Michail Gorbatjov

20 röster
30979 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Kort om Michail Gorbatjov

Michail Gorbatjov föddes den 2 mars, 1931, i Norra Kaukasus i staden Stavropol. Detta område är benäget i södra Ryssland, då Sovjetunionen. Gorbatjov gjorde sin politiska karriär endast 15 år gammal, i Kommunistpartiets ungdomsförbund. Som 18-åring studerade han juridik i Moskva, där träffade han även sin fru. Även hon var aktiv inom Kommunistpartiet. Efter sin juridikexamen jobbade han heltid i ungdomsförbundet. Michail Gorbatjov ingick i Kommunistpartiet 21 år gammal. När Gorbatjov var 25 år gammal var hans största politiska intresse inom jordbrukssektorn. Han tog examen i jordbruk och kom upp betydligt i det lokala partiet. 1978 började hans största politiska framgångar. Han fick ansvar för uppsättningen av Sovjetunionens jordbruk i Kommunistpartiets centralstyrelse i Moskva. 1985 blev Gorbatjov vald till generalsekreterare för Kommunistpartiet. Då var det den högsta rollen i landet. Tre år senare blev han vald till Sovjetunionens president.



2. Bakgrund och historik

Lenin införde kommunismen i Ryssland 1917-1922. Han var väldigt målmedveten och visste precis hur kommunistpartiet skulle kunna ta över regering och förvaltning. Partimedlemmar rekryterades eller utplacerades i rättsväsendet, skolor, sjukhus, krigsmakt och allt annat. Inget annat parti än Kommunistpartiet var tillåtet. Alltså hade partiet maktmonopol. Detta system fanns kvar när Gorbatjov kom till makten och detta ville Gorbatjov ändra på.

Michail Gorbatjov blev generalsekreterare för Kommunistpartiet år 1985. Då befann sig landet i en djup kris. Utvecklingen hade stannat av. Gorbatjov startade då en förändringsprocess. Hans tanke var att reformera samhället och strukturera om det, samt skapa öppenhet i diskussioner. Han stiftade då termerna Uskoreine, Glasnost och Perestrojka. Gorbatjov lyckades frigöra medier och organisationslivet från kommunistpartiets kontroll. Med detta lyckades han bra och 1990 ströks paragrafen om att kommunistpartiet hade en ledande roll. De gamla politiska och ekonomiska systemen började lösas upp.

Ibland ansågs Gorbatjov endast vara en slagordspolitiker fast han utmärkte sig snabbt som en reformvänlig politiker. Den första termen han använde sig av var uskoreine. Med den menade han att man skulle höja produktionen genom arbetsdiciplinen. Det skulle även bli en hårdare alkoholpolitik som främst gällde att det endast skulle vara få försäljningstider och utskänkningstillstånd. Kvalitetskontrollen i bl. a. Företag skulle skärpas. Detta ledde till att mycket fick kasseras och det gjorde Gorbatjov impopulär bland en del egenföretagare. Från och med 1987 var det två största slagorden glasnost & perestrojka. Glasnost var till för att medierna skulle skriva kritiskt för att hjälpa reformprocessen. Öppenhetspolitiken skulle alltså ge insikt om de ekonomiska problemen så att medborgarna skulle känna sig manade att sträva efter en allmän uppryckning och förbättring. Gorbatjov var även tvungen att vara mjukare mot väst så att det skulle gå att få in kapital och teknologi till Sovjetunionen från just väst. Tyvärr fick glasnost inte den funktionen Gorbatjov hade räknat med. Glasnost hjälpte istället till att avslöja de många politiska missförhållandena. När det kom ut vissa avslöjanden i samband med Tjernobylolyckan i april 1986, visade det sig att glasnost inte kunde fylla den funktion den var till för. Men konstitutionen omarbetades och det gav resultat. 1988 skapades det ett nytt och friare valsystem tack vare just glasnosten.

Perestrojka betyder nydaning. Med det menas att man ska ändra på samhället. Perestrojka var till för att landet bl.a. skulle bli mer demokratiskt. 1988 genomfördes för första gången lokala val. Man kunde då rösta på fler än en kandidat till olika poster. Det resulterade i att de mest reformvänliga politikerna röstades in. Därefter hölls ett allunionsval, där ett parlament valdes. Ca. 2000 personer skulle väljas in där. Något som Gorbatjov fått mycket kritik för är att han reserverade en tredjedel av dessa platser till kommunistpartiet.

Bakgrunden till att Gorbatjov startade perestrojka var att landets ekonomi blev förstörd under och efter 2:a världskriget. När landet snabbt behövde bygga upp ekonomin, satsade man mycket på den tunga industrin däribland försvarsindustrin. Staten fullkomligt öste ut pengar och en stor del av befolkningen uppoffrade sig för att landet snabbare göra framsteg och för att försvarsmakten skulle bli uppbyggd. Då kunde de ju lättare försvara sin självständighet och deras styre. Det var däremot ingen som tänkte på vad det kostade landet. Detta ekonomiska system som var verksamt under 30-talet till 40-talet, motarbetade faktiskt utvecklingen av ekonomin och förstörde den för en lång tid framåt. Så när Gorbatjov kom till makten var landet fortfarande i en ekonomisk kris. Då stiftades alltså termerna uskoreine, glasnost och perestrojka. För att få ekonomin på rätt köl igen krävdes ett "samarbete" mellan hans olika termer.

Berlinmurens fall ledde till Kalla krigets slut

Sovjetunionen bestod av femton republiker från början. När Gorbatjov började sprida glasnost (öppenhetspolitiken) började republikerna kräva ökad självständighet. En del krävde till och med att få bryta sig ur Sovjetunionen. Detta hände främst i de baltiska republikerna. När detta hände började protester i Östeuropa växa fram. Men i ledningarna (i Östeuropa) satt många äldre män som inte ville ändra något i samhällena. 1989 drogs det igång ordentligt. Ungern förändrades i demokratiskt riktning och under sommaren öppnade landet sina gränser mot Österrike. Redan då började Europa förenas. Det var ett första steg i rätt riktning. Då började många östtyskar fly till Västtyskland genom Österrike. Politikerna i Östtyskland blev maktlösa och när demonstrationer började kunde de i princip bara se på. Sovjetunionen som hade makt över Östeuropa förklarade att länderna fick välja hurdant styre de ville ha. Sovjetunionen skulle inte hindra dem med vapen eller dylikt. Den 9:e november deklarerade den östtyska ledningen att östtyskarna skulle få resa till Västtyskland. Med detta menade politikerna egentligen att de så småningom skulle få resa och att detta bara var för att visa att reformerna var på väg. Detta tolkade dock östtyskarna som att de fick resa hur de ville och att muren var öppen. De stormade igenom muren och de häpna vakterna kunde inte stoppa dem. Det blev folkfest i Berlin och muren började rivas.



3. Resultat

Detta ledde till att motsättningarna mellan öst och väst minskade betydligt. Den stora jätten Sovjetunionen sågs nu inte längre som ett hot utan snarare som en vän. Allt detta på grund av Gorbatjovs reformer. Så småningom ledde detta till att Kalla kriget (mellan Sovjetunionen och USA) tog slut. För detta belönades Gorbatjov med Alfred Nobels fredspris 1990, med motiveringen att världen (som fortfarande var i konflikt) har gjort stora förändringar, han har även tagit många och avgörande beslut och haft en ledande roll i internationell politik. Han har även gjort så att omvärlden kan tro på Sovjetsällskapet. Fredspriset 1990 uppfyller Nobels önskemål om att det skulle delas ut till någon som skapade samarbete mellan olika nationer och aktivt stödde fredskongresser.

Gorbatjovs fall

I augusti 1991 skedde en misslyckad statskupp. Det var gamla kommunister som ville behålla det gamla kommunistiska styret. Då isolerades Gorbatjov på Krim i ett sommarhus. Efter en tid tog Boris Jeltsin (då president i största delrepubliken Ryssland) kommandot för att störta Gorbatjov. När Gorbatjov sedan kom tillbaka till Moskva var han tvungen att inse att hans tid som ledare var över. Michail Gorbatjov var alltså Sovjetunionens sista ledare. Man kan tänka sig att om Gorbatjov hade varit lite mer försiktig och inte genomdrivit sina förslag så snabbt, hade han kanske suttit kvar vid makten. Genom att så snabbt ändra styrelsesättet fick han många fiender bland de kommunister som håller hårt på de kommunistiska tankarna. Det var ju bl.a. de som störtade honom. Efter Gorbatjov fall tog Jeltsin över reformarbetet. I december 1991 upplöstes Sovjetunionen formellt. Det samlades företrädare från delrepublikerna Ukraina, Ryssland och Vitryssland, som gemensamt löste upp Sovjetunionen. Numera finns ett lösare samarbete mellan de olika femton staterna. Det kallas Oberoende Staters Samvälde, OSS.



4. Egna åsikter

Jag anser att Gorbatjov var en bra ledare. Han ville avveckla krigsindustrin och få folket att kämpa för samhället. Han var också intresserad av att få fred och bli "vän" med de fiender Sovjetunionen hade. Han lyckades bra med detta och det tycker jag är bra. Att den hårda kommunismen "avskaffades" var också bra, då folket var hårt styrda och bara rustade för krig. Gorbatjov betydde mycket för Sovjetunionen och man kan nog säga att det var han som splittrade den. Jag tror dock att det var positivt, då det visade sig att det lönade sig med "revolutioner". Det gjorde att fler länder slog sig fria och hjälpte till i öppningen av Europa. Att Gorbatjov "avslutade" kalla kriget är något mycket bar enligt mig. Det skulle kanske ha gått ännu längre och blivit ett riktigt krig om...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Michail Gorbatjov

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-05-29

    Mycket bra arbete :)

  • Inactive member 2010-02-16

    Vad fick du för betyg? :)

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Michail Gorbatjov
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3130 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×