Vanilla Sky

8468 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling
David är en rik och attraktiv man som allt går bra för. En kväll träffar han kvinnan i sina drömmar, vilket gör hans älskarinna svartsjuk.
Allt tar en smärre vändning när han sätter sig i sin älskarinnas bil och de kör av en bro. David skadas svårt och har lite svårt att acceptera detta. Men allt verkar tillslut ordna upp sig i alla fall, tills han plötsligt står anklagad för mordet på sin flickvän och han har svårt att minnas vad som hände.

Motiv
Motivet är frågan ”vad är lycka för dig?”


Filmteknisk analys


Tid och miljö
Filmen utspelar sig i nutidens USA, handlingens gång och utveckling visar på att det är under en ganska lång tid filmen utspelar sig.
Handlingen är inte tids linjärt skildrad då den hoppar mellan det som är huvudpersonens nutid och det som han minns har hänt honom tidigare.


Klipp, ljussättning och kamerateknik
Filmens ljus och färgsättning följer oftast huvudpersonens sinnesstämning, eftersom att han är mest förvirrad och nedstämd går färgerna i gråare toner i mest hela filmen. Samma sak gäller kameran, den gör gärna snabba rörelser för att vissa paniken hos huvudpersonen, annars tycker jag att kamera vinklarna är ganska originella, som hos de flesta filmer alltså.
Klippen är många och tydliga eftersom att handlingen hoppar mellan nutid och dåtid, och från händelse till händelse.


Ljud och musik
Man har i filmen valt att använda bakgrundsmusik mest hela tiden även under dialoger. Musiken är modern med ett ganska lugnt tema genom hela filmen som ofta trappas upp i volym i varje scen. Musiken är hela tiden anpassad för varje scens karaktär, om det visas en scen där man velat få fram det glada sinnelaget har man valt en varm röst, medan man valt en lite kallare entonig röst då det är tomhet och liknande som skall skildras med hjälp av musik.
När dialoger inte förs har man gärna sett till så att andra ljud förstärks, tex. andetag, fotsteg, rörelser och dyl. men även då med bakgrundsmusik.


Karaktärer
Protagonisten i denna film, kanske även lite antagonist, är David Aames, personen vars drömmar vi följer genom filmen. Han är till en början den lugna och smarta mannen, men ju längre filmen går blir han allt mer förvirrad och frustrerad. Ser honom lite som antagonist då det är mot sina egna tankar han slåss.

Julie är den som jag ser mest som antagonist då det är hennes minne och ansikte huvudpersonen vill bli kvitt. Karaktären är den svartsjuka älskarinnan som vill ge dåligt samvete.

Sofia, den perfekta flickvännen, impulsiv och en person som alltid har svar på tal.

Psykologen, denne ska reda ut Davids tankar och få fram sanningen kring mordet.

Brian, Davids cyniske och lite bittra bäste vän. Honom rikemannen David hela tiden överglänser och tar över saker från, t.ex. kvinnor. Detta gör honom självklart lite undergrävt arg på David, men något han aldrig skulle visa öppet för sin bäste vän.

Huvudkonflikt och hinder
Huvudkonflikten är den att ett mord har begåtts på Davids flickvän, och han är misstänkt. Men hindret att David har svårt att minnas händelsen står i vägen, han vet inte vad som är dröm och vad som är verklighet.


Dramaturgi


Anslag
Ett gåtfullt anslag spelar denna film på då huvudpersonen upptäcker att han är helt ensam längs hela Times Square, ingen människa så långt ögat kan nå. Han drabbas av panik och börjar springa.


Presentation
Huvudpersonen vaknar och vi får en närmare presentation av honom och alla i hans vardag, på och kring hans jobb.
Först hans älskarinna och deras förhållande till varandra, styrelsen i hans företag som han inte alls gillar vilket är ömsesidigt och sedan vännerna på hans födelsedagsfest.


Fördjupning
Vår huvudperson är med om en olycka efter vilken han får svårt att kontrollera sitt humör allt oftare, och hans liv tar en helt annan vändning än tidigare. Vi får även veta att dessa händelser vi ser är något han ser tillbaka på och minns då han i nutid sitter och berättar om det för en psykolog.
Point of no return i denna film skulle jag vilja säga är då ett tydligt uppehåll blir mellan två scener, kvällen då huvudpersonen somnar på gatan efter ett krogbesök och morgonen efter då han vaknar. Det är efter det hans liv plötsligt tar en vändning och allt till en början blir som en dröm tills det plötsligt börjar gå mot en mardröm.


Konfliktupptrappning
Konfliktupptrappningen kan ses som då allt börjar gå mot en mardröm, han börjar se sin döda älskarinnas ansikte i sin flickväns, detta gör att han vill bli kvitt henne, börjar därför misshandla, och även tillslut döda henne.


Klimax
Plötsligt börjar han minnas saker som han inte riktigt vet om de är verkliga. Han hamnar tillslut på ett företag som säljer drömmar efter döden, alltså att när du väl dött hamnar du i en lång dröm som du själv bestämmer över. Det visar sig att det är just vad han gjort och att allt som hänt efter den natten han somnade på gatan varit en dröm, han har inte mördat sin flickvän, utan han är egentligen död själv.


Avrundning
David gör valet att börja leva ett riktigt liv igen, han får prata med sin flickvän som alltså även hon hunnit dö under de 150 år som gått.
David slänger sig ut från en hög byggnad, vi ser ut över staden, och filmen är slut.


Slutord
I Vanilla Sky får huvudkaraktären frågan, vad är lycka för dig. Det är kring detta filmen hela tiden utspelar sig, vad är lycka och hur långt kan man gå för att uppnå den?
Filmen visar att ma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vanilla Sky

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Vanilla Sky
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3151 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×