Bokrecension: A-6171, Jag överlevde auschwitz av Ferenc Göndör

10 röster
15457 visningar
uppladdat: 2008-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst en bok som heter ”A-6171, jag överlevde Auschwitz” som är skriven av Ferenc Göndör.”A-6171, jag överlevde Auschwitz” är en av två böcker som han har skrivit. Den andra boken heter ”A-6171, ett judiskt levnadsöde”. Båda böckerna handlar om Förintelsen i Europa under andra världskriget. När Ferenc kom till Auschwitz fick han A-6171 intatuerat på sin arm. Därför börjar båda böckerna med ”A-6171”.

Ferenc Göndör föddes den 18 april år 1928 i Újfehértó som är en liten by i nordöstra Ungern. Han är mest känd för sina böcker som handlar om hur det var att uppleva ett helvete på jorden. Han har fått fyra utmärkelser för sina böcker:
Torgny Segerstedt – stipendiet (1986)
Liberala invandrarförbundets kulturpris (1993)
Tage Danielsson – priset (1993)
Illis Quorum – medalj av åttonde storlek (2004)

Boken är tänkt att utspela sig i Europa för ca 80 år sedan och framåt innan, under och efter andra världskriget då Hitler styrde ett nazistiskt Tyskland.

Boken handlar om Ferenc Göndör som levde som jude med judiska föräldrar. Han levde med sin pappa: Dr. Lajos Göndör, sin mamma Gisella Göndör och sitt syskon Kati. Dom levde ett normalt liv men ändå inte. Antisemitismen hade börjat sprida sig i tyskland. Även fast familjen Göndör var en respekterad familj på grund av att Lajos var den ända läkaren i hela staden. Men allt förändrades snabbt när Lajos dog av en långvarig tumör. Efter några år då Ferenc var 16år gammal blev han, hans syster, hans mamma och hans moster deporterade till förintelselägret Auschwitz. I Auschwitz blir han och sin familj splittrade när dom skulle ställas i ett led för kvinnor och ett för män. Men i ledet för män känner Ferenc en hand som tar tag i hans. Det är hans vän och förebild Pista. Dom bestämde sig för att hålla ihop, och det gjorde dom.
Dom båda säger att dom kan jobba och dom blir bortförda med 200 andra fångar. Dom tvingades att göra slavlika arbeten för en möglig bit bröd och ibland lite soppa. En natt blev dom väckta mitt i natten av sin capo, deras vakt. Ferenc och dom fångarna som fortfarande är vid liv blev bortförda till en tågstation en bit ifrån Auschwitz. Därifrån ser dom hur lägret blir sprängt i bitar. Dom jublade i hopp om att det skulle vara över. Men det var bara en ny början.
Efter att Auschwitz hade blivit sprängt, var dom tvungna att gå en lång marsch för att komma till tågstationen. Många av dom andra fångarna dog under marschen. När dom kom fram blev dom intryckta i ännu ett tåg. På samma sätt som vid deporteringen till Auschwitz. 82 män i en godsvagn med en hink och en limpa mögligt bröd. Det var vinter och många av fångarna dog av köld. Men dom var ändå tvungna att vara kvar. 82 män in, 82 män ut. Dom som överlevde tågresan var tvungna att gå till ett nytt läger. Många dog även på den marschen. Efter många timmar var dom framme, Mauthausen. Där fick dom mindre mat och dom var tvungna att arbeta mer. Efter första natten i Mauthausen dog Pista av köld. Ferenc vart helt ensam och sjuk. Han vart så sjuk så att ss soldaterna slängde in honom i döds rummet. Men hur länge stannade han där? Han kanske bara stannade tio minuter, en vecka eller så kanske han stannade för alltid. om du vill vet mer om denhär boken så får du gå till biblioteket och låna den.

"A-6171, jag överlevde Auschwitz" är en bok som är svår att lägga ifrån sig. Den ger läsaren något att tänka på och på grund av den bre miljö beskrivningen, får man bilder i huvudet och en liten uppfattning. Även om ingen kan förstå hur det var så kan man få en liten del av ett helvete på jorden. Det var en lättläst och intressant bok. Jag har inte velat läsa en bok på fritiden sen jag var åtta år gammal. Denhär ku...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: A-6171, Jag överlevde auschwitz av Ferenc Göndör

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-28]   Bokrecension: A-6171, Jag överlevde auschwitz av Ferenc Göndör
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10037 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×