Vad händer med vädret?

6565 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Först ska jag reda ut begreppet ”Växthuseffekt” vad menas med det egentligen?

Växthuseffekten är nödvändigt för liv på jorden. Utan den skulle jordens medeltemperatur vara -18°C istället för +15°C som vi har idag. Jordytan värms upp av kortvågiga strålar, och strålar i sin tur ut långvågiga strålar tillbaka mot rymden. Men istället för att strålarna passerar rakt ut i rymden, så absorberas dom av olika växthusgaser (koldioxid, metan, freon m fl) och den uppvärmda atmosfären strålar då tillbaka en del av värmen till ytan och därmed ökar temperaturen på jorden. Det är då detta som kallas för växthuseffekt.
På senare tid har man fått tron att temperaturhöjningen som skett på jorden beror på människans ökade utsläpp av olika växthusgaser, då främst koldioxid.
Men det är inte alla som håller med. Det finns en liten skara med skeptiker som refererar till andra förklaringar.

De senaste 50-100 åren har medeltemperaturen på jorden ökat med 0,5°C vilket anses som en dramatisk förändring. Detta ser man bl a på att tallar växer 400-500 m ovanför trädgränsen. Men det är naturliga förändringar. I alla fall om man ska lita på atmosfärfysikern Fred Singer. Han menar på att klimatet höjdes redan innan människans energiutvinning, och att höjningen har funnits förut. Han säger att innan istiden så var klimatet mycket varmt och att granar då växte på platser där de inte växer idag.
Klimatvariationerna anses bl a vara beroende av att jordbanans form under loppet av 100 000 år ändrar sig från att vara nästan cirkulär till en mer elliptisk form och därefter tillbaka till den cirkulära formen igen. När formen är mer elliptisk är skillnaderna i strålningsinkomst större mellan tillfällen då jorden är närmast solen och då jorden är som längst bort från solen, och dessa skillnader kan räcka till en förändring av medeltemperaturen på jorden.

När man gjort undersökningar och jämfört utsläppen av växthusgaserna med den ökade temperaturen, så stämmer inte allting riktigt. Där påvisas att temperaturhöjningen började långt innan de ökade utsläppen.
Man har även gjort undersökningar som jämför temperaturhöjningen med solens aktivitet, och det verkar stämma bättre än den förra teorin. Solen har varierande aktivitet, och under de senaste 100 åren har aktiviteten varit högre än normalt, vilket förklarar den ökade medeltemperaturen. Det säger en professor i Lund.

Men, säger FN: s klimatpanel, den ena metoden utesluter inte den andra och det kan mycket väl vara så att solen har haft ökad aktivitet de senaste åren, men att vi även hjälpt temperaturhöjningen med de ökade utsläppen av växthusgaserna. Växthusgaserna har ökat
bl a p.g.a. våra förbränningar av fossila bränslen och skövlingar av skog.

Man räknar med en fortsatt temperaturhöjning på 1,4-5,8°C för de närmaste 100 åren. Men det är väldigt osäkra siffror, för man måste ta hänsyn till många aspekter.
T ex kan ett vulkanutbrott minska instrålningen från solen tillsammans med mycket annat. Kanske blir det inte heller en ökad temperaturhöjning, för vi kanske hittar alternativa metoder för energiutvinning innan dess.

Om det blir en fortsatt temperaturhöjning så kommer troligtvis mycket av polarisarna att smälta, och därmed höjs havsvattensnivån. En höjning på 0,4-0,5 m är inte helt osannolikt, och om det sker kommer många lågländer att drunkna, däribland Maldiverna. För oss här uppe i Norrland skulle temperaturhöjningen kanske inte leda till att vi drunknar, p.g.a. landhöjningen, men vi kommer troligtvis att få mer nederbörd och klimatet i Luleå kommer att vara som klimatet är i Stockholm idag.
Men det är också spekulationer. Klimatet kan även slå åt andra hållet, speciellt för oss här uppe i Norrland. Golfströmmen kan rubbas för att polarisarna smälter, och då kan vi möta en förtida istid istället för varma vindar.


Källförtecknin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad händer med vädret?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Vad händer med vädret?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3020 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×