invasionen 1989 men nu har i stort sett allt återuppbyggts


Panamakanalen

Redan på 1500-talet så kom idéer om att bygga en kanal i Panama för att förbinda Atlanten med Stilla havet istället för att behöva åka den långa sjövägen ner och runt Kap Hor. Men det skulle dröja länge innan planerna igångsattes.
År 1881 började det franska företag som några år tidigare byggt Suezkanalen bygga Panamakanalen under ledning av Ferdinand de Lesseps. Men 1889 så var dom tvungna att lägga ner projektet på grund av att tusentals människor som arbetat med kanalen dog i moskitburna tropiska sjukdomar som malaria och gula febern. Företaget hade också fått stora ekonomiska problem. Och efter det följde ett misslyckat försök till.
Men år 1903 fick USA arrendera en kanalzon och 1906 sattes arbete igång. Den här gången under ledning av G.W. Goethals. Och år 1914 stod kanalen klar och den första båten kunde passera.
Panamakanalen är utan inlopp 52 km lång och med inlopp 82 km lång. Om man kommer in iden från Atlanten Så går man igenom dom tre Gatúnslussarna upp på 26 m ö.h. och när man närmar sig Stilla havskusten...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Panama

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-10-14

    Bra arbete

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-28]   Panama
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2596 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×