Emigrationen i Sverige

8 röster
24561 visningar
uppladdat: 2003-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:
Detta arbetet handlar om när svenskarna emigrerade till Amerika. Jag har valt att begränsa mig till varför dom emigrerade till Amerika och vad det var som lockade dom. Sen när jag hade börjat att läsa om emigrationen fick jag fler frågor, hur var resan dit? Vad kostade den? Hur lång tid tog det? Hur var det med Maten? Var smittorisken stor på fartygen? Sen kan man ju undra om det verkligen blev och var så mycket bättre i Amerika?

Emigrationen i Sverige började på 1800-talet närmare sakt på 1860-talet.
Under 1800-talet i Sverige hade man förbättrat livstillvaron. Efter som kriget mot Frankrike och Napoleon hade upphört år 1814 så var Sverige i Fred. Man behövde inte värva armen på samma sätt. Det fanns också andra anledningar som hade förbättrat livstillvaron tex: att Jonas Ahlströmmer tog med potatisen till Sverige. Potatisen blev en viktig basföda för många svenskar. Även vaccin mot smittkoppor som på den tiden var en mycket allvarlig sjukdom hade kommit. Dessa förbättringar gjorde så att det blev många fler överlevande i Sverige.
Men det fanns dock inte arbete och bostads områden till alla. Sen blev det även missväxt i några år. Många blev utan mat efter som att det inte ville växa på dom Svenska åkrarna. Samtidigt började Svenskarna få mer nyss om Amerika. Bland annat från sina släktingar som skickade brev från Amerika. Dom som skickade breven var bland dom första emigranterna från Sverige till Amerika. Det fanns nästan alltid någon i byn som fick ett brev. När denna personen hade fått sitt brev från Amerika samlades alla i byn för att få höra om hur det var i det Nya landet (Amerika). Det stog bara positiva saker i breven, det var nämligen sällan man skrev om något tråkigt som hade hänt i Det nya landet.

Sen kom även alla tänkbara medel från Media med propaganda tex: på Affischer, i brochyrer och i böckerna. I propagandan stog det om dom bördiga jordarna i det nya landet och det var detta som var dom stora lockelserna i Sverige efter som det hade växt så dåligt i Sverige. Där fanns det också arbete åt alla. Industrialismen hade blivit stor i America under 1800-talet, i slutet av 1800-talet var America till och med den största industrinationen. Man var även fri från all religiös förföljelse. Friheten skulle gälla alla när dom kom till det nya landet America oavsett religiös eller politisk uppfattning. Detta var några bland dom stora lockelserna.
Samtidigt som det fanns propaganda om att man skulle flytta till America kom det motpropaganda. Det dröjde i och för sig ett bra tag innan de Svenska myndigheterna började fundera över vad emigrationen egentligen innebar och vilka följder den kunde få. Hela byar kunde ju avfolkas, och det kunde inte vara bra. Man skrev ut att nu när det hade flyttat så många så började det att bli fler och fler arbeten och bostadsområden. Det var ju så många som hade emigrerat vilket ledde till att det blev mer arbeten som var lediga.


När dom hade bestämt sig för att emigrera var man tvungen att ha ett flyttningsbevis. Flyttningsbeviset skulle innehålla uppgifter om emigrantens ålder, yrke och civilstånd och vart han skulle flytta. Alla som begärde flyttningsbevis fick gå till prästen där dom blev bokförda, ibland i hela familjer, ibland ensamstående, dräng, piga, bonddotter, torparson arbetare eller fröken. Men det var många som inte ville gå till prästen för att begära flyttningsbevis och dessa köpte sig falska identitetshandlingar och flyttade ändå.

Men fick ta farväl från sitt hem, sin familj och sina vänner. Avskeden var oftast avsked för livet. När man hade sagt farväl började resan till hamnen. Man fick bara ta med sig dom viktigaste sakerna bagaget fick nämligen inte väga för mycket. Och dom saker som man inte tog med sig till America såldes på en aktion eller marknad men det man inte sålde skänkte man till vänner och bekanta.

Dom första emigranterna åkte över Atlanten ombord på segelfartyg. Om man hade tur kunde resan ta en månad men i sämsta fall om vädret var dåligt kunde det ta två månader eller mer. Men sen kom ångfartygen och då blev resan betydligt kortare.
Livet ombord kunde variera. Dagarna började med frukost klockan sju då dom resande fick kaffe eller te och några kex. Middagen serverades klockan ett då kunde man få soppa, kött, fläsk eller fisk och potatis. Och på kvällen kunde man få te och bröd och havregrynsgröt. Så här kunde maten se ut ombord på fartygen. Man var tvungen att ha med sig egen servis och bestick men maten ingick. Men det var inte alla som litade på att maten ingick i biljettpriset. Så många tog med sig egen matsäck.

Hygienen ombord var ganska dålig, fartygen kunde ibland bli stora smittohärdar. Sjukan drabbade alla stora som små. Sen fanns det även sjösjuka ombord vilket inte var så konstigt. Dom åkte ju över Atlanten där det lätt kunde bli kraftiga stormar.
Priset på resan kunde variera mellan 135 och 250 kronor vilket var väldigt mycket på den tiden om man tänker efter som att en normal inkomst log på 250 kronor per år. Me priset varierade även på vart i America man skulle till New York kostade det 135 kronor men till skillnad från San Fransisco dit kostade 250 kronor att resa.

Landet dom kom till var oändligt, bergen var skyhöga, städerna gigantiska och möjligheterna obegränsade. Och friheten kom ingen kunde bestämma över ens tro. Längtan efter religiös frihet var stor.

Slutsatts:
Drömmen om en bättre livstillvaro var stor. Man var trött på att någon skulle bestämma vad man tyckte eller trodde. Många sökte då efter lyckan i America. Jag undrade om det var så många som hittade lyckan i det nya landet America. Men hur skulle jag kunna säga vad som var lyckan för andra människor? Vissa kanske nöjde sig med att få friheten medans andra nöjde sig med att få slippa se sina barn svälta? Detta kanske var deras lycka. Alla hade sin egna dröm om det nya landet. Och dom flesta kanske nöjde sig med en bättre vardag.
Så man kan säga att det som fick folket att emigrera var att man sökte lyckan ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Emigrationen i Sverige

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-06-02

    den är bra men mer fakta;)

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-11]   Emigrationen i Sverige
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1621 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×