Gustav Vasa förändrar sverige

26 röster
44122 visningar
uppladdat: 2002-02-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Gustav Vasa blir kung av Sverige

Gustav Vasas färd mot kungatronen i Sverige började i en dansk fängelsehåla.

Han hade tillfångatagits av den danske kungen Kristian II, eller Kristian tyrann som han kallades eftersom han inte var en särskilt snäll kung. 1518 var det mycket bråk i Sverige, om ifall Sverige skulle fortsätta vara självständigt eller om dom skulle ingå i en union med danskarna under den Danske kungens ledning. Sten Sture och den unge Gustav Vasa kämpade för självständighet och Gustav Trolle för unionen. Av förklarliga skäl gillade inte Sten Sture Trolle särskilt mycket så han brände ner Trolles slott och avsatte honom från hans jobb som ärkebiskop. Kristian II blev naturligtvis lite purken eftersom man behandlade hans vän Trolle på det sättet så han invaderade Sverige och 1518 satte han Gustav Vasa i fängelse.

Inga murar kan hålla en sådan hjälte fast så ett år senare rymde Gustav till Hansastaden Lübeck, där han skaffade sej bundsförvanter och lånade pengar och legoknektar. 1520 drog han vidare mot Sverige, där han försökte hjälpa till i striden om Kalmar som Kristian försökte ta över med vapenmakt. Det gick inte riktigt så bra som Gustav hade hoppats så han var tvungen att fly vidare mot Dalarna. Efter mycket om och men lyckades han bli hövitsman över dalarna.

Med hjälp av oskolade men fosterlandsälskande bönder och Lybska legoknektar lyckades han slutligen kasta ut Kristian II ur Sverige. Stackars Kristian kunde dock inte återvända hem till Danmark eftersom hans något mer sympatiske farbror, hertig Fredrik av Holstein, hade passat på att bli vald till Danmarks kung och han gillade av förklarliga skäl inte sin krigiske brorson.

Fredrik I hade fått hjälp av både staden Lübeck och Lübecks handelskonkurrent, staden Danzig, som båda två ogillade tanken på en nordisk union. Dessa båda städer hade även hjälpt Gustav Vasa och hans rebeller i kriget mot Kristian.

1523 blev Gustav Vasa vald till Sveriges konung och med det började en ny tidsperiod som varar ända till idag. Den kallas Nya Tiden.


Den svenska reformationen

Några av de förändringar han gjorde var att omvända Sverige till den protestantiska kyrkan (tidigare hade de varit katolska), och förminska kyrkans makt i Sverige och detta gäller ända tills idag. Han blev inspirerad till detta av Olaus Petri som under en studieresa till tyskland träffat protestantismens grundare, Martin Luther. Jag tror att Gustav konverterade mer av ekonomiska skäl än av äkta religiösa. Han lyckades efter lite bråkande med sin riksdag, under ett möte i Västerås 1527 få dom att inse protestantismens värde och Sverige var nu protestantiskt. Protestantismen innebar att kyrkan inte längre behövde eller fick tag på lika mycket pengar som tidigare och det stora överflödet av guld som de flesta präster hade undanstoppade i sina källare hamnade i den kungliga statskassan istället.
Vilket innebar att många feta präster inte längre kunde äta gåsleverpastej till frukost.

Dom blev helt enkelt många kronor fattigare och staten fick råd att betala sina skulder till Lübeck, som han hade dragit på sig under kriget mot Kristian II.

Jag tror att dessa skulder till Lübeck aldrig betalades till fullo eftersom Sverige och Lübeck aldrig riktigt kunde enas om hur mycket som egentligen hade betalats. Sverige betalade bland annat med natura-produkter som värderades lägre av Lübeck än av Sverige.

Olaus Petri fick tillåtelse att predika och sprida Luthers tro bäst han ville i Stockholm, eftersom Gustav så snabbt som möjligt ville få sitt folk att tro på att kyrkan inte behövde sina pengar. Katolska kyrkan besegrades till slut, och gudstjänsterna slutade hållas på latin utan övergick till svenska istället. Påven i rom styrde inte längre den svenska kyrkan utan detta blev en av den svenske kungens plikter i stället, åtminstone på papperet. Kungens främsta kyrkliga intresse var som sagt silvret som fanns i alla kyrkor.


Tronföljden

1544 var Gustav Vasa den mäktigaste svenska kungen som någonsin hade levat, och då passade han på att sätta kungamakten i arv. I flera århundraden hade Sverige varit ett land där folket valde sin kung. Detta orsakade ofta många små stridigheter, och det var detta som Gustav Vasa ville undvika. Han ville inte att hans befrielsejobb skulle gå om intet efter hans död. Kronan ärvs fortfarande av kungens förstfödde.


Sammanhållningen

Sverige hade före Gustav Vasas tid inte varit speciellt sammanhållet. Folket höll snarare ihop som smålänningar, dalkarlar, upplänningar och liknande beroende på vart dom kom ifrån än som svenskar. Detta hade hindrat kungen från att ha särskilt mycket att säga till om utanför Stockholm.

Gustav Vasa lyckades brutalt men effektivt ändra på detta. Han var ingen särskilt kulturell man, han var en våldsam, beslutsam härskare som var van att få sin vilja igenom. Han startade den välorganiserade folkbokföring som fortfarande används i Sverige och med hjälp av denna kunde han lätt och effektivt ta in skatt från hela folket. Folket började mer och mer känna att dom tillhörde en gemensam sak och tänkte på sig själva som svenskar. Gustav Vasa skapade en nationalstat. Han lärde sig nya metoder för järnframställning från tyskarna som han i sin tur lärde sitt folk som anlade många järnbruk och på det sättet ökade han rikets välstånd och det är mycket tack vare detta som vi har det välstånd vi har idag.

Sala silvergruva hade sin storhetstid på1540 talet då man kunde forsla upp nästan 3500 kilo silver per år. Gustav Vasa som inte såg särskilt mycket skillnad mellan rikets och sina privata pengar stoppade mycket av silvret i sin egen källare. Lyckligtvis var han inte snål mot sitt rike utan gav generöst pengar till alla delar av riket som behövde det. Detta bidrog till att hålla folket glada och dom mådde bättre än någonsin förr.


Svenska språket

1526 översattes nya testamentet till svenska, och 1541 kom hela bibeln ut på svenska. Tidigare hade den bara funnits på latin. Den som fick hedersuppdraget att översätta bibeln var bland andra Olaus Petris lillebror Laurentius Petri. Den svenska bibeln fick stå som riktmärke för hur svenska språket skulle skrivas, tidigare hade man inte varit så noga med det.
Man kunde inte längre skriva på dialekt utan allt måste skrivas på ”rikssvenska” så att alla kunde läsa allt som skrivits problemfritt oavsett om man talade norrländska eller dalmål.


Urbaniseringen

Det som jag skriver här är inte säkert utan bara en teori jag kommit fram till medan jag läste om Gustav Vasa.
Det kan vara Gustav Vasas förtjänst att folk började flytta in i städerna istället för på landsbygden.
Före Gustav Vasa bodde bara 5 % av Sveriges befolkning i städerna. Han gjorde visserligen ingenting för att aktivt för att få folk att flytta till städerna men tack vare att han var en så skicklig ekonom inspirerades mer och mer folk till att slå sig in på en karriär som hantverkare eller köpmän och dessa ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gustav Vasa förändrar sverige

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-02-10

    Du borde skriva mer om Vasa me

  • Inactive member 2005-03-10

    för det första... en helt ok u

Källhänvisning

Inactive member [2002-02-07]   Gustav Vasa förändrar sverige
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1052 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×