Medlemsskap i EU. Hur går det till?

1 röster
9786 visningar
uppladdat: 2003-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Medlemskap i EU


Vem kan bli medlem?

EU bygger på fördrag som säger att varje europeiskt land får ansöka om att bli medlem. Men i fördragen anges också att det bara kan ske på vissa villkor. Vid ett toppmöte i Köpenhamn i juni 1993 enades EU-länderna om vilka krav som ska ställas på de länder som vill ingå i EU,
de s.k. Köpenhamnskriterna.

Hur går det till?

Då ett land överlämnar sin ansökan om medlemskap till EU utgör detta startsignalen på en process som tar flera år. I korthet händer:


Bedömning: Kommissionen skriver en första bedömning, en s.k. avi, om kandidatlandet. Utgångspunkt är det kriterier för medlemskap som EU har satt upp. Om kommissionen bedömer att kandidatlandet har förmågan att uppfylla de grundläggande kriterierna för medlemskap, kan den föreslå att förhandlingar inleds. Om kommissionen anser att landet inte kan uppfylla det politiska kriteriet, läggs ansökan på ”is” eller diskvalificeras.

”Screening”: För att bli EU-medlem måste kandidatlandet anpassa sin lagstiftning efter den gällande EG-rätten. Innan förhandlingar inleds genomförs en ”screening”. Kommissionen och kandidatlandet förhandlingsdelegation går då tillsammans genom lagstiftningen på varje enskilt samarbetsområde, såsom jordbrukspolitik, handelspolitik, miljö etc. Man bedömer var och hur den nationella lagstiftningen måste anpassas till EG-rätten, och identifierar möjliga problemområden, d.v.s. sådana områden där kandidatlandet av olika skäl kan ha problem att anpassa sin lagstiftning.

Förhandlingar: För varje samarbetsområde presenterar ansökarländerna sin förhandlingsposition. För EU är det kommissionen som utarbetar förslag till förhandlingspositioner. Dessa ska sedan godkännas av ministerrådet. Det är det land som innehar ordförandeskapet i ministerrådet som leder förhandlingarna. Kandidatländerna representeras av sina ambassadörer vid EU eller av särskilda chefsförhandlare. I förhandlingarna ska man enas om de exakta villkor under vilka kandidatlandet kan bli medlem. I vissa fall kan kandidatlandet beviljas övergångsperioder, d.v.s. det kan få undantag från EU:s regler för en begränsad period.

Godkännande: Då förhandlingarna är avslutade och kandidatlandet kan anses uppfylla alla de formella krav som ställs på en EU-medlem, skrivs ett utkast till avslutningsavtal. Avtalet ska sedan godkännas av både ministerrådet och Europaparlamentet. Sedan avtalet undertecknats ska det också godkännas av EU:s medlemsländer ( oftast genom ett beslut i det nationella parlamentet ) och av kandidat landet själv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Medlemsskap i EU. Hur går det till?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-07]   Medlemsskap i EU. Hur går det till?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2529 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×