Frankenstein

1 röster
9485 visningar
uppladdat: 2003-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skrivet av: Jan Nöstdahl
Skola: Skurups Folkhögskola

Frankenstein ”sett på videofilm”

NORRA ISHAVET 1794

Kapten Walton räddar livet på en vilsen och nästan vansinnig man. Mannens namn är Victor Frankenstein, och han har en ohygglig historia att berätta.
Han berättelse får besättningen att lyssna och förundras. Året är 1793 ett år tidigare. Viktors mor är höggravid och avlider efter en svår förlossning i hemmet, fadern som är läkare lyckas inte rädda sin hustru. Victor beslutar sig för att åka till Ingolstadt college för att studera anatomi och patologi. Där blir Victor bekant med en professor på skolan som i smyg gör experiment på mänskliga och djurs nervbanor genom elektriska impulser. De inleder ett vetenskapligt samarbete. Eftersom det råder koleravarning i samhället så blir skolans alla läkarstuderande beordrade att hjälpa till med vaccinering av befolkningen. Professorn kommer i dispyt med en man som inte vill vaccinera sig och vid det handgemäng som uppstår så blir professorn dödad av ett knivhugg, och mannen som utfört dådet blir hängd på torget i byn.
Victor tar sig an professorns hem och går igenom alla handlingar och vetenskapliga rön han åstadkommit och inser hur nära han varit att kunna skapa ett liv. Victor rådgör med sin studentkollega Henry och bestämmer sig för att fortsätta med professorns oavslutade projekt, Han studerar elektrisk energi på kroppsdelar från döda människor. Vid ett tillfälle framkallar han en abort på en havande kvinna för att komma över fostervatten som han sedan använder till att återuppliva en sedan tidigare död groda med. Han lyckas återuppväcka grodan och inser att han är på rätt väg att kunna skapa en människa på samma vis.
En dag kommer hans fästmö Elisabeth på besök till Ingolstadt och när hon får se vad Viktor sysslar med så bestämmer hon sig för att lämna honom. Victor försöker förgäves få hennes förlåtelse men får inget gehör. Viktor blir frustrerad och i sin förtvivlan genomför han flera experiment. Med elektricitet, fostervatten som de livgivande krafterna lyckas han väcka liv i en död kropp och skapar ett monster.
Det harmlösa monstret ger sig av från laboratoriet och vilset går han omkring på gatorna i byn och söker något att äta. Han stjäl en frukt och då ansiktshuvan glider på sned tror fruktinnehavaren att han har kolera och ropar förskräckt åt alla i närheten. Invånarna börjar slå på monstret och han lyckas ta sig därifrån och ut i skogen. Eftersom det råder epidemi av kolera i samhället tror sig Viktor ha blivit smittad sen han sett sig i spegeln. Henry hans kollega tittar inom och undersöker honom men kan ge honom ett lugnande besked för troligen så är det en lätt influensa han dragit på sig. Senare återvänder Viktor till Genève där han fästmö bor och de blir tillsammans igen. Under tiden irrar monstret omkring i skogen och finner så en bondgård att gömma sig på och kan äta sig mätt bland grisarna i stallet .När han funnit en plats att lägga sig på upptäcker han en dagbok i fickan på den överrock som han tagit hemma hos Viktor som han tittar lite förvånat på och som han lägger åt sidan.
Gömd följer han livet på gården och stjäl mat för dem, men han återgäldar sina tilltag och en dag har han fyllt en vagn med rotfrukter som han drar fram till husets entré utan att bli sedd. Ägarna tror det är en skänk från ovan och lovprisar gud.
Monstret lär sig tala och läsa genom att studera och lyssna på bondgårdens ägare genom hål i väggen intill där han gömmer sig.
Henry har vid det här laget hunnit ta läkarexamen och Viktor med fästmön Elisabeth åker till Ingolstadt för att gratulera. En kväll tar monstret upp dagboken och läser vad som står i den, och börjar förstå sammanhanget hur han kommit till. Han känner hämndbegär mot sin skapare och lägger så ned boken igen. Bonden på gården är en blind man och en dag kommer skattmasen på besök. De blir ovänner och när skattmasen går in i huset står monstret i vägen för honom och han blir dödad av monstret som sett hur illa han behandlat bonden ute på gården. Efteråt talar monstret och bonden med varandra och ett förtroende dem emellan växer. Sonen kommer hem några dagar senare och då han ser monstret så slår han honom och jagar ut honom i skogen. Sen tar sonen sin far med sig till stan. Monstret besöker huset men finner det tomt. Han blir arg och förtvivlad över att alla sviker och är rädda för honom. Han bränner ned bondgården och beger sig till Genéve för att uppsöka Viktor och utkräva sin hämnd. Monstret märker att han hela tiden skrämmer folk med sitt fula ansikte och just detta att ingen tycker om honom förstärker hatkänslorna mot Viktor.
I Genève lyckas monstret få tag på Viktor och bestämmer med honom att de ska mötas under ”ishavet”. Några dagar senare beger sig Viktor till ishavet där möter han monstret och de samtalar om livet och kärlek som ingen vill ge till monstret. Monstret kräver att Viktor gör en skapelse till honom som han kan leva med, men Viktor är inte med på noterna och anklagar Monstret för att tagit död på hans bror. Monstret återkommer till dagboken som han hittat i sin ficka som beskriver egenskaper och vad monstret består av. Återigen ställer monstret kravet att han vill ha en vän att tycka om och låter Viktor förstå allvaret i hans önskan. Viktor lovar att försöka skapa en själsfrände till monstret och beger sig ut på den makabra organhämtningen. Elisabeth och Viktor träffas igen och Elisabeth vill veta allt och ber Viktor omedelbart gifta sig med henne.
Monstret är fortfarande på fri fot och folkmassan letar fortfarande efter honom. Viktors fader avlider i hemmet och föräldralös knyter han allt starkare band med Elisabeth.
Han får sin bröllopsnatt med sin älskade Elisabeth. Men runt hörnan lurar faran för monstret står utanför och ljuder med sin flöjt. Viktor rusar ut ur huset med sin tjänstepersonal för att leta upp monstret, men monstret har tagit sig upp i huset och beger sig in till en uppskrämd Elisabeth som fortfarande ligger kvar i sin säng. Monstret håller handen för hennes mun och med den andra sliter han sönder magen på henne och sliter ut hjärtat ur kroppen. Elisabeth dör ögonblickligen. Viktor rusar in i huset igen och finner så Elisabeth död på golvet. Han blir förtvivlad av vad som hänt och inser att något måste göras. Han tar upp den ännu varma kroppen i famnen och beger sig till laboratoriet. Där skiljer han hennes huvud från kroppen och transplanterar det på en annan kropp, sedan gör han som tidigare lägger henne i en tunna med fostervatten och kopplar elektricitet till kroppen. Experimentet lyckas och Elisabeth får nytt liv. Monstret kommer till laboratoriet för att hämta sin kvinna men Viktor vägrar att överlämna henne. I tumultet känner Elisabeth vanmakt och klarar inte att tillgodose de bådas önskemål, hon hämtar en fotogenlampa och krossar glaset så all fotogen rinner över henne och hon blir en levande fackla. Varken Viktor eller monstret kan göra något för henne då hon flyr brinnande från huset, på vägen hade elden även spridit sig till inredningen i huset som blev övertänt. Viktor och monstret klarar sig från huset, Viktor flyr mot isbergen med monstret efter sig. Ett skepp förliser på ishavet och fryser in i isen, besättningen ser en kväll ngt som rör sig och kommer emot dem, det är Viktor, han tas omhand av besättningen och Viktor får berätta sig historia innan han se...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Frankenstein

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2020-03-03

    Lite mer styckindelning!

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-31]   Frankenstein
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2207 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×