Oden

7891 visningar
uppladdat: 2003-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Oden var den största och stod högst upp i rankingen bland gudarna. Han bar på mycket visdom och kunskap. Oden är både gudomlig och demonisk. Han är elak mot dem han hatar eller föraktar .Snäll mot dem han älskar. Han är krigens, segerns, hjältarnas och de fallna kämparnas gud. Oden vill att människorna ska utveckla sitt förstånd. Han älskar godhet och hatar ondska.


Oden är asarnas ledare och människornas övergud.
Han bor i Valhall, i det största huset i Asgård, med sin fru Frigg.
Tillsammans har de bara ett barn. I övrigt har Oden flera andra söner och döttrar med olika människor, troll och jättar. Han anses vara en väldigt bra förförare.
I urtiden skapade Oden världen med sina bröder Vile och Ve. De gav också liv till de första människorna. Oden är mycket trollkunnig. Oden var också dödens gud. Det var han som bestämde över vem som skulle dö i strid och när. Därför måste han veta allt och kunna se in i framtiden, och Genom att plocka ut sitt ena öga och släppa ner det i vishetens brunn, kan han se allt som händer i världen, och vad som ska hända. Han naglar också fast sig med sitt eget spjut vid världsträdets stam för att i utbyte mot sina värk får veta universums mörka hemligheter. Genom att gå i dvala kunde Oden förvandla sig till vilken varelse som helst. Han har total makt över vädret och kan göra fienders vapen slöa bara genom att titta på dem. Han återuppliva döda för att få hjälp av dem i frågor från den gångna tider. Oden kunde också konsten att sjunga ”galdrar”, vilka var de mäktigaste av alla trollformler.


Vid sin sida har Oden alltid vargarna Gere ("Den glupske") och Freke ("Den spjuthuggande"). Vid festerna i Valhall ger han allt kött i sin portion åt sina vargar. Själv dricker han bara vin.
Sina två korpar Hugin ("Tanke") och Munin ("Känsla") skickar han varje dag ut i världen. Om aftonen återvänder de till Valhall och skvallrar i hans öron om saker som hänt. Han tar sig fram på sin åttafotade häst Sleipner, den snabbaste i världen, och han brukar i krig använda spjutet Gungner och svärdet Mimung. Ibland klär Oden ut sig och vandrar i Midgård bland människorna. Då är han klädd i bred slokhatt och vid kappa. Hos människorna har han flera namn som Gråskägg, Sidhatt, Grimner ("Den maskerade"), Ygg ("Den skräckinjagande"), Valfader (de stupades herre). Oden har gett namn åt veckodagen onsdag.

Till Valhall kom alla krigare som dog i strid. Där skulle det få leva ett evigt liv i sus och dus. Därför var en viking på krigståg ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-31]   Oden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2215 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×