The fast and The Furious

1 röster
8524 visningar
uppladdat: 2003-03-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning: Vi valde denna film eftersom vi båda har en förkärlek för snabba bilar, dessutom var handlingen något som föll oss båda i smaken. Den har ingen djupare mening eller budskap utan den är bara en mycket bra actionfilm. För övrigt är det en film som man kan se flera gånger utan att tröttna. Och det passar ju bra till detta ändamål. Vi vill också säga att eftersom filmen är relativt ny och inte kommit på VHS såg vi den på dator utan text. Men språket är lätt att förstå jämfört med många andra filmer. Svårt att missförstå motorljud och däck som spinner loss!

Handling: The fast and the furious handlar om en polis som ska infiltreras i ett ”Streetracing” gäng som misstänks ligga bakom ett flertal vågade lastbilskapningar, genom att själv utge sig för att vara en bilmekaniker som ägnar sig åt ”Streetracing” på sin fritid. Snart har han ringat in en grupp av misstänkta och genom en slump kommer han nära dem, när han deltar i ett gaturace. Polisen kommer och deltagarna tar till flykten och då räddar Brian ledaren för det misstänkta gänget, Dom. Samma kväll träffar han Mia, Doms syster, som han faller för direkt och kärleken blir snabbt besvarad. Men Brian stöter direkt på patrull när Vince (den våldsamme i gänget) känner sig hotad av honom och han anar att Brian inte är den han utger sig för att vara. Gänget har en gemensam fiende som är en grupp motorcykelåkare. Mellan de båda gängen utspelar sig en brutal maktkamp. Motorcykelgänget är också misstänkt för kapningarna av F.B.I. När sedan Brian följer med teamet på en stor ”streetracing” träff kallad ”Race Wars” avslöjar Brian sin egentliga identitet för Mia, när de andra åkt i väg mitt i natten för ytterligare en kapning. Mia inser stundens allvar och säger var kapningen ska äga rum. De båda tar sig dit och hamnar mitt i det hela. Men kapningen går inte enligt planerna utan det är nämligen så att lastbilschaufförerna tagit lagen i egna händer och beväpnat sig. Så Mia och Brian möts av en vilt sprattlande Vince som hänger i en lina utmed lastbilens ena sida. De tre bilarna som gruppen använder sig av avverkas en efter en av chaufförens hagelgevär. Till sist får Brian assistera med sin bil och får loss Vince, som har en livshotande skottskada som snabbt behöver medicinsk tillsyn. Tackvare Brians polisiära kontakter tillkallas en helikopter som förser Vince med den hjälp han behöver. De andra i gänget inser att loppet är kört och beger sig hemåt. Brian följer efter och möter Dom, vid deras hus, som är på väg att ge sig av. Plötsligt kommer två ur motorcykelgänget förbi, p.g.a. en tidigare ouppklarad dispyt, och skjuter ned Jesse, teamets mekaniker, som dör. Dom och Brian ger sig efter dem. Jakten slutar med att en av motorcyklisterna dör och Dom beger sig iväg med Brian hack i häl. De båda hamnar bredvid varandra i en korsning där Dom brukade köra ”streetracing” som tonåring och nu vill han återuppleva den goda tiden genom att utmana Brian. Efter ”målgången” kolliderar Dom med en lastbil och den totalförstörs. När sirenerna närmar sig ger Brian Dom nyckeln till sin bil och Dom försvinner iväg till ett okänt öde.

Personerna: Cohen har valt att använda sig av dem som anses vara Hollywoods framtida stjärnor, skådespelare som tidigare bara haft mindre roller i stora produktioner. Alltså kan filmen vara genombrottet för flertalet av huvudaktörerna. Detta är ett modigt beslut av filmmakarna, som ändå föll väl ut. Hade man t.ex. använt sig av Nicholas Cage som Brian, hade man redan innan man sett filmen fått sig en uppfattning om filmen, eftersom han redan har medverkat i en bilfilm, ”Gone in 60 seconds”. Huvudrollsinnehavarna har verkligen tydliga karaktärer. Om vi ska börja med Brian som är polisen under täckmantel som vill klättra snabbt på karriärsstegen, genom att försöka lösa mysteriet med lastbilskapningarna. Under filmens gång får han mer och mer sympatier för brottslingarna och förälskar sig i Doms lillasyster Mia. Dom som från början är hård mot Brian men som under filmens gång får ett ökat förtroende för honom, öppnar sig om sin bakgrund och släpper in Brian i ”familjen”. Mia är en omtänksam person, den ordningsamma i teamet. Hon sköter om huset och den lilla familjerörelsen som deras far lämnade efter sig.
Vince är en barndomskamrat till Dom. Han är den aggressive av dem, han har svårt att tackla sin obesvarade kärlek till Mia, och är den som ser Brian som en fiende.
Jesse är det hyperaktiva geniet som kan allt om motorer och bilar i övrigt.
Skådespelarna agerar med en lite hårdare attityd, som säkert överensstämmer med den lite hårdare verkligheten i dessa sammanhang. Och dom gör det bra.

Tiden: The fast and the furious utspelas under en period av 10 dagar, alltså är filmens längd inte identiskt med handlingen, filmen är 1 timme och 46 minuter lång. Handlingen flyter på i kronologisk ordning utan några onödiga tidsavbrott, som man egentligen skulle kunna lägga till för att t.ex. förlänga speltiden. Enda gången som man får en tillbaka blick är när Dom öppnar sig på ett nytt plan för Brian. Då man får reda på varför Dom hamnade i fängelse. Cohen använder sig av ett effektfullt sätt för att visa att en ny dag randas. Under ett par sekunder får man följa himmelen från dag till natt och vidare till en ny dag. Ett bra sätta istället för att använda text!

Rummet/miljön: Större delen av handlingen visas i en, för oss, typisk amerikansk gatumiljö, närmare bestämt i Los Angeles förorter. En betydande del av filmen sker i någon öken i samband med ”Race Wars”, antagligen belägen utanför Los Angeles. Regissören utnyttjar fågelperspektivet när han introducerar miljöerna, från att fokusera på huvudobjektet går han sakta utåt för att fånga in närliggande miljöer. T.ex. en av de första scenerna då Brian, testar sin bil, för dess framtida prövningar. Han får sladd och stannar metern innan ett högt stup. Mycket effektfullt!

Den absolut största delen av filmen är inspelad i en naturlig miljö, så som man uppfattar den som tittare. Men undantag finns, scenerna som är tagna i teamets förortsvilla, är med största sannolikhet studioproducerade. Överlag skulle vi vilja säga att ljussättningen är nedtonad, alltså mörk. Färgsättningen går i brun/orange toner. Även i andra filmer, t.ex. ”Training Day”, som utspelar sig i samma miljö finns detta, lite säregna ljus. Vi vet inte om det beror på att ljuset av fysiska eller naturliga anledningar är så. Alltså att filmmakarna avsiktligt ändrat färgschemat eller om ljuset har den toningen naturligt. Vi tycker att just detta ljus ger filmen en lite allvarligare betoning, vilket är positivt. För att få framhäva det centrala i filmen, bilarna, gör ljuset sitt. Bilarna som ingår i handlingen är färgstarka (orange, röd och gul), medan alla andra bilar som syns i filmen är mörka. Detta gör så att tittarna omedvetet koncentrerar sig på just dessa värstingbilar. I och med den mörka färgsättningen försvinner skuggeffekterna mer än vanligt men det är inget som förstör filmens helhetsintryck.

Handling/intrig: Första scenerna i filmen ger en genast bakgrunden till filmen handling. En man ringer ett telefonsamtal efter att ha lastat in högteknologiska varor i en lastbil. Direkt efter sker den första kapningen av lastbilarna. Man kastas alltså direkt in i handlingen, utan några omsvep. Introduktionen av huvudrollsinnehavarna sker under filmens första del, då Brian infiltreras i ”Street Racing” kretsarna. Det finns ingen egentlig ”u-sväng” utan istället massa små krokar i filmens handling. Avslutningen i filmen är oviss på många sätt, man får inte veta ödet för någon av huvudpersonerna. Vi misstänker att en uppföljare är påtänkt. Tittaren får med sin egen fantasi föreställa sig ett slut för de olika rollinnehavarna. Så man kan egentligen inte säga om filmen slutar lyckligt eller sorgligt. Det är upp till betraktaren att avgöra. Möjligtvis kan man känna ett visst vemod när Dom och Brian skiljs åt när sirenerna närmar sig och Dom kör iväg i sin ”10 second car”.

Inre intrig: Brian utkämpar en liten moralisk drabbning inombords, när han fattar tycke för racinggängets ledares syster, Mia. Ju längre in i filmen man kommer ju svårare har Brian att finna sin lojalitet. Hans val består i att välja sida, antingen ge hans chefer det dom vill ha eller försvåra utredningen gällande gänget som han kommit så nära inpå. En av få gripande scener utspelar sig i öknen när en i teamet, Vince, blivit skottskadad och har genom Brian fått hjälp av en ambulanshelikopter. Mia som också fallit för Brian står mitt emellan sin bror och kärleken. Hon väljer då att följa sin bror medan Brian själv står kvar vid helikoptern.

Stil: När bilarna är inblandade, främst i racing scener, är tempot högt när det gäller klipp. Kamerorna följer med bilarna på ett lite innovativt sätt, växlar vinklar frekvent från grodperspektiv till fågelperspektiv och alla vinklar där emellan. Ett nytt sätt att skildra bilen acceleration på är när, man får följa kraften från gaspedalen till hjulen genom motorns alla delar genom en ny dataanimerad teknik. Cohen använder sig av väldigt mycket musik som förmedlar stämningen väldigt effektivt, t.ex. vid racing scener då det är ”upptempolåtar” med mycket aggressivitet i. De stunder i filmen som är händelsefattiga är lätträknade, Cohen försöker märkbart väl att hela tiden förflytta handlingen så att den blir fartfylld. Som tittare har man inte en chans att ta en paus i tittandet. Som vi nyss tog upp är filmens tempo snabbt, men enhetligt.

Bakgrunden: Universal Pictures som står bakom filmen förstod redan på ett tidigt stadium att filmens karaktär skulle slå bland massorna, alltså bli en kassasuccé. När detta skrevs hade filmen spelat in $125 miljoner. Det finns en hel del tecken på produktplacering i filmen, den tydligaste av dem är den så omtalade NOS – gasen, som ger bilen en oerhörd ökning av prestandan. Självklart figurerar ett par bilmärken väldigt ofta i filmen så som M...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The fast and The Furious

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-12]   The fast and The Furious
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1796 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×