Alfred Nobel & Michail Gorbatjov

8 röster
29057 visningar
uppladdat: 2003-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Alfred Nobel var en väldigt känd svensk kemist och mycket skicklig företagare och affärsman. Alfreds uppfinningar har underlättat arbetet för väldigt många yrken. Tack vare dynamiten kan man åka i tunnlar genom alperna och åka tåg i USA.

Den 10:de december 1901 delades första nobelpriset ut. Detta var fem år efter Alfreds död. Alfred Nobel skrev i sitt testamente 1895 att hans pengar på 33 miljoner kronor skulle gå till en fond, varje år ger fonden en avkastning vilket summan på den fördelas på fem (senare sex) internationella pris. Priserna under 1901 bestod av 150 800 kr per kategori. I år bestod priset av 10 miljoner per pristagare. De som tar hand om pengarna är nobelstiftelsen och pristagarna utses av Nobelkommitér. Vetenskapsakedemien delar ut fysik- och kemipriserna. Karolinska institutet delar ut medicinpriset och litteraturpriset utdelas av Svenska akademien. Under tiden Nobel levde var Sverige och Norge ett, därför delar Norska Nobelkommittén ut fredspriset.

Nobelpriset är väldigt känt över hela världen, t.ex. idag såg jag en amerikansk tv-serie där en tjej drömde om att få Nobelpriset.

För en pristagare är Nobelpriset en unik ära. Detta innebär även en stor förändring för personen. För de flesta innebär det att vara anonym i flera år, sedan efter priset står man i ära och berömmelse. Det är ett stort och betydelsefullt pris som en forskare, författare eller fredsaktivist kan få.

De som föreslår Nobelpristagare är akademiker, professorer och viktiga institutioner. Dessa föreslår kandidater som Nobelkommittén väljer ut. Ofta är det 200 kandidater som föreslås för de vetenskapliga priserna och 100 för litteratur och fred. Dessa förslag på pristagare sänds in senast den första februari varje år. Därefter startar processen att få fram en eller flera pristagare för årets Nobelpris. Ofta brukar prisen delas ut mellan flera personer i kategorierna kemi, medicin och fysik, men de får inte delas mellan fler än tre personer. Alla pris utom fredspriset delas ut till individuella personer. Fredspriset kan delas ut till stiftelser. Sedan 1969 infördes en till priskategori, priset i ekonomivetenskap som delas ut av Svenska Banken. På Nobeldagen är Nobelfestligheterna på två platser, i Oslo Stadshus där ordförande för den norska Nobelkommittén delar ut fredspriset i en ceremoni. Resten av priserna delas ut i Stockholms konserthus som har plats för 1800 gäster.

Alfred Bernhard Nobel

Alfred Nobel var en viktig uppfinnare, kulturfrämjare och fredsvän. Han är nog den kändaste svensken idag. Han var en mycket upptagen man som vigde det mesta av sitt liv åt vetenskapen. Han gjorde att vi generationer senare kan ha nytta av hans uppfinningar och underlättade en hel del arbete åt olika yrken.

Den 21 oktober 1833 föddes Alfred Nobel, det fjärde barnet i skaran. Hans pappa Immanuel Nobel var ingenjör och framgångsrik uppfinnare som byggde broar och byggnader. Alfreds första år innebar hunger, kyla och förnedring. Alfreds mor, Andriette Nobel kom från en rik familj. Familjen hade det svårt, de var skuldsatta och innan Alfred föddes brann deras hus till grunden.

1837 flyttade Immanuel Nobel till St Petersburg i Ryssland för att börja en ny karriär. Han startade en fabrik som tillverkade landminor. Han erbjöd även Sveriges försvarsmyndigheter krutminor som han uppfunnit men de var inte alls intresserade. Denna uppfinning uppmärksammades och belönades däremot i Ryssland. När hans fabrik kom igång flyttade resten av familjen Nobel till St Petersburg, år 1842. Under den tiden hade pojkarna privatlärare. Alfred läste många ämnen men mest naturvetenskap och litteratur. Han var en mycket duktig och begåvad elev.

Från början ville Alfred bli poet men fadern förbjöd honom och ville att han skulle bli ingenjör som han själv och driva företaget vidare. Vid sexton års ålder sände fadern Alfred till Paris, London och USA i två år för att läsa experimentell kemi. Men Alfred fortsatte läsa romantiska poeter som Rydberg, Byron och Shelley. Favoriterna var Leo Tolstoj, Victor Hugo, Selma Lagerlöf, Ibsen Lie och Björnson.

Som 17 åring kunde Alfred prata flytande svenska, ryska, franska, engelska och tyska. Hans favoritämnen var engelsk litteratur, poesi och även kemi och fysik. Vid denna ålder mötte Alfred den första kärleken i Paris. Han träffade en apotekares dotter, men hon dog i tuberkulos innan Alfred hann fria.

I Paris, den staden han gillade mest jobbade han i ett privat laboratorium hos professor T.J Pelouze, en känd kemist. Där träffade Alfred Ascanio Sobrero, en ung italiensk kemist. Tre år tidigare han uppfunnit nitroglycerinet, en högexplosiv vätska. Denna lättexplosiva vätska fascinerade Alfred, han gillade nitroglycerinets förrädiska egenskaper. Nitroglycerin brinner bra men exploderar ordentligt vid 180 grader. Gnistor kan också orsaka en explosion.
Nitroglycerinet blev senare familjen Nobels öde. Alfred blev väldigt intresserad av ämnet och efter år av farliga och primitiva experiment på floden Nevas is i St Petersburg upptäckte han att om man blandade oljan med olika mängder svartkrut kunde man kontrollera glycerinet. Till slut fick han fram en pasta som inte var stötkänslig genom att blanda det med kisel, som kunde brännas med stubintråd. 1867 sökte Alfred Nobel patent på dynamit som det döptes till.

1865 slöts fred i Krimkriget. Detta innebar katastrof för Immanuels affärer eftersom man behövde inga landminor längre. Immanuel blev igen bankrutt. Alfred, Immanuel och Alfreds yngste bror Emil flyttade tillbaka till Stockholm där de utförde experiment i ett gårdshus på Långholmen.

Fadern och Alfred bråkade mycket när de arbetade tillsammans. Det största bråket handlade om att vem som först kom på att blanda krut och nitroglycerin. Fadern påstod att det var han som gjorde det, men Alfred var hårt emot det, men de kom ändå överens till slut.

Att vara kemist har sina pris. Lördagen den 3 september 1864 exploderade gårdshuset. På bakgården dödades sex människor. En av dem var Alfreds yngste bror Emil. Alfred klarade sig genom att kastas till golvet av tryckvågen. Detta var början till en rad olyckliga händelser. En månad efter sonens död fick Immanuel ett slaganfall. Alfred själv tog många risker. Blandannat reste han till USA med nitroglycerinflaskor i handbagaget.
Alfreds handbagage till USA
Efter olyckan stiftade Stockholm stad lagar om att man inte fick utföra explosiva experiment inom stadens gränser. Då flyttade han sitt laboratorium till Mälaren där han utförde experimenten på den frusna sjön. Samma år som olyckan med brodern öppnade Alfred och Immanuel ett företag vid namn Nitroglycerin AB och man började tillverka nitroglycerin i massproduktion. Året därpå öppnades den första Nitroglycerinfabriken utomlands, i Hamburg.

Efter två veckor i USA, 1866 sprängdes en ångare vid Panamas västkust. Den var lastad med krigsutrustning och sprängolja. 47 människor dog och 184 skadades. Alfreds fabrik sprängdes i Krümmel två gånger.

Alla dessa olyckor gjorde att USA instiftade en anti-nitroglycerinlag. Alfred fick kritik för sitt arbete. 1872 dog hans far Immanuel.

Alfred hjälpte gärna sina bröder Ludvig och Robert som hade blivit rika på oljeimperiet i Ryssland med företagande. Alfred var väldigt bra på att hantera ekonomi. Hela sitt liv ägnade han sig åt finansieringsfrågor och patentprocesser. Man säger att han var lika bra entreprenör som uppfinnare. Detta var nog orsaken till hans stora pengasumma som han lämnade efter sig, han kombinerade framgång och ekonomi perfekt. Som forskare fanns det ingen lösning på detta kombinerande så han jobbade med företagandets process på dagarna och jobbade i laboratoriet på nätterna. Genom åren grundade Alfred över 90 fabriker och laboratorier i över 20 länder. Han köpte företaget Gullspång-Bofors 1893.

Alfred bodde i Paris men reste konstant. Man sade att han var den rikaste vandraren i Europa. Alfred jobbade alltid med något. Han jobbade mest med sprängämnen och kemiska uppfinningar. 1875 uppfann han en sorts gelé som gick att spränga, så kallat spränggelatin. Men han gillade även att jobba med olika material som läder eller silke. Innan Alfreds död hade han patent på 355 föremål.

Alfred Nobels arbete och resor gjorde att Alfred inte hade tid över till privatliv. När han var 43 år satte han sig till ro i Paris. Han kände sig gammal. I en Wientidning satte han in en annons:

”En förmögen, högt bildad äldre herre söker språkkunnig dam av mogen ålder som sekreterare och husföreståndarinna”
Den mest passande damen var då en österrikisk kvinna vid namn Comtesse Bertha Kinsky, men efter en kort tid åkte hon tillbaka till Österrike och gifte sig med Count Arthur von Suttner. Efter detta fortsatte Arthur och Bertha vara vänner och skriva brev. Hon skrev en bok ”Ned med vapnen!”. Bertha fick senare nobelpriset i litteratur efter Alfreds död. Bertha von Suttner

Efter att Bertha hade rest åkte Alfred till Baden Bei i Wien. Där träffade han Sofie Hess, ett biträde i en blomsterhandel. Hon var en 20-årig judinna från Wien. Sofie blev den som satte sprätt på Alfreds pengar. Hon kunde inte prata franska och knappt skriva läslig tyska. Bertha von Suttner
1891 bröts deras förhållande då Sofie blev gravid, men med en annan man, ryttmästare Kapy von Kapivar som hon sedan gifte sig med. Förhållandet mellan Sofie och Alfred varade i arton år.

Alfred hade fortfarande författardrömmen kvar. Här han blev känd vågade han inte visa sina skrivna verk offentligt och brände upp verken. Däremot blev en pjäs publicerad, ”Nemesis” när Alfred var 63 år. Han ville nog förverkliga hans författardröm innan han dog.

Den 10 december 1896 dog Alfred Nobel ensam i San Remo, Italien. Telegrammen hann inte komma fram till släktingar och bekanta. Alfred Nobel blev 63 år.


Med dynamiten finns det fördelar och nackdelar. Det var bra för bergsprängare och tunnelbyggare, kanalkonstruktörer och militärer. Det underlättade deras arbete väldigt mycket. Men det har även använts av terrorister där dynamit har använts i bomber vid terrordåd. Det finns många fall i mellanöstern där människor har dödat si själva och andra oskyldiga för att uppnå ett politiskt mål genom bombningar. Fler exempel är när bl.a. när Tsar Alexander mördades under en åktur på Nevskij Prospekt. Jag kan inte resonera om dynamiten var bra eller dålig.
Många människor försökte stoppa familjen Nobels farliga experiment men de insåg även vilka stora fördelar uppfinningen skulle resultera i. Jag tror samma sak. Dessutom finns det lagar om vapen och bomber så att det är inte så lätt att få tag på idag, men saker och ting händer ju, det kan i alla fall inte jag göra något åt idag, men i framtiden så…




Nobelpristagare 1990: Michail Gorbatjov

Ers kungliga höghet, ers excellens. Mina damer och herrar,
Årets fredspris belönar presidenten av Sovjetunionen, Michail Sergejivich Gorbatjov!

Michail Gorbatjov belönades för hans ledarroll i fredsprocessen världen över och det arbete han gjort i relationerna mellan öster och väster, det kalla kriget. Gorbatjov har samarbetat med andra nationer och människor.
Nobelkommitteén har sett att världen som fortfarande är i konflikt har gjort stora ändringar, den vill hedra Michail för hans många och avgörande beslut, och hans ledande roll i internationell politik. Han har även fått omvärlden att tro på Sovjetsällskapet.
Länder som Polen, Tjeckien, Ungern och Östtyskland har fått tillbaka sin frihet. Genom denna process hoppas man kunna ena Europa för första gången på flera hundra år.

Eftersom Michail Gorbatjov har så mycket makt hoppas Nobelkommittén kunna använda den stora potentialen som är tillgänglig för att skapa en trygg värld.

Fredspriset 1990 uppfyller Alfred Nobels egna önskemål och längtan på att fredspriset skulle delas ut till någon som skapade samarbete mellan nationer. Han ville även att priset skulle skänkas till någon som aktivt stödde fredskongresser.

Gorbatjov har under sin ledartid fått Berlinmuren att falla genom att driva ut Sovjetarméer. Sovjetarméerna gjorde att östtyskland behöll sin kommunistiska makt. Gorbatjov gjorde att sovjetarméerna lämnade östtyskland som ledde till att tyskland förenades.

Michail Gorbatjov tillät folket i sovjetunionen öppna egna företag och börja tjäna pengar självständigt, Mindre pengar gick åt till ammunition och man kunde satsa på utbildning och sociala problem i sovjetunionen.
Han gjorde även att religionen vaknade i Sovjet, kyrkor och kloster blev fria från att vara lagerlokaler till att bli ortodoxa kyrkor. Det blev tillåtet att vara islamist och katoliken vaknade i Ukraina.

1990 var kommittén ovanligt säkra på att ha uppfyllt Alfred Nobels önskemål.
Biografi

Detta är mannen med det troligtvis kändaste födelsemärket. Man han är även en viktig rysk politiker som gjort väldigt mycket för sitt land Sovjetunionen.

Michail föddes den 2 mars 1931 i norra Kaukasus. Hans far var bonde och traktorförare. När han var åtta år bröt andra världskriget ut. 1942 ockuperade tyska grupper Privolnoye, Michails hemstad. Detta gjorde att han var tvungen att jobba istället för soldater som var ute i krig. När han var 14 år blev det fred igen och Michail kunde gå i skolan igen som hade försummats under krigstiden. Michail ingick i kommunistpartiets ungdomsförbund vid 15 års ålder.

När han var 18 år lämnade han hembyn och studerade juridik vid universitetet i Moskva. Här träffade han även Raisa Titorenko som senare blev hans fru. Även hon var aktiv i kommunistpartiet. Efter att ha tagit examen i juridik återvände han till hembyn där han jobbade i ungdomsrörelsen på heltid. Gorbatjov blev medlem i Kommunistpartiet när han var 21 år.

När Michail var 25 år var hans största politiska intresse jordbruksektorn. 1967 tog han examen i jordbruk och kom upp i rangordningen i det lokala partiet.

1978, när han var 47 år sattes Michails politiska riktiga framgång igång. Då fick han ansvara för uppsättningen av Sovjetunionens jordbruk i Kommunistpartiets centralstyrelse i Moskva, dit han då flyttade. Efter sju år blev han generalsekreterare för kommunistpartiet, den högsta rollen i landet. Dessutom blev han utvald till landets president 1988. 1991 blev Sovjetunionen splittrad och den nya presidenten Boris Jeltsin tog över.

Sovjetunionen föll för att alla sovjetrepubliker vill bli självständiga. I sovjetrepublikerna ingår Vitryssland, Ukraina, Georgien, Armenien, Kasakhstan, Tadzjikistan och andra 11 republiker till. Detta gjorde att Sovjetunionen utan sina republiker fick ett nytt namn, Ryssland. Ryssland förlorade sin makt över de forna republikerna och från 220 miljoner blev befolkningen 170 miljoner människor. Det stora imperiet förlorade sin makt och befolkningen blev 50 miljoner lägre.



Michail har en speciell typ av politik. Den heter uskorenije, glasnost och perestrojka, översätts som ökat tempo, öppenhet och omdaning.

• Uskorenie innebar att man skulle höja arbetsdisciplinen, bekämpa korruptionen och på så sätt höja produktionen. Detta innebar att alkoholpolitiken skulle vara sträng, det fanns få försäljningstider av alkohol. Dessutom skulle man stärka kvalitetskontrollen i företag.
• Glasnost innebar att medierna skulle tystas ner genom att skriva kritiskt om händelser t.ex. Tjernobylolyckan (En kärnkraftverksolycka)
• Perestroika öppnade dörrarna för demokrati och man kunde rösta på flera kandidater vid omröstningar.
Det finns fördelar och nackdelar med Gorbatjov. Han har gjort väldigt mycket för Sovjetunionen men det finns ryssar som inte gillar honom eftersom han splittrade sovjets stora välde, men jag tror att även om han fått mycket kritik för sin politik och handlingar var han nog den bästa presidenten under just den tiden. Han tillät folket vara friare och bestämma mera. Jag har svårt att förstå hur man kan komma från en liten by för att sedan styra världens största land. Det krävs väldigt mycket talang och tur för att någonsin komma så långt, det är otroligt. Gorbatjov styrde sovjetunionen mycket bra och han förtjänade verkligen nobelpriset eftersom han utförde fredliga handlingar, hans tankesätt liknar mitt på ett sätt.

Sovjetunionen

Utvärdering
Jag är väldigt nöjd med mitt arbete, det känns som att jag har fått med precis allt jag vill veta om Alfred Nobel, Nobelpriserna och varför människor får dem. Den har fått mig att inse hur mycket bara en enda liten människa kan göra för omvärlden, och Nobelpriset räcker inte för allt den personen har gjort, men det är ju en liten del i alla fall. Jag är glad att folk får priserna så att de inser vad de gör för mänskligheten och kan fortsätta sitt arbete med hjälp av prispengarna. Med mitt arbete har även intresse för politik dykt upp i samband med Gorbatjov. Arbetet har i stort sett gått bra och har varit väldigt intressant hela vägen.

Den mesta av mina fakta har faktiskt mest varit på engelska, (bra språkträning) det borde kanske egentligen vara tvärtom? Men jag tror att vi i Sverige inte riktigt vet och uppskattar allt Alfred Nobel har gjort, eftersom det mest är andra länder som använt Alfreds uppfinningar. Men detta arbete har gjort att jag lärt känna en liten del av honom. Men Alfred verkade aldrig komma folk nära, därför har det nog funnits rätt lite fakta om Alfred som person, det har mest varit om allt han har gjort och uppfunnit.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alfred Nobel & Michail Gorbatjov

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-05

    jag tycker du har arbetat väld

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-28]   Alfred Nobel & Michail Gorbatjov
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2599 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×