"En bra kommunikation är när jag känner att det är ärligt" Vilka faktorer inverkar i kommunikation mellan pedagog och vårdnadshavare?

1658 visningar
uppladdat: 2007-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte:Syftet med vår uppsats är att undersöka olika kommunikationsvägar mellan skola och hem ur ett interaktionistiskt perspektiv för att få kännedom om vilka faktorer som påverkar och ligger till grund för hur kommunikation upplevs. Vi kommer i arbetet att utgå ifrån pedagogens perspektiv och vi har i empirin fokuserat på pedagogers upplevelser av olika kommunikationsformer och de faktorer som främjar respektive försvårar i kommunikationssammanhanget mellan pedagog och vårdnadshavare. Huvudfrågor:- Hur skapas positiva möten? - Har pedagogens eller vårdnadshavarens kön, kulturell eller social tillhörighet någon betydelse för kommunikationen? - Har skolledaren någon betydelse för hur kommunikationen mellan pedagoger och vårdnadshavare ser ut och fungerar? Metod och material: Studien grundar sig på en kvalitativ intervjustudie som vi genomfört på en småstadsskola och på litteratur som varit relevant för undersökningen. Resultat: Vi har kommit fram till att en mängd faktorer spelar in när ett budskap sänds och tas emot, exempelvis deltagarnas förförståelse, förväntningar och attityder. Detta är faktorer som till viss del styrs och påverkas av social och kulturell tillhörighet och kan alltså påverka kommunikationssammanhanget, positivt såväl som negativt. Faktorer som främjar en god kommunikation är att lyssna in och möta vårdnadshavaren med respekt, tillit och ärlighet. Vi ser också att livserfarenhet, antal år inom yrket och egen erfarenhet av föräldraskap är faktorer som pedagogerna stödjer sig på, framför allt i svåra kommunikationssituationer. På skolan för vår studie har skolledaren sannolikt spelat roll och genom tillit, tydlighet och sin närvaro i verksamheten präglat den skolkultur som råder på skolan. Betydelse för läraryrket: Då pedagogens uppdrag är att verka för en god samverkan mellan hem och skola är det av stor betydelse att kommunikationen med vårdnadshavarna fungerar på bästa möjliga sätt. För att kunna agera professionellt i komm...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: "En bra kommunikation är när jag känner att det är ärligt" Vilka faktorer inverkar i kommunikation mellan pedagog och vårdnadshavare?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-01]   "En bra kommunikation är när jag känner att det är ärligt" Vilka faktorer inverkar i kommunikation mellan pedagog och vårdnadshavare?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=29355 [2024-05-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×