Jim Morrison

1 röster
14122 visningar
uppladdat: 2003-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
James Douglas Morrison föddes år 1943 i Melbourne, USA. Han var Clara och Steve Morrisons första och enda barn, och fick därigenom väldigt mycket uppmärksamhet som barn. Detta märktes i skolan där han hade ett konstant behov av att vara i centrum. Han älskade att läsa och lämnade ofta in rapporter på obskyra och stötande böcker.
Behovet av uppmärksamhet följde honom genom livet och de finns de som säger att det är upphovet till hans unika stil som sångare och poet.

Efter att ha studerat film ett kort tag på högskolan blev han intagen i bandet "Rick and the Ravens" av sin vän Ray Mannzerek. Det var bandet som senare skulle gå till rockhistorien som "The Doors", ett namn som Morrison gav bandet efter bokklassikern "The Doors of Perception" av Aldous Huxley och ett citat av William Blake; "There are things known, and there are things unknown and between are the doors".

James Douglas Morrison blev Jim Morrison. Han var redo att förändra musikhistorien, och han visste det.

"I se myself as a huge fiery comet, a shooting star. Everyone stops, points up and gasps. "Oh look at that!" Then - whoosh, and I´m gone… and they´ll never see anything like it ever again… and they won´t be able to forget me - ever." - Jim Morrison

Efter ett år av stretande som stående musiknummer på strippklubben "The London Fog" i LA släppte "The Doors" sitt första självbetitlade studioalbum. Året var 1967.
En av låtarna - "Light My Fire" - hamnade som etta på försäljningslistan i USA.
De hade snabbt nått stor framgång både hos kritiker och publik. Jim Morrison blev en av den yngre generationens stora hjältar och idoler.

Jims scennärvaro och energi var otrolig. Han påstod att han sedan barnsben varit besatt av en ande tillhörande en gammal indian. Många av hans hängivna fans svor på att de såg anden stiga ur Morrisons kropp vid flera tillfällen. Han fick benämningar som "The Electric Shaman" och "The Lizard King".

Efter några år började glamouren tyna bort. Jim var ofta berusad och drogad offentligt, inte minst på scenen. Han blev fälld för "osmakligt uppförande offentligt" efter en konsär i Miami där han enligt anklagelserna ska ha blottat sig på scenen. Det finns de som tror att Jim var trött på kändisskapet och nästan avsiktligt försökte förstöra sin karriär.
Det var vid den här tidpunkten som Jim blev passionerad av sitt skrivande. Han släppte diktböckerna " The New Creatures" och "The Lords" 1969. Det året släpptes också "The Doors" fjärde skiva. Den första i raden som fick dålig kritik. Den hade inte Morrisons vanliga närvaro och energi. Den efterföljande skivan "Absolutley Live" fick samma kritik. Bandet låg i en svacka, och många spådde att deras tid på stjärnhimlen nu var över.


År 1971 motbevisade "The Doors" detta genom att släppa den hyllade skivan "LA Woman" som av många anses vara deras bästa. Det blev också tyvärr deras sista skiva med Morrison.
Jim lämnade bandet en kort tid efter den sista skivan släppts och hittades några veckor senare död i ett badkar i sitt hotellrum i Paris. Ingen annan en Jims fru och en anonym läkare såg kroppen och ingen autopsi utfördes. Det enda man lämnade ut var att han troligtvis dött i en hjärtattack. Den vanligaste teorin är att han tog en överdos som fick hjärtat att stanna.
Några dagar senare begravdes James "Jim" Douglas Morrison på Pere-Lachaisse kyrkogården i paris, nära Oscar Wildes viloplats.

Poet, musiker, idol, make. Jim Morrison åstadkom mycket under sina 27 år. Han skrev över 1 600 sidor poesi och var med och producerade två pristagande filmer. Med en unik kombination av energi, poesi, folk och rockmusik gick Jim Morrison och The Doors till musikhistorien som ett av de viktigaste banden i modärn musikhistoria.


Crystal Ship av Jim Morrison

Before you slip into unconsciousness
I´d like to have another kiss
Another flashing chance at bliss
Another kiss
Another kiss

The days are bright and filled with pain
Enclose me in your gentle rain

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jim Morrison

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-12-13

    im the lizzard king, i can do

  • Inactive member 2006-05-15

    Jag är ganska nyfiken på dina

  • Inactive member 2008-12-11

    Detta är fullt av fel, bland annat påståendet att han skulle vara det enda barnet. Han var äldst av tre barn. Han hade en yngre bror och en lillasyster. Man behöver inte ens vara ett fan för att veta, det räcker med att man har råkat se "The Doors" filmen av Oliver Stone. Med andra ord, kolla upp källorna lite noggrannare nästa gång..

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-24]   Jim Morrison
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1559 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×