Elsa Beskow

5 röster
16529 visningar
uppladdat: 2003-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Elsa Beskow (född Maartman) 1874 – 1953

Det är nog få svenskar, både gamla och unga, som inte känner till Elsa Beskow och hennes bilderböcker. Trots att många tänker på Elsa som en av Sveriges främsta barnboksförfattarinnor så är hon en minst lika stor konstnärinnan. Hennes högsta önskan var att få studera vid Konstakademin och lära sig allt vad klassisk konstnärslära innebar. Hon var redan i unga år en mycket lovande tecknare och ville genom utbildning bli tillräckligt bra för att illustrera barnböcker. Elsa hette från början Maartman i efternamn och var ett av sammanlagt 6 syskon. När Elsa var omkring 15 år gammal gick hennes far bort och inte helt förvånande så blev familjens ekonomi mycket dålig.

När pengarna inte räckte till fick Elsa nöja sig med att utbildas till teckningslärarinna på Tekniska skolan i Stockholm. Denna utbildning visade sig inte vara fy skam den heller, men man sysslade inte alltid med saker som Elsa egentligen var ute efter att lära sig. I utbildningen ingick en hel del vad vi idag skulle kalla design av möbler och dylikt. Elsa tycke sådant var intressant men att skapa konst för den praktiskt användningens skull var inte vad hon i huvudsak ville göra. Hon ville måla för sin egen lyckas och tillfredsställelses skull. På eget initiativ startade Elsa konstnärliga aktiviteter utanför skoltid, krokimålning. Modellerna var helt nakna vilket fortfarande var lite tabu för damer under Elsas studieår och inget skolundervisningen ville innefatta. Det var därför hon samlade ihop sina kurskamrater som även de snabbt fattade tycke. Elsa genomgick hela utbildningen och kanske var det tack vare sin fantasi och sina drömmar som hon blev så allsidig i sitt skapande.

Under sin tid på Tekniska skolan i Stockholm träffade Elsa Maartman sin blivande make Natanael Beskow och de gifte sig 1897. Paret fick många barn tillsammans, av vad jag kan förstå bara söner. Efter att som ung ha levt i en ganska fri familj var nu Elsas egna mer strikt och religiöst präglad. Många ansåg på den här tiden att familjens kvinna hade som främsta uppgift att sköta hem och hus. Detta var väl dock ingen självskriven regel hos Beskows, men nog kan Elsa ha känt att hon inte alltid gjorde rätt prioriteringar. Vid vissa tillfällen ville hon ju sätta sig själv och sitt målande i centrum och det kan säkert ha gett henne dåligt samvete.

Barnen kom att spela en stor roll för Elsas tecknande. Barn och natur var det absolut härligaste Elsa visste så det var naturligt att hon började teckna dessa i kombination. Hennes egna söner fick allt som oftast stå modeller för blåbärspojkar, tomtebobarn och ibland när inga småflickor i bekantskapskretsen ville ställa upp fick pojkarna även posera för små prinsessor. Oftast mot sin vilja ska tilläggas. Elsa var flitig med att sprida åldrarna på sina ritade barn, en kvalité hon hade haft svårt att uppnå utan sina egna ungar i olika åldrar. När barnen blev äldre och inte lägre dög som modeller ändrade Elsa sin stil och målade istället efter intresset för olika stilar och dräkter. Istället för små söta tomtebobarn i skogen målade Elsa nu hellre gröna, bruna och gredelina tanter i pampiga klänningar.

I Elsas böcker är det ofta så att på högersidan är en blid tryckt och på vänstersidan finns texten som hör till. En finurlig sak hennes teknik innefattar är att på textsidan finns ofta någon liten bild eller silhuett som ibland finns där bara för ögats skull, ibland för att illustrera handlingen. Det är ett knep som gör läsningen lite mysigare tycker jag.

Hur är då Elsas bilder målade? Jo, trots sitt tidiga stora intresse för oljemålning så är de flesta av hennes verk akvareller. Hon tecknade gärna först skisser i blyerts, fyllde i med akvarellfärger och markerade kanterna mörka med pensel eller penna. Men detta gäller framförallt målningarna på högersidan. Småbilderna vid textsidan däremot tecknade eller målade hon gärna med vitt skilda tekniker.

Elsas allsidiga förmåga som konstnär kan upptäckas på flera sätt. Det är vanligt att hennes akvareller går i mjuka och ljusa toner. I andra sammanhang där det passat bättre med mörkare partier, som i exempelvis skogsnaturen, har hon även lyckats måla detta otroligt vackert och likt verkligheten. Dessvärre kunde inte alla till en början riktigt förstå Elsas kapacitet som konstnär. När böckerna skulle tryckas upp kunde nämligen färgerna inte återges på ett riktigt sätt. Bilderna såg inte alls så avancerade ut som originalen och detta var något som irriterade Elsa väldigt mycket. Idag ska det däremot vara annorlunda. Kan man utgå från originalen vid tryckningsprocessen ska man kunna göra både Elsa och hennes bilder rättvisa.

Exempel på böcker skrivna och illustrerade av Elsa Beskow:

Sagan om den lilla, lilla gumman, 1...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Elsa Beskow

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-17]   Elsa Beskow
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2561 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×