Reseskildring

2 röster
7627 visningar
uppladdat: 2008-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Reseskildring

Jag satt på min plats i flygplanet och tittade ut genom fönstret. Nedanför mig bredde ut sig Medelhavets glittrande vatten.

Färden hade varat i bara några timmar och jag hade ännu inte landat, men kunde redan upptäcka att det fanns skillnader mellan Sverige och Spanien. Spaniens orangegula mark utgjorde en stor kontrast mot Sveriges gröna. Man kunde med lätthet se att Spanien inte hade skog, inte som i Sverige i alla fall. Spaniens landmassor var orangegula och väldigt bergiga.

''Var vänliga spänn era säkerhetsbälten, snart kommer vi att landa på Barajas flygplatsen i Madrid. Temperaturen i Madrid är 24 Celsiusgrader'' hördes pilotens röst i högtalarna. Jag tittade på min armbandsur och konstaterade att flygturen bara tagit tre timmar. Vad bra! Det skulle aldrig gå så snabbt om jag inte tog flygplanet. Såklart, flygplan är inte det miljövänligaste alternativet, det är nästan det värsta man kan välja om man är en sann naturvän. Flygplan släpper ut mest koldioxid av alla men är jämförelsevis snabbast. Över norra jordklotet så beräknas flyget årligen släppa ut kväveoxid till en summa av 1 miljon ton och 400000ton kolväten. Flyget har en mycket stor inverkan på ozonlagret. Det är främst plan som flyger på mycket höga höjder som släpper ut gift som har negativa effekter på ozonlager som är livsviktigt för vår överlevnad.

När jag väl steg av flygplanet och tog mitt bagage gick jag ut från den svala ankomsthallen. Och upplevde en liten chock. Det var så mycket varmare än i Sverige! Efter hemlandets kalla och regniga oktoberväder så kändes Madrids klimat nästan påtryckande, fastän det inte ens var 25 grader varmt. Om några månader skulle det bli betydligt kyligare. Madrid, och även hela Spanien har ett Medelhavsklimat och det medför oftast varma och torra somrar och kyliga vintrar.

Det finns stora skillnader i klimatet mellan norra och södra Spanien och dessa variationer beror mest på att Spanien ser väldigt annorlunda ut överallt. I norr överväger bergigt mark och vidsträckta högplatåer, bergskedjan Pyréerna är ett mycket populärt resemål där man kan åka skidor, klättra och utforska grottor. I syd så har Spanien en lång kust till Medelhavet som tillför ett lite mildare klimat.

Jag checkade in i ett hotell nära flygplatsen och fastän jag kände mig trött och lite hängig efter resan så bestämde jag mig för att utforska denna vackra stad som är känd för sin konst och arkitektur.

Först styrde jag mina steg mot den gamla delen av Madrid. Mitt första mål blev Plaza de la Villa, gamla Madrids äldsta byggnad. Den byggdes redan på 1400-talet!

Efter att ha sett och beundrat den historiska byggnaden valde jag att bege mig till en annan gammal byggnad, nämligen Plaza Mayor. Det är en väldigt vacker byggnad från 1600-talet, ett exempel på spanjorernas fantasi- och detaljrika arkitektur. I de vackra arkaderna i husets nedervåningar finns massor av mysiga hantverksbutiker och kaféer. Ett av kaféerna såg så inbjudande ut att jag var bara tvungen att sätta mig på den lilla uteserveringen. När jag efter en stund satt i skuggan av en parasol och smuttade på min latte kom en tjej fram till mig och frågade på engelska:

''Kan jag sitta här? Det är upptaget överallt.'' Jag svarade ja.

När jag och den unga kvinnan började prata visade det sig att hon är en illegal invandrare.  Jag blev väldigt förvånad. Hur kan hon sitta och dricka kaffe som om ingenting var annorlunda? Borde hon inte sitta hemma och gömma sig?

Efter att ha diskuterat saken fram och tillbaka med henne så kommer jag fram till att min uppfattning om illegala invandrare har varit helt fel fram tills nu. Att vara papperslös, alltså illegal invandrare innebär inte alls att man måste gå under jorden och aldrig komma ut. Man kan leva ett helt vanligt liv, jobba, gå i skolan, dock med en stor rädsla att varje dag bli ertappad utan papper och bortförd.

Mitt sällskap berättade om sig själv och hennes familj för mig. De har bott här, i Spanien, sedan hon varit ett litet barn, alltså ganska länge. Hennes föräldrar bor i den södra delen av landet och arbetar på en fruktplantage. Deras lön är inte särskilt stor men de har så att de klarar sig och kan även skicka en viss del av pengarna till deras familj i landet de flyttade ifrån.

Det hennes föräldrar håller på med är det den sysselsättningen som de flesta "papperslösa" har. Den skaran av illegala invandrare som varje år kommer till Spaniens kuster har ingen chans till några andra jobb än de som oftast är dåligt betalda eller tär på krafterna väldigt mycket.

Den främsta orsaken till illegal invandring är bristen på jobb och dålig ekonomi. De papperslösa kommer oftast från Tredje Världen-länderna, där det kanske pågår eller just pågått ett krig och som inte har välbetalda jobb, pengarna som man tjänar räcker knappast för att betala mat, bostad, och så vidare. Människor är beredda att gå långt för att få ett bättre liv, de är även beredda att dö. Man har ju hört om de flera båtar som kurserar mellan Marockos och Spaniens kust. Varje år dör massor av människor på grund av denna transportsätt eftersom båtarna är osäkra och överbelastade.

Den illegala invandringen är ett stort problem för EU. Varje år lägger man massvis med pengar för att få stopp på det. Men för varje individ som utvisas kommer det ännu fler nya.

Som vanligt kan jag inte bestämma mig vad jag ska tro om det här. Å ena sidan tycker jag att alla borde få leva och arbeta vart de vill, å andra sidan så kan jag ju förstå varför så många är emot det. Invandrarna kostar pengar. När de kommer så är de oftast arbetslösa och okunniga om språket. De får in pengar genom att få olika bidrag men de ger ingenting tillbaka för de betalar ju ingen skatt. Vissa menar att också att de tar jobb ifrån medborgarna i det landet.

Men det finns ju en annan sida av medaljen och den säger att jag borde stödja de papperslösa med hela mitt hjärta. Landet får ju ny arbetskraft! Arbetskraft som är villig att göra de "skitjobb" som medborgarna inte vill ha. Flera arbetslösa är ju välutbildade jämfört med de illegala invandrarna och de vill inte utföra vilket jobb som helst. Varför ska man då utvisa människor som är beredda att göra det invånarna inte tänker ta hand om?

Dessutom så tycker jag att alla borde bo och leva vart de vill och hur de vill. Man är fortfarande en människa även om man saknar pappershandlingar. Man förlorar inte sina rättigheter och sitt värde bara för att man inte har ett pass!

Regeringen vill att alla ska skaffa papper och arbeta hederligt. Men hur ska det gå till om de bara försvårar det? Först får man vänta i en evighet på att få sina handlingar accepterade och sen får man höra att tyvärr, du får åka tillbaks. Det är väl då inte särskilt konstigt att många väljer att inte ansöka om arbetstillstånd?

Efter att länge ha pratat med min nya vän reste jag mig upp och gick till hotellet. Jag var ett upplevelse rikare och förväntansfull på hur resten av resan skulle bli.

De få dagarna som jag hade kvar i Spanien gick väldigt snabbt och snart satt jag på ett tåg till Rom. Jag suckade medans vi åkte med en fart som skulle kunna passa en snigel, åtminstone kändes det som det. Det kostar att vara miljövänlig! I det här fallet kostar det massor av tid, tid som jag skulle kunna lägga på att gå runt i den historiska staden. Men ett tåg är den mest miljövänliga färdmedlet. Den släpper ut minst koldioxid. Tåget är nog en av det bästa kommunikationsmedlet som har uppfunnits ur miljösynpunkt för att om man skulle flyga så ger det mer koldioxid än om man skulle åka tåg eftersom alla tåg idag i Europa drivs på el mer eller mindre och om länderna använde miljövänlig el så är det en vinst för miljön.

När jag var på plats i Rom kändes det nästan ingen skillnad i luften eftersom Medelhavsklimat finns även här, den enda skillnaden var att det var några grader kallare.

Som även Spanien har Italien stora bergskedjor, i det här fallet Alperna och Apenninerna. Alperna är ett populärt resemål och många åker dit varje år för att åtnjuta skidåkning. I Italien ligger även Europas högsta berg, Mont Blanc, som är 4808 meter över havet.

Till skillnad från det varma klimatet som råder vid hela kusten och även inlandet är det ganska kallt i norr, alpint klimat är vanligast. Alpint klimat, också kallad bergsklimat innebär att luften och klimatet är kall och rå. Temperaturen är ofta lägre än på lägre höjd vid samma berggrad. Mycket av den ständigt gröna skog som en gång klädde landskapet har för länge sedan försvunnit. Trots detta har på många håll en form av busklandskap som kallas macchia utvecklat sig, Smultronträd, trädljung och cistrosor är vanliga busväxter.

Efter att ha checkat in på hotellet och vilat mig en stund gav jag mig ut på stan.

När jag har sett Colosseum, den antika byggnaden där romarna roade sig med till exempel gladiatorkamp, gick jag ut på ett stort torg. Där såg jag en samling med människor som skrek och applåderade. Efter en stund så insåg jag att hela ståhejet gällde en man, en man som stod på en talarstol och talade till folket. Fastän jag inte kunde språket kände jag ett stort engagemang från folket och blev väldigt nyfiken vad saken gällde. Efter att ha frågat en kvinna vad det hela handlade om fick jag veta att det var en demonstration. Ett kärnkraftverk skulle öppnas i staden och folket protesterade mot dess bygge. Jag började fundera varför de gjorde det och kom fram till att kärnkraftverk har väldigt många nackdelar, fast det finns vissa fördelar också.

En anledning till miljöförstöringen är att vi använder kärnkraftverk för att få el. Man måste bryta uran som bränsle till kärnkraftverken, och brytningen förstör naturen. Uran framställs ur bergmalm. Då får man en massa biprodukter som t ex radium, bly, arsenik och kvicksilver. De farliga ämnena sprider sig i vattnet och förgiftar miljön runt omkring.
Av kärnkraftverken blir det radioaktivt kärnavfall som är jättefarligt för både människor och djur. Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, Ukraina där en reaktor exploderade och massor med radioaktiva ämnen kom ut i luften, upptäckte man att många blev cancersjuka av de radioaktiva ämnena i luften som de fick i sig. Djuren påverkas genom att deras celler förstörs i kroppen.
Man måste hitta en säker förvaringsplats till kärnavfallet som håller i hundratusentals år. Anledningen är att det tar jättelång tid innan de här sopornas radioaktiva strålning är ofarlig.
Därför tycker jag att vi borde avskaffa kärnkraftverken. Det finns flera fördelar. Vi behöver inte oroa oss för att det ska hända som det gjorde i Ukraina, för det kan ju inte hända om kärnkraftverken inte finns. Miljön förstörs inte heller av alla ämnen som släpps ut vid brytningen av uranet. Dessutom blir det ju inget kärnavfall som man måste hitta säkra förvaringsställen till.

Men det finns även en positiv sida av kärnkraften. På de saker som kärnkraften är bra på är den överlägsen gentemot alla andra kända energiformer. Under själva framställningen och under användandet ger inte kärnbränslet ifrån sig några avgaser. Alla miljöfarliga ämnen som bly och koldioxid existerar inte under framställning av energi från kärnbränsle. Det krävs väldigt lite kärnbränsle för att skapa enorma mängder energi, alltså blir det på lång sikt väldigt ekonomiskt. Det som kostar är att bygga och underhålla kärnkraftverken. Kärnbränslet håller väldigt länge. I många länder där energi är ett stort problem skulle kärnkraften lösa många problem. Istället för att folket skövlar skogen, vilket leder till ökenspridning, obrukbar mark och så vidare, skulle de få ström i husen. Detta skulle givetvis kosta enorma summor pengar men det skulle säkerligen bli lönande på lång sikt. Det finns i Ryssland planer på att framställa jättelika flytande kärnkraftverk till sjöss. Dessa skulle kunna ankra utanför behövande länder och ge hjälpa de till en början.

Att få delta i demonstrationen har varit en jätte lärorik upplevelse som jag sent ska glömma.

Efter några dagar av intensiva besök på de olika antika platserna i Rom bar det av till Aten. Återigen satt jag på den inte särskilt miljövänliga, men ack så snabba, flygplanet.

När jag väl landade var jag förberedd på vad som skulle komma. De veckorna som jag spenderade på min resa gick åt att åka runt i Medelhavsländer som alla hade ungefär samma klimat.

Större delen av Grekland har Medelhavsklimat med milda, fuktiga vintrar och torra, heta somrar. Eftersom nästan hela Grekland är bergigt, men bergskedjor som Pindosbergen där högsta toppar är över 2500 meter, påverkar höjdskillnaderna klimatet också. Vintrarna uppe i bergen kan bli väldigt stränga med gott om snö.

Grekland, som Finland, kallas ''de tusen öarnas land''. Fast det är faktiskt närmare 2000 öar, av vilka färre än var tionde är bebodd. Landet har också Europas längsta kust, den är över 1500 ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reseskildring

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-11-28]   Reseskildring
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10203 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×