Skrönor i media

8928 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur skall vi ta det?
Skämt eller blodigt allvar?

Egna tankar:
Vandringshistorierna är vår tids folksägner. Det enda som skiljer dessa åt enligt mig är att de klassiska tomtarna och älvorna, bara är utbytta mot solarier, flygmaskiner och korvgubbar.
De flesta utav de skrönor jag läste igenom var förknippade med sådant som i alla fall jag relaterar till det som kanske intresserar, irriterar eller skrämmer mig. Ett bra exempel är skrönan om råttan i pizzan. Det är ju ingen vidare upptäckt att göra då man sitter för att äta och så upptäcker man en död råtta i pizzan. Just den misstanke folk har ibland emot serverad mat som de köper.
Inte allt för sällan kan dessa relateras till invandrargrupper. Ett bra exempel (som jag även tar upp i min muntliga redovisning) är den artikel i Aftonbladet som publicerades 2002-01-24 om den moderat som fällde den lustiga, men ändå farliga och fullkomligt idiotiska, påstående om b.la att ”människor från andra kulturer steker kyckling i badkaret och borrar hål i väggarna för att kunna dela telefon med varandra.”.
Moderaten Thorsten Davidson kommenterar uppgiften på detta vis;
”Det var inte av illvilja, men utav oförstånd, sade Davidson till studenterna i Halmstad som hade intervjuat honom.

Internet har även fungerat som en utmärkt spridare utav diverse skrönor, ofta i form utav kedjebrev. En som blev en ”klassiker” på otroligt kort tid var det skrämmande Nostrademus - kedjebrevet.
I brevet så skall det vara som ett urklipp ur den store astronomen och framtids utsägaren Nostrademus profetior.

"There will be a great thunder, Two brothers torn apart by Chaos, while the fortress endures, the great leader will succumb, The third big war will begin when the big city is burning"
Nostradamus 1654

Citatet som används är inte ett Nostradamus citat. Nostradamus föddes 1503 och dog 1566. Varpå årtalet som angivs i citatet är felaktigt på ungefär ett hundra år. Vissa envetna personer menar på att 1654 kan vara året då tolkningen på texten i kedjebrevet gjordes, andra menar att 1654 är en hänvisning till quatrainen nr 1654, inte året 1654.
Michel de Nostradame var en läkare, författare, astrolog och spåman vars profetior har gjort honom berömd ända in i våra dagar.
Han skildrade detaljrikt vad som skulle hända mänskligheten i sina fyrradiga verser (quatrains), och förutspådde bland annat Franska och ryska revolutionerna, Napoleon, båda världskrigen, Hitler och islam.

På hemsidan http://www.urbanlegends.about.com/library/weekly/aa091101b.htm så har man gått noga igenom hela hans skrifter och han nämner tredje världskriget på väldigt många olika ställen i sin bok.
Detta kedjebrev har passerat åtskilliga mail –program och mellanhänder som har i sin tur redigerat detta så att informationen skall passa terrorattacken bättre.

Har jag själv gått på någon skröna:
Jag måste faktiskt bara tillägga till den sista att jag också gick på den skrönan. Det var otroligt mycket snack om allt det här efter terrorattacken. Men det är väl sådant man får räkna med när det händer en sak med så pass stor omfattning.
Sedan när man var lite mindre så gick det alltid vandringssägner om äckliga saker i maten och om äckliga och skämmiga sex- upplevelser. Och dessa fann man ganska så tänkbara att de skulle kunna vara sanna just då.

Rasistiska undertoner:
Jag tycker att man faktiskt skall ta de flesta av dessa skrönor med en nypa salt, för många kan vara ganska så roliga. Men mycket inom rasismen och den överdrivna nationalismen bygger på skrönor och förskönande utav sin egen ras, sin egen kultur m,m, eller att dra någon annan folkgruppering i smutsen.
De flesta människor som har invandrat till ett land har säkert råkat utför dessa förtal.

Så vad bygger dessa på?:
Som all annan rasism så bygger dessa uppgifter på just brist på kunskap och bättre vetande (som moderaten Davidson till och med får erkänna till slut!) Men även många invandrande människor har fördomar och skrönor att berätta om svenskar eller om andra folkslag.
Så dessa ”rasistiska skrönor” är inte något ”vitt” påfund, utan det förekommer inom alla kulturer världen över.
I nazityskland så fanns det ”rasistiska skrönor” att välja och vraka mellan. Nazi- regeringen spädde gärna på ryktena om buskiga lömska judiska män som lurar i gränderna och våldtar den blonda ariska flickan.
Dessa hemska skrönor återkommer igen i vårat samhälle då rasister som Sverigedemokraterna och Nationalsocialisterna utnyttjar medelsvenssons rädsla för sådant som är annorlunda.
”Inga fler våldtäkter i ett befriat Sverige” skanderar deras media ut. Högern har alltid manipulerat dessa skrönor och denna rädsla för abnorma fenomen i samhället genom att stärka dem. Finnar badar bastu och slåss med kniv, italienare är lömska mafioso och säljer knark, latinamerikanare säljer också knark, folk ifrån mellanöstern och Eufrat – Tigris områdena luktar alltid svett, svenskar är snåla, blyga och tysta. Zigenare har stora kjolar för att de ska få plats med mer stöldgods och de gör öppna brasor hemma mitt på golvet.
Alla dessa påståenden har möjligen ofta ett korn av sanning och så är ryktena igång.

”Alla muslimska män slår sina fruar och sina barn, för jag har sett det på en amerikansk film att de gör så!”

T.ex. detta är självklart otroligt beklagligt och kan endast mötas med kunskap.
Kunskap om andra främmande kulturer och kontakt med dessa.



Lösningar:
Tänk alltid på att vara källkr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skrönor i media

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Skrönor i media
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2283 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×