Miljöpartiet

6 röster
10643 visningar
uppladdat: 2004-02-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historik

Partiet bildades 19 september, 1981 i Örebro pga folkomröstningen om kärnkraft, och hanteringen av denna. Det var också en följd av ett ogillande som byggts upp under en längre tid, över hur regeringen handlat i miljöfrågor. Många ville ha ett parti som tog miljöproblemen på allvar. De är nu ett stödparti år Socialdemokraterna.


Miljöpartiet har inte som de andra partierna en ledare, utan i stället två språkrör. Detta för att alltid kunna ha både en man och en kvinna i toppen, det fördelar ansvaret och blir mer jämställt det är också meningen att undvika den personfixering som ofta blir resultatet av en enda ledare. Nu är de båda språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.
Partiets storhetstid låg vid 1988 (som ses i nedanstående tabell) då var det stora rubriker om säldöden exempelvis, och detta gjorde säkert sin del i resultatet, enligt min mening. Det är inte lika ”inne” att tänka på miljön idag.




Valresultat

1982 1,7 %
1985 1,5 %
1988 5,5 % ("säldöden", och kanske även Tjernobyl-katastrofen)
1991 3,4 % (missade 4%-spärren)
1994 5,0 %
1998 4,5 %
2002 4,6 %




Ideologi

De tillhör ekologismen. Deras grundsyn är att människan är aktiv och skapande och vill och kan ta ansvar. Varje människa har positiva utvecklingsmöjligheter. De menar att människor måste leva i harmoni med naturen. De tycker att alla ska visa solidaritet med:
• djur, natur och det ekologiska systemet
• kommande generationer
• världens folk
• människor i vårt eget land



Profilfrågor

Det säger ju sig självt att de verkar för att miljön inte ska komma mer till skada, att vi ska tänka på de ekologiska effekterna av nya vägar, dammbyggen osv. men det är mycket mer.
De vill att kunskap om de ekologiska sambanden ska ligga till grund för politiska beslut.

De vill också att det politiska systemet ska garantera en rättvis fördelning och allmän välfärd. Exempelvis vill de att barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg i stort sett helt ska vara offentligt och solidariskt finansierad.
Klyftorna i samhället ska förminskas, arbetstiden bör förkortas och främlingsfientlighet ska bekämpas.

De vill stimulera till löntagarägande och småskaligt företagande. Det ska vara lättare att leva och försörja sig i hela landet. Den internationella marknadens makt bör begränsas och globaliseringens negativa konsekvenser motverkas.

De vill också att Sverige ska gå ur EU. Europeiska unionen strider mot deras grundläggande värderingar. De tycker att EU är byråkratiskt centralstyrt, har miljöfientliga ambitioner och vill bygga upp en militärt beväpnad, federal statsbildning med skarpa gränser mot omvärlden.



Inflytande i politiken

Jag har tittat lite på vad de hade för inflytande i valet 2002, vad de fick igenom när de valde att samarbeta med Socialdemokraterna. Detta är lite av det jag har läst om:

Maria Wetterstrand sa att det var en hård diskussion innan partistyrelsen kom fram till att släppa kravet på ministerposter i valet 2002. Men Miljöpartiet tyckte att dom fick igenom mycket av sin politik i förhandlingarna.
Bland annat kom trängselavgifter för bilar på försök i Stockholm. Föräldraförsäkringen ska öka med två månader någon gång under dom kommande fyra åren och försvarets kostnader ska minskas med 15 procent.
Miljöpartiet fick också placera åtta personer i olika departement för att få mer information.



Väljarna

Vem röstar på Miljöpartiet? Jo, det är kvinnor som är förstagångsväljare, har en inkomst mellan 0 – 61416 kr och är universitetsutbildade. Det syns klart att de har flest väljare bland de yngre väljarna, och i de lägre inkomstgrupperna, de som enbart har folkskoleutbildning är de som röstar minst på Miljöpartiet och mest på Socialdemokraterna, det är ju ganska intressant eftersom de samarbetar i många frågor.




Lite övrig information

Om man tittar på vart Miljöpartiet har flest mandat efter valet 2002, så har...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Miljöpartiet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-29]   Miljöpartiet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2837 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×