Johann Sebastian Bach

7351 visningar
uppladdat: 2003-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
J.S. Bach en av de stora inom den klassiskamusiken, tillsammans med Wolfgang Amadeus Mozart och Ludwig van Beethoven betraktas han som den störste inom den klassiska musiken. "Musiken är skyldig Bach lika mycket som den kristna religionen sin grundare" citat av Robert Schumann.

Johann föddes den 21 mars 1685 i Eisenach som den yngste av 8 bröder. Vid 9 års ålder dog hans mor och hans far dog knappt ett år senare. Den nu föräldralöse pojken var tvungen att lämna Eisenach och flytta till Ohrdruf och bo hos sin äldre broder Johann Christopher, som var organist i Michaelkyrkan. J.S hade redan i Eisenach påbörjat latinstudier något som han avslutade i Ohrdruf där han fullgjorde sin
skolutbildning. För brodern studerade han musik och visade stor iver att lära sig mycket på korttid.

5 år senare, år 1700, flyttade J.S till Lüneburg där han blev elev i Michaeliskolan.
Det var några år av intensiva musikstudier, ny horisonter öppnades och en strävan att komma till den stora orgelskolan i norr växte sig allt starkare. Han reste alltså norrut och 1703 till 1707 bodde han i Arnstadt där han arbetade som organist i Bonifaciuskyrkan.

Efter att ha gift sig med sin kusin, Maria Barbara Bach, tillträdde han en tjänst hos furst Wilhelm Ernst av Sachkster- Weimar. Där han bla tjänstgjorde som hovorganist, när den gamle konsertmästaren avled trodde J.S att han skulle få efterträda denne någon som han inte fick. Bach begärde avsked men förvägrades detta, när han 1717 kunde lämna Weimar flyttade han till furst Leopolds av Anhalt- Köthen hov. I och med att J.S lämnade Weimar lämnade han också rollen som organist, framöver skulle han tjänst göra som kapellmästare och senare som kantor. 1720 avled han hustru Maria Barbara, den 21 december 1721 gifte J.S med Anna Magdalena Wilcken.

I sitt äktenskap med Anna Magdalena fick J.S tretton barn av vilka många dog i mycket unga år. A.M var mycket musikalisk och spelade klaverinstrument. J.S fick allt mindre att gör vid hovet i Köthen sedan furst Leopold gift sig med sin kusin Friederike Henrietta av Anhalt- Bernburg som var helt ointresserad av kultur och konst. J.S förstod att det skulle bli nödvändigt att söka efter en ny tjänst, han riktade nu sin uppmärks amhet mot Leipzig där tjänsten som kantor var ledig i Thomasskolan som var intimt sammanknuten med Thomaskyrkan. Efter att Georg Philipp Telemann tackat nej till tjänsten o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Johann Sebastian Bach

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-18]   Johann Sebastian Bach
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1815 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×