Prosten Huuskonens bestialiska betjänt

1 röster
4883 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”-Fanken, det är den där björnungen!
Prosten blängde på sin fru. Detta var sannerligen inte rätta tillfället för kraftuttryck, låt vara att födelsedagsgåvan fick honom själv att tappa hakan. Det föll sig alldeles naturligt att hädanefter kalla björnungen för Fanken”

När prosten Oskari Huuskonen får en björnunge i 50-årsgåva tar hans liv en ny vändning. Hans tråkiga liv som prost och uttråkad make tar helt slut, och medans prosten ligger i ide med Fanken, förlorar han allt (förutom björnen), och ger sig med sin enda vän ut i världen. Medans det lite udda paret på en kristlig folkhögskola börjar Fanken lära sig en del mänskliga vanor, som att stryka och be bordsbön. Huuskonen däremot tappar sin tro. Plötsligt kommer kapten Leontjev in i bilden, och Fanken börjar en karriär som underhållare och bartender. Allteftersom Fanken blir skickligare kommer de längre och längre bort från hembyn Nummenpää.

Prosten Huuskonens bestialiska betjänt är en av de galnaste böcker jag läst på länge. Precis som i många böcker skrivna av Arto Paasilinna är det omöjligt att veta vad som kommer härnäst, och även om det blir lite overkligt ibland, eller rättare sagt alltid är overkligt, är det ruskigt kul. Det är en sån bok som man bara sveper igenom, som man kanske inte kommer ihåg en massa år senare, men som är mycket underhållande för stunden.

Paasilinna brukar oftast ha en underliggande samhällskritik i sina böcker, så också i denna. Den här gången är det religionen som får stå till svars.

En annan sak som är viktig att nämna är att prosten Huuskonen inte tvingar Fanken till någonting, bara uppmuntrar. Vilket å andra sidan inte heller är särskilt verkligt, men egentligen, vem bryr sig? I den här episoden är Fanken omdöpt till Fan, efter ett litet… missöde i idet.

”Fan höll den korrekta stilen bakom bardisken. Han tappade upp öl till sina kunder. Omsättningen i Bear Bar BelsePub var lysande, redaren var förtjust och började betala Fan avtalsenlig lön, han klassades som yngre purserpraktikant. Näst...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Prosten Huuskonens bestialiska betjänt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Prosten Huuskonens bestialiska betjänt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2380 [2024-05-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×