AIDS i Botswana

6 röster
12334 visningar
uppladdat: 2003-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Motivering

Det området i världen som är mest drabbat av AIDS är i Afrika söder om Sahara. En rad länder här bla Zambia, Namibia och Zimbabwe har väldigt många HIV-smittade. Det landet i Afrika som har störst procentuell andel HIV-smittade bland vuxna är dock Botswana. I Botswana så har en tredjedel av den vuxna befolkningen AIDS. Detta är på ett sätt ganska konstigt med tanke på att HIV brukar räknas som en fattigdomssjukdom. Detta kan verka ologiskt med tanke på att Botswana är ett av Afrikas rikaste länder ( pga sina stora tillgångar av diamanter ) och trots det så har en tredjedel av landets vuxna innevånare HIV. Vår grupp valde därför Botswana som land eftersom det här landets AIDS problem ser väldigt annorlunda ut än andra afrikanska länder i södra afrika.

Det är en viktig aspekt att gå in på i och med att människor som inriktar sig på problemen i HIV ofta säger att man bla ska bli av med en del olika religiösa seder i Afrika för att lösa HIV-problemen i Afrika. I Botswana är dock situationen helt annorlunda och man bör upplysa andra aspekter av AIDS epidemin och varför HIV sprids för att kunna förstå hur man ska motverka HIV-spridningen i Botswana. I Botswana har AIDS dessutom varit ett ämne som massmedierna är ganska öppna om jämfört med i andra afrikanska länder. Landet har dessutom fört stora informationskampanjer som förespråkar viktigheten av att ha kondom. Många brukar påpeka att HIV ofta sprider sig i länder där man inte är öppensinnade om HIV och sprider fakta om HIV-problemet. I Botswana är man däremot öppen om det och man har som sagt spritt fakta om HIV och kondomer till i princip hela befolkningen fast trots det så andvänder knappt 50 procent av männen kondom. Vi valde alltså kort och gott Botswana för att kunna sätta oss in i ny aspekter kring HIV-spridningen i Afrika och Botswana är därför som sagt det perfekta valet. Ett av våra mål har varit att ta fram en annan aspekt inom informationsspridningen. Istället för att säga till folk i Botswana vad de bör göra för att undvika att få HIV så har vi bestämt att informera dem om vilka förändringar politiskt, ekonomiskt och i samhällsstrukturen som bör genomföras för att motverka HIV-spridningen. Det handlar om saker som att främja jämställdheten i samhället, minska på de ekonomiska klyftorna, förbättra utbildningen osv.

Om situationen i Botswana och informationsspridningen

Situationen i Botswana är ett bevis på att informationsspridning om hur man undviker att få AIDS inte nödvändigtvis löser problemet. I stället bör ledande politiker i samhället ändra på samhällsstrukturen så att HIV-spridning kan motverkas. Det finns tex väldigt många rörliga arbetare i Botswana såsom tex köpmän, soldater, tjänstemän, prostituerade, osv. För många resande män i landet så är sex en vanlig syssla. Männen anser att det både är viktigt att ha pengar att köpa sex för i de olika platser de åker till och att kunna locka till sig andra kvinnor med pengar. Rörliga arbetare med familj brukar också ha slags parallella familjer i områdena där de reser till och arbetar. Denna typ av förflyttningar är perfekta för HIV-spridning . På många sätt kan detta problem lösas om man bygger ut en mer omfattande statlig sjukvård. Man skulle tex kunna försöka göra åtgärder för att HIV testa alla rörliga arbetande regelbundet för att se om det är särskilt vettigt att låta dem åka till andra regioner i landet för att ha sex med en rad andra människor där.

Om dessa rörliga arbetare har HIV så borde de inte få resa till andra regioner eller åtminstone bör man göra åtgärder som ser till att dessa människor inte har sex med andra människor trots att de är HIV positiva. En viktig del i att motverka HIV-spridningen i landet är därför på samma gång att motverka rörligheten i landet. Visserligen kan detta bli dyrt för landet och att få bistånd från I-länder bör man nog inte räkna med fast landet bör i alla fall ha denna åtgärd som mål. Eventuellt kan man starta kampanjer i landet som uppmanar att rörliga arbetare bör HIV testas regelbundet kanske vart annat år eller något. Vad jag vet finns det allmän HIV-testning i Botswana dvs alla kan HIV-testa sig om de vill. Dock så vore det bästa om alla i landet skulle vara tvungna att HIV-testa sig under olika perioder i deras liv så man kan kartlägga själva epidemin. Detta verkar dock vara för dyrt och svårt att organisera ( många sjukhus i Södra afrika är ju proppfulla av sjuka personer ) dessutom håller landets ekonomi på att falla samman pga HIV-epidemin. Dock kan man kanske lösa problemet med rörliga arbetare på ett annat sätt. Om man eventuellt vill HIV testa alla människor i landet så kanske man kan HIV testa människor i olika regelbundna tidsperioder. Folk som arbetar som rörliga arbetare kan man HIV testa vartannat år medan man HIV-testar andra människor vart femte år. Detta skulle i såna fall minska på kostnaderna när det gäller HIV-testning årligen( eller något i den stilen ). Dessutom om man kan kartlägga antalet HIV smittade rörliga arbetare så kan man även via dem få veta vilka de har smittat.

I övrigt tror jag att man borde göra åtgärder bland rörliga arbetare som gör att de inte får HIV. Arbetsplatserna kan tex påpeka att rörliga arbetare som inte får HIV ( och som inte har sex eller parallella familjer i områden de reser till ) eventuellt kan få större lönebonus, chans till högre utbildning eller vad som helst. För att få de rörliga arbetarna ( och ja alla människor i hela Botswana ) att vilja undvika HIV så bör människorna i Botswana känna att det är lönsamt att undvika HIV. Därför bör rörliga arbetare som är HIV negativa få någon typ av belöning. Vad de bör få kan jag dock inte svara på eftersom jag inte fullt ut vet vad arbetsplatserna kan undvara. Fast jag tror ändå det skulle hjälpa enormt i kampen mot AIDS om folket känner att det lönar sig att inte få HIV. Landets befolkning är ju trots allt fattiga så det borde ju fungera. Dessa aspekter kring rörliga arbetare vill uppmärksamma i vår kampanj genom att sprida information om detta på affischer som kritiserar samhällsstrukturen i landet.

Sen kan man också uppmärksamma problemet med urbanisering då många fattiga landsbygdsbor som flyttar till stan ofta sprider HIV med sig. För att motverka detta kan man informera folk på landet om nackdelarna med att flytta till städerna ( de flyttar ju ditt i hopp om att få bättre omständigheter ). Enligt SIDA så brukar fattiga landbygdsbor som flyttar till stan leva i ännu större fattigdom inne i stan än på landsbygden. Detta beror bla på att allting är dyrare inne i stan och folk från landsbygden brukar därför få leva i de fattigaste områdena i stan. Denna information vill vi sprida i vår kampanj för att få folk på landsbygden att tänka sig för innan de flyttar till stan. Detta kan dessutom motverka HIV-spridningen ( i alla fall på nationell nivå ).

Dock finns det en annan faktor som också bör lösas för att HIVspridningen ska motverkas.
Botswana är ju nämligen ett av Afrikas rikaste länder fast det innebär inte som sagt att det inte finns fattigdom i landet. Runt 50 procent ( vissa säger en två tredjedelar fast Botswanas FN sida hävdar ungefär 50 procent ) av befolkningen bor på landet. Som jag uppfattar det från all den information jag läst igenom så är folk inne i stan ganska välmående och lagom rika medan det finns många fattiga på landet inom jordbruket. Folk söker därför ofta efter bättre villkor inne i städerna vilket gör att HIV kan sprida sig från landet in till stan.
En faktor som direkt beror på fattigdomen på landet är prostitutionen. Det finns många prostituerade i Botswana och en regel för kvinnor som prostituerar sig är att de ofta prostituerar sig pga en mycket dålig ekonomi.

Enligt Botswanas FN sida så får man en ganska klar bild av denna möjlighet . Den fattigaste gruppen kvinnor på landet tjänar nämligen bara 46 procent av den lön som de fattigaste männen får som arbetar på landet. Detta må bara vara ett antagande men kvinnor som har sådana låga inkomster kan väl mycket väl flytta till stan för att prostituera sig? Prostitutionen är av logiska anledningar en av de vanliga smittvägarna när det gäller HIV och mycket av HIV problemet skulle nog kunna lösa sig om kvinnorna skulle ha högre löner eftersom de då inte skulle behöva ta till såna desperata åtgärder ( har nämligen svårt att tro att de prostituerar sig för skojs skull ). Prostitutionen är som sagt stor i Botswana och eftersom män och ungdomar har en frisläppt sexualitet och ser sex som något helt vanligt och alldagligt så är det viktigt att man blir av med såna ovanor på ett eller annat sätt. I grund och botten bör jämställdheten i Botswana förbättras för att motverka detta. Botswana är nämligen på många sätt ett patriarkat och då är det viktigt att få folk i Botswana att förstå att det är viktigt att kvinnor får lika rättigheter som män om man ska motverka AIDS-epidemin.

Visserligen har Botswanas ledande politiker mm främjat kvinnornas rättigheter på senare tid fast det finns fortfarande problem kvar. För att stoppa smittvägarna så kan man sprida information om varför folk i Botswana inte bör ha sex med prostituerade och varför prostitutionen är stor ( så att folket kan förstå problemet i dess helhet ). Eventuellt kan man försöka sprida information om kvinnornas rättigheter i samhället och se till så att kvinnor reser sig mot det patriarkat de lever i genom att tex bilda kvinnorörelser. Om folk i Botswana dessutom börjar förstå att olika löner mellan könen påverkar AIDS spridning så kanske kraven på ett mer jämställt samhälle ökar. Då HIV är en fattigdomssjukdom är ju viktigt att förstå att fattiga människor drabbas mest av HIV pga många olika anledningar som brist på kunskap, information mm. Visserligen är dessa olika faktorer ganska väl utvecklade i städerna fast på landsbygden så är kvalitén på tex utbildning betydligt sämre än i städerna.

Ett till problem i landet som bör ändras är att massmedierna är statskontrollerade . Statskontrollerade massmedier kan ofta vara väldigt partiska och bryr sig mer om att ge statens ledare ett bra ansikte än att upplysa om landets problem. Visserligen har medierna genomfört kampanjer för kondomandvändande och så fast jag har ändå väldigt svårt att tro att det är bra med statskontrollerade massmedier. Det beror ju i försäg på vilka det är som leder landet men ändå. Låt oss säga att en mäktig religiös grupp kommer till makten och att de vill börja tabulägga AIDS eller åtminstone inte uppmärksamma problemet lika mycket längre. Detta är inte helt otroligt eftersom andra länder i Södra afrika som tex Zimbabwe är starkt påverkat av traditioner som säger att de är fel att prata om AIDS mm. Det spelar inte heller någon större roll om landet nu är ganska modernt i jämförelse med dem länderna. Se bara på Afghanistan tex. Det landet höll på att moderniseras rejält kulturmässigt mm under 70talet men sen efter några decennium av krigande mm så kom talibanerna till makten med sina ultrafundamentalistiska ideer och allt gick käpprätta åt helvete. Skulle något liknande hända i Botswana så kan det få rejäla konsekvenser för AIDS-epidemin i landet i och med att medierna då kommer skita i att uppmärksamma problemet.

Det vore därför smartare om massmedierna drivs av privata företag då dessa nog har enklare för att undvika sån negativ partiskhet. Privata företag lär ju tävla om att ha de bästa nyheterna ungefär som i Sverige fast privatstyrda massmedier kan nog också leda till att den vanliga människan får höras mer vilket leder till att yttrandefriheten gynnas.
Eventuellt kan privata medier dock leda till att rika personer bara får höras i media eftersom privata företag sprider de åsikter de tjänar pengar på. Fast jag tror ändå privata medier är bättre när det gäller informering om HIV. Detta skulle nog gynna yttrandefriheten mest. Detta kanske kan vara bra för att motverka AIDS då mer vanliga människor får snacka om problemet istället för personer som staten väljer ut och så.
För att få folket att reagera på detta kanske man bör skapa en slags opinion mot statskontrollerade medier ( genom att sprida information om inom landet ) och om man får folket att förstå att statskontrollerade medier inte är bra för att motverka AIDS så kanske opinionen blir väldigt stor med tiden och då kommer staten bli tvungen att anpassa sig efter folket med tiden.

Olika internetsidor hävdar att Botswana inte har råd med att HIV-testa befolkningen under regelbundna perioder eftersom det är för dyrt och dessutom så är sjukhusen proppfulla pga alla sjuka människor ( dock har jag inte fullt trovärdiga källor men jag tycker påståendet låter rimligt om man kollar på informationen om landet i helhet ). Personligen så tror jag att dessa problem skulle kunna lösas om landet organiserar sin ekonomi bättre. Enligt källor på sidan www.afronet.com så är tex väldigt många arbetare inom gruvindustrin inte utbildade för sina jobb. Detta är ju ett problem för Botswana då deras gruvindustri ( och då särskilt deras enorma diamantfyndigheter ) utgör ungefär 74 procent av deras export. Utbildningen i landet är ju idag rätt okej med tanke på att över 80 procent av befolkningen åtminstone går i grundskola i några år ( de flesta får en tioårig utbildning ).

De vuxna människorna i landet däremot kanske inte ens har haft tillgång till den utbildningen pga att Botswanas vid sin självständighet 1966 var ett av de fattigaste länderna i världen och det är på senare tid under 70talet som ekonomin förbättrades rejält tack vare att man upptäckte stora diamantfyndigheter som utbildningen har förbättrats. Inkomsterna inom gruvindustrin blir ju rent logiskt dåliga om arbetarna är outbildade. Landet satsar visserligen en femtedel av sina inkomster på ungdomsutbildning men vuxenutbildning ( som nog är mer viktig när det gäller utbildning inom gruvindustrin ) satsas det inte alls lika mycket på.

Kanske bör landet satsa ungefär lika mycket på vuxenutbildning som på ungdomsutbildning för att lösa detta. Eventuellt kan kostnaderna man får betala för utbildning minskas så att alltfler människor kan få utbildning i Botswana. Dessa prissänkningar kanske senare kan kompenseras om folkets förbättrade utbildning leder till att produktionen inom industrier mm blir bättre. Dessutom kan man anställa betydligt fler arbetare inom gruvindustrin. Enligt en sida jag läste på internet så har Botswana bara 6000 arbetare inom diamantindustrin. Med tanke på att Botswana har en arbetslöshet på 15.8 procent så skulle dem kunna anställa fler arbetare dels för att öka på produktionen och dels för att minska på arbetslösheten. Visserligen är arbetskraften outbildad som sagt fast arbetsplatserna kan ju försöka se till så att arbetarna får den utbildning dem behöver. Det är ju som sagt viktigt att landet har bra inkomster om de ska motverka HIV-epidemin. Därför kanske det är viktigt att kämpa hårt för att förbättra utbildningen.
Kanske bör man dels ge landet bistånd till bättre utbildning och på samma gång komma med informationsspridning om utbildningens viktighet så att den absoluta majoriteten verkligen kämpar för att få en bra utbildning.

En annan sak man kan försöka ändra på är att större delen av människorna på landet jobbar på kommersiella gårdar dvs dem äger inte sin egen jord . Detta leder till att de inte får tillräckligt mycket pengar att försörja sig på vilket ju leder till att de får sämre ekonomi och sämre framtidsutsikter. För att motverka HIV-spridningen behöver man motverka fattigdomen och därför kanske man borde göra kampanjer för att få bort de kommersiella gårdarna för att istället dela upp jorden så att alla personer på landsbygden får en liten egen jordremsa att ta hand om. Även här bör man sprida information om nödvändigheten att få bort de kommersiella gårdarna eftersom det då är möjligt att kraven att få bort de kommersiella gårdarna kommer att öka inom befolkningen.
Ledarna blir nog tvungna att anpassa sig efter folket om opinionen blir för stark och om I-länderna däribland Sverige också uppmanar dem att ta bort de kommersiella gårdarna så kanske dem gör det med tiden.

Enligt ett arbete på www.skolweb.nu så står det dessutom att Botswana importerar en del onödiga varor som tex tobak. Man undrar om landet inte skulle kunna satsa på att importera mer nödvändiga varor, särskilt då landet ju faktiskt är hårt drabbat av AIDS. Man måste ju prioritera saker i ekonomin i såna nödsituationer. Dock kan jag inte studera sannolikheten i källan då personer som skrivit texten om Botswana på skolweb.nu inte nämner några av sina källor.

Att nämna såna här stora ekonomiska svårigheter kan anses onödigt och långsökt. Men vi tror att det är bra att sprida information om sånt för att alltfler människor ska förstå vilka politiska och ekonomiska förändringar som bör genomföras för att kunna motverka epidemin på ett effektivt sätt. Det har ju visat sig tidigare i landets historia att informationsspridning om kondomandvändande mm nödvändigtvis inte löser problemet. I stället måste bryta smittkedjorna och för att göra detta måste behöver man en bättre organiserad vård. För att göra detta måste landet som sagt genomföra en del förändringar och dessa förändringar vill vi informera folket i Botswana om. Såna mål är viktiga att känna till för att få folket i Botswana ( och kanske även politikerna ) att börja försöka göra förändringar i landet för att öka på inkomsterna, minska på fattigdomen och arbetslösheten osv.

På samma gång som det är bra att eftersträva att ge HIV-smittade människor stöd psykiskt och fysiskt så skulle man också kunna utnyttja dem i kampen mot HIV. De skulle liksom kunna berätta om sina erfarenheter i kampanjer mot AIDS. Detta kanske kan verka som ett dumt påpekande men personligen så tror jag att människor lyssnar mer på HIV drabbade personer som snackar om ämnet än på tex politiker.

Jag har för mig att Mahatma Gandhi hade någon sådan teori om att de flesta problemen i samhället löser sig genom kommunikation mellan människor. Jag tror detta kan stämma när det gäller AIDSproblemet. Jag minns själv hur det var på min grundskola när det gäller ämnet våld. Då sade alltid lärarna att man skulle sluta med våldsamma aktiviteter eftersom våldet på skolan bara blev värre och värre. Ingen lyssnade trots att lärarna kom med utförlig information om våldet och dess konsekvenser. Däremot så blev det ändring då en kvinna kom och pratade inför klassen om sin son som hade blivit misshandlad till döds.
Då började helt plötsligt massor av personer att sluta med sina mer eller mindre våldsamma aktiviteter.
Jag tror det är liknande för ungdomar i Botswana då de har en ganska frisläppt och Oansvarsfull syn på sex. Det är ju faktiskt så att folk lyssnar olika mycket på en beroende på vem man är och hur mycket erfarenheter man har om ämnet man snackar om.

Jag tror dessutom att många HIV smittade människor har svårt att prata om sin sjukdom då många HIV smittade människor i Afrika blir diskriminerade just pga sin sjukdom bla inom arbetslivet.

Därför tror jag att såna kampanjer skulle vara bra för att främja toleransen mot AIDS sjuka men också för att få människor att förstå problematiken med AIDS och hur man bör göra för att undvika att bli HIV-smittad. Detta skulle kunna man kunna organisera genom temadagar i skolorna som inriktar sig på ämnet HIV. Dessutom om man lyckas få majoriteten i landet att verkligen satsa på sin utbildning så kan man se till att göra HIV till ett centralt ämne i de olika kurserna i skolan osv. Då får eleverna en känsla av att det är lönsamt att känna till om HIV vilket ju bör vara bra. Som jag sade tidigare i texten, det är enklare för folk att ta till sig information om saker och ting om dem anser att det är lönsamt att göra det. Därför ska vår informationskampanj komma med en del idéer kring hur skolan ska kämpa mot HIV.

För att nå ut till folket genom informationsspridning om AIDS så tror jag att man mest måste få folket att bli av med gamla dåliga levnadsvanor. Jag tror inte att religion har så mycket med problemet att göra särskilt då Botswana inte är särskilt påverkat av de traditionella sedvanor som sprider AIDS i många av de andra länderna i södra Afrika. I andra afrikanska länder är det tex en vana att flickor ska knullas då de mognar till kvinnor och det anses också fel att använda kondom i såna länder pga att sperman är helig. I Botswana är sex nog mer som en dålig ovana, ungefär som att Vodka är en dålig ovana bland många människor i Ryssland. Det kan anses fel men jag tycker att Adolf Hitler skrev en bra sak om propaganda som skulle kunna utnyttjas i sammanhanget. Han skrev i Mein Kampf att om människor får höra samma budskap om och om igen så tror dem på budskapet med tiden. Detta tror jag skulle fungera i Botswana. Kolla bara i Sverige tex. Vi har un...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: AIDS i Botswana

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-11]   AIDS i Botswana
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1614 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×