Möss och Människor

8 röster
15161 visningar
uppladdat: 2003-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken är skriven av John Steinbeck. Han blev nobelpristagare i litteratur 1962.
Han studerade vid Stanford University ett tag, men tog aldrig någon eksamen. Han bestämde sig tidigt för att bli en författare. Hans mest kända bok är The Grapes of Wrath. Den kom ut 1939. Den är en kraftfull roman om fattiga jordbrukare som drivits till Kalifornien.

Boken som jag har läst, heter Möss och Människor, och handlar om två fattiga män, George och Lennie, som driver runt och säker arbete. George är den smarte och den mindre av den båda, medan Lennie är stor som ett hus, fast han är enormt trögtänkt. Han råkar jämt i trubbel bara för det.
De har en gemensam dröm, där de ska tjäna ihop 600 dollar och köpa en egen liten gård med en åker, kossor. Hönshus och massor med kaniner.
Dom hamnar till slut på en gård där basen bettalar 50 dollar i månaden. Dom stannar där och börjar jobba för att tjäna ihop sina pengar.
På gården lever föreståndarens son, en liten uppnosig typ som tror att han är jätte bra på att boxas.

En dag kommer Lennie i bråk med honom och det slutar med att Lennie krossar nästan alla ben i hans hand. Förmannen på gården, en hygglig karl som heter Slim, vet att om det som har hänt kommer ut, får Lennie sparken. Lennie är så pass stark, och jobbar så bra så han säger till Curley, att om du inte berättar för någon om det som har hänt, lovar vi att inte berätta att du är så feg så att du börjar att slåss med en förståndshandikappad man.
Tiden går och allt flyter bra på gården. En dag bestämmer sig männen för att åka till staden och roa sig. Lennie och en gammal man som heter Candy stannar kavar på gården. Dom passar på att bekanta sig med stalldrängen. Det hela slutar med att Lennie berättar för de andra två om hans och Georges plane om att köpa en egen gård. Candy och stalldrängen vill också vara med.
En dag när alla männen är ute på gården och spelar varpa går Lennie till stallet för att titta på Slims hundvalpar. Lennie börjar att kela med en av valparna och den biter till baks. Lennie slår tillbaks lite lätt, fast han är så stark så hundvalpen bryter nacken och dör. Lennie blir jätte ledsen och försöker att begrava valpen så att ingen ska märka någonting. Just då kommer Curleys fru in och upptäcker Lennie som försöker begrava hundvalpen. Hon sätter sig ner och börjar att prata med Lennie. Efter en del pratande frågar Lennie om han får smeka hennes hår. Hon undrar varför och han säger att han tycker att det är skönt att smeka mjuka lena saker. Hon låter han göra det, fast bara om han inte rufsar till det. Efter ett tag börjar Lennie att smeka håret lite hårdare och hon börjar att skrika. För att de andra inte ska höra henne lägger han handen över hennes mun. Lennie är så stark så han bryter nacken på henne utan att han vet om det. När han upptäcker att ho har dött flyr han iväg ut i skogen. Han vet att de andra kommer att bli arga på honom om han berättar vad han gjort så han vågar inte stanna kvar.
När de and...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Möss och Människor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-02-26

    2000 stavfel. annars okej.

Källhänvisning

Inactive member [2003-04-17]   Möss och Människor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2007 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×