Ögonsjukdomar

8 röster
48519 visningar
uppladdat: 2003-11-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att skriva en uppsats om ögonsjukdomar eftersom att de är väldigt vanliga och för att jag har en ögonsjukdom i släkten. Ögonsjukdomar är ju på ett sätt väldigt allvarliga eftersom att ögonen är ett av våra viktigaste sinnesorgan. Jag kommer att inrikta mig på de vanligaste sjukdomarna och hur de uppstår, vilka symptom som finns och hur man behandlar dem. Jag använder mig av Internet och i viss mån biologi boken och vad den har att erbjuda i ämnet. Jag delar upp texten i olika block, som består av information om sjukdomarna och sedan hur de kan behandlas. Det ska bli intressant att skriva om det här ämnet, ögonen spelar ju trots allt en så väldigt stor roll i våra liv.

Blodpropp

Det finns olika sorters blodproppar men alla orsakas av dålig blodcirkulation i ögat som sedan innebär sämre syn. En del är allvarligare än andra och kan orsaka mycket dålig syn. Om man inte behandlar så kan det uppstå fler skador som t.ex. blödningar i ögat eller mycket högt tryck. De är de elakartade blodpropparna. Sen så finns det de som är mindre allvarliga, som läker ihop helt av sig själv efter några månader. Blodproppar kan inte förflyttas till andra kroppsdelar eller smitta ner de andra sinnena. Alla kan drabbas av blodproppar, men de drabbar främst äldre personer och personer med högt blodtryck. Fast antalet drabbade är ganska låg i alla fall, 2 av 1000 drabbas varje år. Eftersom att det är vanligare för personer med högt blodtryck så är det viktigt att behandla det först, andra orsaker kan vara rökning, diabetes eller extremt högt tryck i ögat.

Det finns ingen egentlig metod som kan avhjälpa blodproppar, den löses upp av sig själv efter ett tag. Men då kan den redan ha orsakat flera skador under tiden som sämre syn o.s.v. man kan dock i vissa fall laserbehandla för att förbättra synen, men det är inte alltid det hjälper med laserbehandling. Det avgör man med hjälp av kontrastfotografering. Man kontrastfotograferar för att ta reda på hur stor och allvarlig blodproppen. Först så sprutar man in färgämnen i blodkärlen via armen och fotograferar sedan med en speciell kamera som visar hur allvarlig blodproppen är. Man kan också undersöka blodprover. I sällsynta fall så kan synen förbättras av sig själv utan vidare behandling.


Endoftalmit

Endoftalmit innebär att ögat infekteras av svamp eller bakterier. De uppstår vanligen efter ögonoperationer där man har gjort kirurgiska ingrepp. Ändå så är ögoninfektion inte så vanlig som infektion i andra delar av kroppen. Varje år så behandlar man ca 50 personer men ögoninfektioner, i Sverige. En av 1000 patienter drabbas av ögoninfektion efter att ha gjort en gråstarrsoperation, då ögats inre delar blir skadade av bakterieangrepp. Väldigt ovanliga fall finns då ögonväggen brister på grund av infektion i en annan kroppsdel så att bakterierna kommer in i ögat via blodet.

Det finns en annan typ av sjukdomen också som heter endokrin oftalmopati, då blir man rödaktig och svullen kring ögonen, det svider och kliar samt att man får stirrande blick. Ögonen kan bli utstående och det bildas ovanligt mycket tårar. Detta gör oftast väldigt ont och det är det som gör att de flesta söker upp läkare när symptomen dyker upp. Det finns vissa allvarligare, om än dock sällsynta, fall där hornhinnan skadas och orsakar tryckskador på synnerven. Orsaken till sjukdomen är en inflammation i ögonmusklerna som gör att fettet kring ögat ökar. Det är oftast personer med hög ämnesomsättning som drabbas av det här ögonproblemet. En av fyra får sjukdomen och den uppträder vanligast före sköldkörtelsjukdomar.

Om man märker att man har symptomen, eller om man har diagnosen hög ämnesomsättning tidigare, så borde man gå till en läkare och göra en vanlig ögonundersökning. Om det sen tyder på att man har sjukdomen så gör man en datortomografi eller skiktröntgen för att ta reda på det. Om diagnosen då blir osäker så får man gå till en speciell ögonläkare. För att sen behandla sjukdomen så får man i lättare fall ögondroppar eller salva, men vid svårare infektion så tar man antingen medicin eller så opererar man sköldkörteln för att normalisera den. I akut farliga fall så strålbehandlas ögonhålan, om man sen inte ser tecken på att sjukdomen verkar ge med sig, vanligtvis efter 6 till 24 månader, så kan man måsta operera ögonlocken vid skelning. Vanligtvis så får inte ögat några skador efter operationen men i vissa allvarligare fall så kan ögat ta skada så att man blir blind.

Malingt melanom

Malingt melanom, är huvudsakligen en tumör som uppstår i huden, men den kan spridas till ögonen också och kallas då uvea melanom. Det är på den bakre ögonväggen som tumören sitter. Den här formen av tumörer är ganska sällsynta men årligen så drabbas ungefär 75 personer. Symptomen för sjukdomen är att man tror sig se ljusblixtar. Synfältet blir delvis blockerat och uppfattas då som en skugga. Man vet inte riktigt vad som orsakar uvea melanom men man tror att det orsakas av födelsemärken på ögonväggen samt om man blir utsatt för mycket solljus och ultravioletta strålar. Det är vanligtvis inte ärftligt men i vissa enstaka familjer kan sjukdomen överföras vid födseln. Tumörerna upptäcks på ögonundersökningar och behandlas sen med radioaktiva instrument som fästs fast på ögonväggen och får sitta kvar där en bestämd tid, tills tumören har fått en lagom radioaktiv dos, och plockas sen bort. Laser kan också användas men det är ovanligt, om den används så är det bara som komplement till strålbehandlingen. I allvarligare fall så måste hela eller bara vissa delar av ögat opereras bort. Det kan hända att tumören sprider sig, då främst till andra ögat men även till levern. Därför så är det nödvändigt att testa levern regelbundet efter en operation eller behandling. Om tumören inte har avlägsnat sig så måste man gå till en onkolog, en specialist på tumörsjukdomar.


Synnervsinflammation

Synnervsinflammation innebär att synnerven, som sänder synintrycken till hjärnan, blir inflammerad. Oftast så inflammeras bara det ena ögat men i svårare fall så drabbas båda. I vissa fall så är det virus eller bakterier som orsakar inflammationen, men oftast så angrips nerven av kroppens eget immunförsvar s.k. autoimmuna anfall. Sjukdomen upptäcks i likhet med de flesta andra ögonsjukdomar i samband med läkarbesök. Personen i fråga kan då ha uppsökt läkare för att ögonen värker och för att synen har blivit kraftigt nedsatt, att annat symptom kan vara att färgseendet blir blekare och färgerna upplevs som vattniga. Synen försämras för att sedan förbättras något igen efter ett tag, men det tar oftast lång tid att läka, upp till ett år faktiskt. Läkarundersökning är nödvändig och man kan behöva röntga både hjärna och synnerv för att kunna hitta rätt behandling. Oftast så behövs ingen behandling eftersom att inflammationen läker ihop av sig själv.

Två tredjedelar av alla patienter som har synnervsinflammation sprider sjukdomen till nerverna och nervsystemet. Då inflammationen angriper nerverna så kan det ge neurologiska störningar och det kan i sin tur leda till MS, multipel skleros. Den sista tredjedelen av patienterna påvisar inte någon inflammering i nervsystemet och risken för MS anses då vara mycket liten, rent obetydlig faktiskt. De patienterna lider då ingen risk för att få MS i framtiden.


Skelning

Skelning förekommer i två olika former, mekanisk skelning och paralytisk skelning. Båda fallen orsakas av förlamade eller fastklämda muskler. Man kan födas med det eller drabbas i senare ålder. Om man föds med det så är vanligen en eller flera muskler störda, men om man drabbas senare så kan orsakerna vara tumörer, skallskador, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt struma och högt blodtryck. Symtomen för skelning är dubbelseende, rörelsesvårigheter i ögat. Hos barn så drabbas oftast synbarken så att en permanent synskada uppstår om inte tillståndet behandlas. När man ska behandla så inriktar man sig främst på orsaken till skelningen och försöker att få bukt med problemet via den, det vill säga de fastklämda musklerna. På barn så täcker man över det sjuka ögat med en lapp så att det friska ögat får mera träning. Man kan även täcka över glasögonen med tejp eller använda speciella kontaktlinser. Dubbelseendet kan man ta bort genom specialglasögon som består av prismor, operation av musklerna eller bedövningsmedel som injiceras i musklerna för att göra dragkraften mellan musklerna jämnare. Skelningen upphör sällan helt utan man måste upprepa behandlingen gång på gång.


Grå starr

Grå starr innebär att ögats lins blir alldeles grumlig, då kan inte ljustrålarna brytas och den bild man ser blir alldeles suddig. Medfödd starr innebär att ögat inte kan utveckla sin syn. Tät grå starr innebär att båda ögonen är smittade och inte kan utveckla synen. Barn som bara har starr på ena ögat utvecklar normal syn på det friska ögat men mycket senare än hos barn med friska ögon. Det är viktigt att man upptäcker grå starren i tid, så tidigt som möjligt helst under de första månaderna hos nyfödda. Ibland kan man se direkt att något är fel i och med att barnet inte kan fixera blicken och att pupillen är grå. Ärftlig starr bör undersökas noga eftersom att den kan vara allvarligare, då bör barnet undersökas av en riktig ögonläkare. Då bör man undersöka hela kroppen eftersom att andra organ kan vara missbildade också.

På barn med medfödd grå starr så ges ögondroppar vid lätt till måttlig grumling, dropparna gör att pupillen vidgas och släpper in mer ljus. Om grå starren är allvarligare det vill säga om linsen är så grumlig att patienten inte kommer att kunna utveckla sin syn i framtiden, så är operation den enda utvägen. Då bör operationen ske tidigast möjligt, då tas linsen bort och så ersätter man med kontaktlinser utanpå ögat istället. Operationen gör det möjligt för ögat att utvecklas. Efteråt så är det jätteviktigt att läkarkontroller görs regelbundet eftersom att starr kan komma tillbaka även i efterhand. Tryckförändringar kan också förekomma, det måste behandlas för annars så kan synen bli lidande. Kontaktlinserna måste ju också bytas ut allt eftersom att ögat växer men vid ungefär ett års ålder så får de glasögon eftersom att ögonen måste kunna se på både nära och långt håll. Det finns viss risk för hornhinneinfektion.


Näthinneavlossning
Näthinneavlossning är när näthinnan lossnat från ögonväggen och slutar då att fungera eftersom att den inte får någon näring via blodet i åderhinnan. Det orsakas av hål i näthinnan som uppstår när glaskroppen ändrar på sig. Det är alltså när glaskroppen dras samman, det kallas glaskroppsavlossning, och i samband med det så blir det ett hål i näthinnan där vätska kan passera bakom ögat. Det är farligt och om man inte fixerar näthinnan och sätter fast den där den var från börjar inom några veckor, så blir man blind. Glaskroppsavlossning är vanligt och näthinneavlossning förekommer bara i vissa fall. Symptomen för näthinneavlossning är dålig syn, inbillade ljusblixtar och man upplever i likhet med grå starr att en skugga sträcker sig över ögat till man inte kan se mer när den når centrum.
När man ska behandla näthinneavlossning så måste man vara riktigt noga. Man kan använda enkla metoder för att behandla lätt till måttlig avlossning men i svårare fall så krävs mer komplicerade operationer. Enklare operationer utförs med lokalbedövning medan de svårare fallen opereras under nedsövning med narkos. De enkla operationerna kan gå till så att man sprutar in en gas bubbla i ögat, då tätas hålet och vätskan sugs upp, sen stängs hålet med laser. Den vanligaste operationsmetoden går ut på att man svetsar ihop hålet med laser eller genom kylning. Sen vårdas man på ögonavdelningen i två till tre dagar, om man har haft gas i ögat så måste man ligga med huvudet i speciellt viloläge under en vecka. Om hålet läker som det ska så kan man återgå till vardagen efter tre till fyra veckor, men under den tiden så bör man vara sjukskriven om man jobbar normalt. Nittio procent av alla med den enklare varianten av näthinneavlossning återfår synen helt efter operationen, om man opererar på ett tidigt stadium. Men eftersom att gula fläcken är väldigt känslig så kan skärpan bli sämre och om sjukdomen har fått fortskrida eller om det var av den allvarligare varianten, så blir chanserna till läkning mindre. Då kan man måste operera flera gånger.

Retinoblastom
Retinoblastom är en mycket sällsynt sjukdom som uppkommer som en tumör på näthinnan och den drabbar sex till sju barn om året i Sverige. De flesta får tumören på ena ögat men nästan lika många får den på båda ögonen. Barnen drabbas vid ungefär ett års ålder, det är väldigt ovanligt att man drabbas efter fem års ålder. Symptomen för retinoblastom är att pupillen blir missbildad eller gulvit till färgen. Ett annat symptom är skelning och reflexer i ögonen som upptäcks vid fotografering. Barnet bör behandlas direkt ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ögonsjukdomar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-11-21]   Ögonsjukdomar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2470 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×