Teknik, slunga

3 röster
6519 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Teknik, slunga

Vi har under vårterminen byggt en slunga på tekniken. Slungan användes förr i krig för att kasta stenkulor, bikupor, död djur eller till och med levande krigsfångar.

Vi började med att såga ut alla bitarna som vi skulle behöva. Bitarna till botten sågade vi precis raka, annars skulle botten blir sned, som man förstår blir hela slungan då också sned. Bitarna sågade vi ut med en cirkel såg, dom är bra för att man kan ställa in dem på rätt vinkel. Sedan var det dags för att skruva ihop bitarna. Vi borrade först med pelarborren, om vi inte skulle ha borrat först, är det lätt att träbitarna spricker, det kan också vara svårt att börja borra. Viktigt att tänka på när man borrar och har långt hår, är att sätta upp håret, så inte det snurras in i borren, även armband är farliga att ha på sig. Vi skruvade ihop bitarna med en skruvdragare. Det var viktigt att man höll borren rakt i förhållande till träbitarna, annars skulle man skruva snett.
För att hålla upp själva slungan behövs en ställning. Vi klippte bitarna med en ”träklipp”. Bitarna var svåra att sätta ihop, för att det var så konstig vinkel, de gick inte att skruva ihop. Så vi sågade ut trekantiga bitar i plywood med en figursåg. Vi spikade sedan fast dem på ställningen. Det var dags för att såga ett hål mellan dom olika delarna på ställningen, till pinnen som ska hålla fast kastarmen. Pinnen var tvungen att sitta rakt över, annars skulle slungan skjuta snett, så vi satt fast båda delarna i ställningen ovanpå varandra med en tvingman. Vi borrade sedan ett hål som var lika stort som pinnen. Kastarmen var det svåraste som vi byggde, det var svårt att veta hur lång kastarmen skulle vara. Vi borrade ett hål ungefär i mitten på kastarmen, hålet fick inte vara för trångt, då kan inte armen snurra ordentligt. Men inte för stort, då glider den bara runt på pinnen. Man ska ha tyngder på kastarmen för att slungan ska få fart. Tyngden är av metall, som vi sågade ut och satt fast. Vikten på tyngden är viktig för slungan skjut riktning, den får inte vara för lätt, då är det får slungan ingen fart. Kroken på slungan bestämmer när projektilen ska släppas där med vilken riktning den ska ta. Om kroken har böjts lite kan träden på slungan rätt åka av för ”tidigt”, man får då inget bra skott. På tråden sitter en läder bit, som ska hålla fast saken som ska skjutas iväg. En glidbana sitter fast på botten på slungan, själva banan är plywood. På båda sidor om banan sitter två tunna lister av trä. Dom borrade vi i med en spik, innan vi skruvade fast dom. För att dom inte skulle spricka. Glidbanan har en funktion, den ser till att inte kastarmen åker snett.

Att förklara hur slungan fungerar är inte så lätt. Man lägger ett föremål i läderbiten, som sitter fast i träden på ena sidan av kastarmen. Tyngden på andra sidan gör så att föremålet kommer snabb...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Teknik, slunga

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Teknik, slunga
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2265 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×