Ideal

1 röster
12183 visningar
uppladdat: 2004-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mannligt och kvinnligt ideal har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Jag tror att idealen mest bygger på den mänskliga instinkten att göra sig attraktiv för det motsatta könet och att få status i ”gruppen”. Ideal för mig är någon man vill efterlikna t.ex en storebror, supermodell eller en annan förebild. I dagens samhälle utnyttjar många företag och olika medier detta för att tjäna pengar. De är det allt handlar om idag, just pengar. Nu menar jag inte att jag inte har några ideal för de har jag massor av. Egentligen är det väldigt sjukt alltihop.
Det skulle vara mycket lättare om alla gick i samma kläder och gjorde samma saker. Mobbing skulle inte vara lika vanligt fast det skulle också finnas mycket mindre arbeten. Men tillbaka till idealen.

Männens största ideal genom tiderna är och har varit mannlighet. Mannen, enligt min mening, vill vara stor och stark, modig och tuff och ha mycket hår på bröstet mm. Det är exakt så som Ernst Brunner skriver i sin debutroman ”Känneru brorsan?”.

”Så där ja, av med blöjorna duktiga fetknopp. Publiken vrålade förtjust och över sargen vällde kämparna. Handskarna flög av i ett huj och alla ansträngde sig nu för att få in åtminstone en köttig träff i något motståndarnylle.”

Det är precis så det är, mycket slagsmål och så det han också skriver om pojken som vill leda stygnligan. Den som har mest stygn är tuffast och det är så många pojkar tänker idag. Klädmodet bland män har ända sedan 16-1700-talet varit kostym eller uniform. Man kan ju undra varför männens mode har varit ungefär likadant jämfört med kvinnornas ständiga förändringar inom modet. Själv tror jag att det har att göra med att männen alltid har styrt samhället och på så sätt bestämt modet för kvinnorna och gjort det lätt för sig själva. Fast det är bara en teori. Det kan ju också bero på att kvinnor inte ser bra ut i kostym. Skämt åsido. Fast idag har de stora modeföretagen insett att även män är fåfänga och nu finns det mycket modeändringar för männen också.

Kvinnornas ideal har som sagt skiftat väldigt mycket genom åren. Som Ruth Halldén skriver i texten Om feta kvinnor.

”För i världen kunde en kvinna få vara bamsig i fred. Om hon var tjock intill orörlighet blev hon konstnärsmodell och lades på en divan bland amoriner, vindruvsklasar och granatäpplen och målades sedan som Afrodite eller Danae. När såg man sist en smällfet flicka hyllas i konsten, eller i livet?”

Ja när såg man en smällfet modell senast? Nej nu gäller helt andra saker. Idag ska kvinnor vara smala, ha normalstora bröst och de rätta kläderna och självklart vara vältränade. Och nu har det till och med gått så långt att man börjar operera sig för att få den perfekta kroppen. Det känns tråkigt att säga det men om flickor inte följer modet blir dom lätt utstötta.

Modet är desamma för kvinnan som kopplet är för hunden (Derek Blunt)

Och de samma gäller också för killar. Det är så det är i vårt sjuka samhälle, modellerna blir bara yngre och yngre och kläderna blir mer vågade. Idag lyckas till och med företagen att sälja stringtrosor till 5-åringar. Det finns också ett företag i USA som specialiserat sig på spädbarnsparfymer. Jag vet inte hur ni tycker men jag tycker det är väldigt överdrivet och som jag sagt tidigare, allt handlar bara om pengar.

Men vilka skapar idealen och vilka olika faktorer påverkar de olika idealen? Den största faktorn enligt min mening är media. Se bara på alla skådespelare i såpor på TV. Alla har ett perfekt ansikte och är allmänt vackra. Dessutom har de väldigt fina och dyra kläder och oftast bor de i stora lyxvillor. En annan sak som jag tror påverkar mycket är uppväxten. Man ser föräldrarnas och äldresyskons ideal och då följer man deras utseende och beteenden.

Det är ju inte bara att vi vill göra oss attraktiva för det motsatta könet som gör att vi vill se bra ut. Man vill ju även vara vacker för sig själv och för sina vänner. Om man är vacker, har snygga kläder och rätt stil kan man ju också själv vara ett ideal för andra.
Idealen är ju också väldigt olika beroende på var man befinner sig i världen. Jag har mest skrivit om de i den västerländska världen.

Mina ideal är nog inte som alla andras tror jag. Alla måste ju på något sätt ha ett eget ideal,
tom dom som säger att dom inte bryr sig om hur dom ser ut har...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ideal

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-12]   Ideal
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2872 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×