Spartacus & Gajus Julius Caesar

14 röster
23923 visningar
uppladdat: 2003-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fakta

Spartacus är en slav i Rom som kommer ifrån den norra Grekland. Han blev en slav under kriget. Han var känd på att han gjorde uppror under 70 åren mellan 140 och 70 f. Kr. Det förekom tre stora uppror på Sicilien och Italien. Och Spartacus hade haft många uppror men den sista av dom 3 upproren var det seriösare och Spartacus var den som ledde den. Spartacus hade stöd av tiotusentals Gladiatorer och andra slavar. Han skickade upprorsmännen mot romerska arméer och dom besegrade flera romerska arméer. Men i längden var dom chanslösa. Efter 2 år uppror besegrades Rom 6000 slavarna som har korsat längs Via Appia, vägen som fortfarande leder in i Rom söderifrån, detta hände år 71 f. Kr.

Källa: Historieboken ”EPOS” sid. 52.

Ett bild på Spartacus.


Källa på bilden: http://images.google.com/imgres?imgurl=itsa.ucsf.edu/~snlrc/encyclopaedia_romana/gladiators/spartacus.jpg&imgrefurl=http://itsa.ucsf.edu/~snlrc/encyclopaedia_romana/gladiators/spartacus.html&h=360&w=504&prev=/images%3Fq%3DSpartacus%26svnum%3D10%26hl%3Dsv%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8%26sa%3DG

Gajus Julius Caesar

Fakta & Bakgrund

Gajus Julius Caesar var en romersk politiker, fältherre och författare år 100-44 f. Kr. Ordet ”kejsare” har bildat till släktnamnet Caesar som är på klassiskt latin som uttalar ”kajsar”. Detta namn kommer att bäras av hans systerdotterson också och adoptivson som hette Caesar Augustus och dennes efterföljare och med tiden uppfattades som en titel. Genom föreställning ”cesarism”, som betecknar ett slags diktatur som är i för sig startade från folkets förtroende, men för också på militär makt. Den typen av maktställning hade Julius Caesar under åren 49-44 f. Kr. Julius Caesar tillhörde en ganska högförnäm familj. Man ansåg sig att han härstammade från den romarnas mystiske stamfader Aeneas som var son till en gudinna som heter Venus. Ett stamträd som både förpliktigade och gav Caesar rätt att ge plats åt utan förväntningar.

Kalenderreform

Caesar genomförde en kalenderreform under år 46 som kallas för den ”julianska kalendern” som betyder att årets längd bestämdes bara av den tid det tar för solen att i sin skenbara rörelse längs ekliptikan beskriva ett helt varv i relation till vårdagjämningspunkten. Enligt detta sätt att räkna blev året 365 och en fjärdedels dygn, och man bestämde därför att vart fjärde år skulle vara skottår med 366 dygn för att få kalenderåret att stämma med det verkliga solåret. Den kalender vi nu använder, den gregorianska, är bara ett alternativ av den julianska. Månadsnamnet "juli". Av namnen på de tolv månaderna är det bara två, nämligen juli och augusti, som är bildade av personnamn. Månaden juli har fått sitt namn av Julius Caesar och augusti av dennes adoptivson, kejsar Augustus. De övriga månadsnamnen är bildade till främst gudanamn, t ex kommer namnet januari av gudanamnet Janus, eller räkneord, t ex månaderna september-december, vilkens namn är föra åt annat håll av de latinska räkneorden septem, octo, novem och decem, alltså sju, åtta, nio, tio, för året började ursprungligen från den 1 mars.

Historia

Caesar började i sin egen rörelse sig absolut den del av något som är närmast åskådare i den romerska republikens politiska liv när han år 60 slöt ett hemligt avtal med Crassus och Pompejus om politisk samverkan till ömsesidig nytta. Caesar blev nu lätt till vald till konsul under år 59 och blev sedan från och med år 58 militärbefälhavare i Gallia Cisalpina alltså Norditalien och Provence. Caesar kunde utnyttja den starka busken i små stycken bland de galliska stammarna i nuvarande Frankrike och erövrade och stärka steg för steg detta mycket stor område. Under dessa år gjorde han också militära sökningar över Rhen in på germanskt område samt till Britannien. Då bröts avtalet med Crassus och Pompejus i alla fall samman. Den tidigare hade stupat år 53 i ett fälttåg mot parterna borta i öster, och Pompejus, som misstrodde Caesars allt starkare i den militära ställningen, närmade sig de ledande kretsarna i senaten och lönepolitik med dessa krav på Caesar. Under nyåret 49 blev det kris akut när senaten säger till Caesar att lägga ner sitt befäl. Pompejus och konsulerna fick bestämmelser i landet och mycket omfattade rättighet för att skydda staten mot Caesar. Dessa bestämmelser svarade med att låta sina stridsvanor arméer att gå över floden Rubicon, som fungerar som gräns mellan Caesars provinser och det egentliga Italien, och marschera mot Rom. Pompejus och den lagliga regeringen flydde över till Balkan. Under dom 3 åren som kommer härnäst besegrade Caesar alla sina fiender i Spanien och på Balkan och i Afrika. Och efter när Caesar kom hem till Rom utsågs Caesar först till diktator på 10 år sedan, i början av år 44, till diktator på livstid. Reaktionen på denna mycket ovanlig, sällsynt maktställning kom i form av en sammansvärjning i vilken ett mycket stort antal medlem av senat var inblandad och den 15 mars år 44 blev Caesar mördad vid ett möte med senaten. Det var alltså bara under några få år som Ceasar ensam stod i den vassa spetsen för Roms regering, men det var år fyllda av förändring till det bättre fortlöpande sysselsättning arbete som håller på för fullt hela tiden på många olika områden. Antalet högra ämbetsmän utökades och skaffar fram personer till senaten för att göra det bredare socialt och läran om bebyggelse, en rad nya städer bygger för att uppföra en ny kommunallagstiftning infördes. En ny kalender kom till för att förekomma hjälp på den oordning som rådde, och dom nya ombyggda husen ska rymma planerades f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Spartacus & Gajus Julius Caesar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-31

    Välldigt bra ! rätt gjort, på

  • Inactive member 2007-04-10

    Väldigt bra gjort och väldigt

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-06]   Spartacus & Gajus Julius Caesar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1604 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×