Matrix

12 röster
35959 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är matrix?

Det måste man förstå för att förstå hela filmen.
Matrix är ett simulerat datorprogram som människorna lever i under hela sitt liv och under tiden jobbar man ovetande och på heltid som ett batteri åt maskinerna som i brist på solenergi använder människokroppen. Matrix är våran värld och enligt dem en datorvärld. Matrix var från början vad vi tycker är den riktiga världen som förstördes efter ett krig mellan människor och maskiner, där maskinerna vann. Maskinerna förstörde världen och gjorde den till en dyster och svart värld. Istället gjordes Matrix och människorna förflyttades dit av intelligenta maskiner och lever nu helt ovetande om vad som har hänt. Morpheus berättar att när Matrix först skapades så föddes det en man i Matrix som hade förmågan att ändra vad han ville och göra om Matrix efter eget huvud. Det var också han som friade de första människorna från Matrix. De människorna som blev friade byggde en egen stad under marken som de kallade Zion, där dem bor och där finns alla koder och stridsvapen finns för att försvara sig mot spanarna, också kallade bläckfiskar som är till för att förstöra Zion och komma åt koderna som finns i huvuddatorn.

Som Morpheus berättar för Neo:
-”Matrix finns överallt…Det är den värld som dragits ner över dina ögon för att dölja sanningen”

Jag har valt att jobba med kristendomen som största religion, för att inom den finns det många områden att jämföra och hitta likheter som också finns i Matrix. Jag kommer även att blanda in en del andra religioner om jag hittar likheter.
Jag kommer att skriva med analyser i texten även om jag ska ha en slussats sist.


Lära

Inom filmen är det oerhört viktigt att tro på sig själv, allting handlar om att våga lita på sig själv för att klara av det som förväntas av en. Neo var tvungen att förstå det själv innan han kunde göra mirakel. Samma sak är det inom buddhismen, att styra sitt eget öde, man måste våga lite på sig själv och tro på saker som kan verka omöjliga. Neo trodde inte på ödet, men han ändrade sig och ändrade även sitt eget öde, Oraklet talade om för honom att han inte var den utvalde, han trodde på henne och det var fel. Han lade sitt öde i hennes händer och trodde på henne utan att tänka efter själv, bara för att alla sa att hon alltid hade rätt, men i det här läget hade hon fel.
Jag vet inte om hon gjorde det för att hon inte visste eller om hon visste det men ville att Neo skulle se det själv…?
Det finns tydliga exempel i filmen på att man ska behandla varandra väl, det finns mycket omtanke och kärlek.
När Neo för första gången ska kopplas in i dataverket säger Morpheus till Neo:
-” Försök att slappna av, det kommer att kännas lite annorlunda. ”
Där visas det tydligt omtanke.
Där kan man dra en parallell med ett ordspråk som står i bibeln:
Så som du vill bli behandlad, ska du också behandla andra.

Gudssyn

Inom Matrix finns det en Gud, en skapare. Han benämns som Han. Efter att han dog berättade Oraklet att han en dag skulle komma tillbaka och rädda människorna från maskinerna och få slut på kriget. Så är det i kristendomen också, Gud skapade jorden och gav den till människorna, han sägs komma tillbaka till jorden en dag och döma levande och döda.
De tror på en fred som ska komma, och den freden kommer, i tredje filmen. Neo lyckas vinna över Agent Smith men inte genom att ta sig genom dataverket, utan han måste med Trinitys hjälp ta sig till maskinernas värld, våran värld och där blir han även blind, men han kan se ändå, en inre syn, han ser vägen han går på och väggarna som ett gult skimrande eldklot.

Samma sak finns också i nya testamentet, som vill tala om att det inte bara är det som vi kan se med våra ögon som är möjligt. Vi måste också våga se med vår inre syn, att våga gå djupare. Allt det här talar nya testamentet om, och genom Neo får vi se det tydligt.

I vår värld får han träffa maskinernas ”överhuvud”, Neo talar om att människorna vill ha fred, och ber om att det ska bli fred, han är alltså sändebudet. Maskinen talar om för Neo att det blir fred om Neo vinner över Agent Smith och Neo flyttas till platsen där dom ska mötas. Platsen är fylld med Agent Smiths kopior och i mitten står han. Och de börjar slåss, Neo blir medvetslös och Agent Smith går iväg, men då reser sig Neo upp och vinner. Det blir fred. Precis som Han hade sagt.


Religiösa högtider

Freden kan räknas som en stod högtid, den kommer de fira i framtiden. Alla religioner väntar nog på att fira den. De kommer nog att fira Neos återfödelse på samma vis som vi kristna firar påskdagen. Jag tror även att de kommer sörja Trinitys död så som vi firar långfredagen. Kanske uppstår hon en dag, vem vet…?







Människosyn

Enligt Matrix så är de enda människor som finns de som bor i Zion, alla som bor i Matrix är batterier, elektriska signaler som ses som gröna tecken på datorskärmarna.
Som Cypher säger till Neo:
-” Jag ser inte längre koderna, allt jag ser är blondiner, brunetter, rödhåriga…

Så länge Matrix existerar kan ingen människa bli fri. De lever sina liv helt ovetande, de odlas på fält och när de dör blir de till en vätska som fungerar som näring till nya människor. De som föds upp läggs i behållare och maskinerna suger näring ur deras kroppar för att kunna överleva. De är slavar som utnyttjas utan att veta det själva. Så var det förr i tiden, t ex De svarta fraktades till Amerika för att jobba som slavar på t ex bomullsfälten, de visste kanske inte om det själva för det var vanligt och de kunde inte göra mycket åt det. De ansågs vara som maskiner, gick dom sönder eller blev dåliga så dödades dom. Kastade bort.

Människornas fiender är agenterna, som leds av Agent Smith. De anses i början att dom är odödliga och att alla som försöker kämpa mot dom dör.
Men när Neo kämpar mot Agent Smith så dör han till en början, men återuppstår precis som Jesus gör i bibeln , han reser sig upp och agenterna ser det och börjar skjuta på honom, men han sträcker fram sig hand och stoppar kulorna och gör så att dem faller till marken. Han har vunnit, då förstår han att han är den utvalde. Han ser inte längre agenterna som människobilder utan som koder.

Agent Smith blir vansinnig och springer fram och försöker slå ner Neo, men Neo står bara och slår tillbaka, först med båda händerna sedan med en. Neo ser först förundrad ut och fattar inte att han klarar det, men sen ser han ser han säker ut och förstår, han kastar sig in i Agent Smiths kropp och tar över den.










Religionsgrundare

Inom kristendomen är det Gud som har skapat världen, inom Matrix är det Han. Han skapade Zion åt människorna, för att de människor som kämpar mot maskinerna skulle ha någonstans att bo, han skapade en stad.
De tror att Han ska komma tillbaka till världen en dag och skapa freden.
Neo får träffa honom, i andra filmen. Han kommer in i ett rum med massa bildskärmar som visar bilder av han själv. Längst bort i rummet sitter en man som visar sig vara skaparen av Matrix. Han berättar för Neo att det inte finns något sätt att förhindra maskinerna från att anfalla Zion. Han får också veta att det här är den 6e versionen av Matrix och att han har haft 5 föregångare som också kallats
"Den utvalde.” Han får välja mellan två dörrar. Väljer han den högra dörren så startas Matrix om för 7e gången, och maskinerna anfaller Zion och Neo kommer att får välja ett antal människor från Matrix som ska bygga upp staden igen. Om han väljer den vänstra dörren så kommer Neo tillbaka till Zion och maskinerna fortsätter anfalla staden. Neo väljer den vänstra, för han och Trinity har börjat få en kärleksrelation och han vill inte mista henne. Så han väljer den vänstra medan de andra "utvalda" har valt den högra dörren.


Helig skrift

Det finns egentligen ingen helig skrift i Matrix, ingen Bibel eller Koran. Men det finns olika dataprogram som innehåller alla koder och siffror som finns i Matrix, på så sätt kan man kalla det en helig skrift, för utan de koderna och siffrorna så skulle inte Matrix finnas, det skulle inte vara en slags religion. Jag har funderat över kodernas betydelse för Matrix, de är nödvändiga eftersom Matrix är en datavärld, utan koderna så skulle Matrix inte finnas. Det är en olikhet mellan kristendomen och Matrix, i för sig så är bibeln oerhört viktig för kristendomen. Men jag tror att eftersom kristendomen är så stor så skulle vi kunna leva utan den.

En de av människorna i Zion lever efter olika dataprogram som kopplas in i deras hjärna. Vill de lära sig kung fu så finns det program som lär dem det. Som Neo frågar Trinity:
-” Kan du flyga den här helikoptern?
-” Inte än…
Sen kopplar Tank in ett helikopterprogram i Trinitys hjärna och hon kan flyga den.


Heliga platser

Det finns inte så många heliga platser som visas i någon av Matrix filmerna, den enda är Zion, den enda staden som finns för de riktiga människorna. Den är byggd under jorden av de utvalda människor som vill kämpa för freden. Den är som Jerusalem för kristna och kan då jämföras med att kristna kämpar för Jerusalem, mot israelerna. Sion är också ett namn på en forntida borg i Jerusalem, kanske kommer det därifrån…?
Zion kan ses som ett program som t ex Windows. Det byggs först upp, sedan tas bort och till sist installeras en ny version, det gjorde Zion 5 gången. När de andra ”utvalde” valde den andra dörren, bort från Matrix.
Man kanske också kan säga att Oraklets hem är en slags helig plats, alla ”de utvalda” kommer dit för att få reda på om de är ”de utvalda”, de kan man likna med munkar och vilka som får komma och bli munk, der är ju inte vem som helst, bara de med rätt horoskop. m.m.


Övergångsriter

Det första man som person får göra för att komma till Zion och bort från Matrix är att välja mellan rätt piller. Väljer man det blå så kommer man att föras tillbaka till Matrix och glömma allt man sett och hört om det. Väljer man däremot det röda pillret kommer man in till skeppet eller Zion och får lära sig om Matrix. När man kommer till skeppet så föds man även på nytt, man får hål i nacken som behövs för att komma in till dataverket och till Matrix. Man vaknar som en nyfödd.
Som Morpheus talar om för Neo när han vaknar och frågar:
- ”Varför gör det ont i mina ögon?
- ”För att du inte har använt dem”
Där ser man tydligt att Neo är ”nyfödd”.
Man för lära sig allting genom olika program, det kan man likna islams Koranen, den talar tydligt om hur man ska leva och sådant. Barnen får gå i Koranskola för att lära dig den och att slå upp i den.
Alla som kan bli uppkopplade i Matrix får någon gång träffa Oraklet, det kan man på ett sätt likna munkarna, de är väldigt betelsefulla och hjälper människorna med problem. Samma sak gör Oraklet. Hon berättar vad hon ser i framtiden och på så sätt hjälper hon dem.
Döden är den sista stadium en människa gör, även i Matrix. Dör man i Matrix så dör man på riktigt. De tror på återfödelse inne i Matrix, när en människa för så omvandlas den till en vätska som behövs för att det nya barnet ska överleva. Alltså kan man säga att den föds på nytt. Det tror hinduer också på, även om de inte vill födas på nytt, de vill bli ett med Världssjälen, komma till paradiset.




Symboler

De gröna tecknen och siffrorna är ett ganska tydligt exempel på en slags symbol, de bär de inte på sig som ett kors eller Buddha men det är ändå en sak som förklarar Matrix. Jag har också tänkt på att när de riktiga människorna kommer in i Matrix har de svarta solglasögon på sig för att inte visa ögonen, det kanske är en slags symbol för att visa att de är riktiga människor. När de kommer in i Matrix har de även bytt kläder, nu har de slitna trasiga kläderna bytts ut mot svarta läderkläder. De trasiga och slitna kläderna talar om att de lever enkelt i en värld utan pengar och riktiga ägodelar, precis som munkar. Men när de kommer in i Matrix har de bytt om och fått på sig fina och dyra läderkläder, som visar överklass och att dem är speciella.
Symbolerna för agenterna är att de alltid har samma kläder på sig, som munkarna. Men agenterna har alltid svart kostym med vit skjorta och slips. De har också på sig solglasögon och har en öronsnäcka i örat.

Religion i vardagen

De beskriver hur en vanlig dag ser ut i filmen. Det är olika. De kan kopplas in i dataverket och fightas mot agenterna för att rädda Zion. I the Matrix så får man inte komma till Zion men det får man i Matrix Reloaded. De kommer dit och där får man se hur livet fungerar för de flesta. Det är ungefär som i vår värld. De jobbar, tar hand om barnen m.m. De ber inte som muslimerna gör eller mediterar som buddhisterna.


Neos roll

Neos roll i filmerna är viktig. Det är han som är huvudpersonen, man får följa honom genom alla filmer, när han kommer till den riktiga världen och när han lämnar den, ingen vet om han kommer tillbaka. Från början är han Mr Anderson, en person som jobbar på ett stort dataföretag på dagen och jobbar som ”hackare” på natten. Han kommer i kontakt med Morpheus som kan ge honom svaren på frågan som han håller på och ställer sig själv: vad är Matrix?
Han får träffa Morpheus som berättar att han anses vara den utvalde, han som ska få fred och förgöra Matrix. Han kristendomens Jesus. I slutet av filmen skjuts Neo ihjäl för att sedan återuppstå tillbaka till livet igen. Där får man en direkt koppling till Jesus eget liv, död och uppståndelse.
Scenen där han uppstår kan man så som ett motiv från Snövit. Men istället för den manlige prinsen som kysser Snövit så är det Trinity som väcker Neo med hjälp av en kyss. Uppståndelsen från döden förvandlar Neo, nu har han makten och kraften som behövs för att han ska förstå att han är den utvalda.

Morpheus roll

Morpheus är som en pappa i för Neo i hela filmen, det är han som visar hur Matrix fungerar och vad som förväntas av honom. Han är mästaren av Zion och han var med och byggde upp staden efter maskinernas förstörelse. Man kan också se honom som en slags Johannes döparen som förutspådde att Jesus skulle komma, det gjorde Morpheus också. Han har ägnat hela sitt liv åt att försöka hitta Neo. Och han det är han som hittar honom.
Morpheus är också kapten för skeppet Nebachadnezzar, som hela första filmen visas på, om man bortser från när de är inne i Matrix. m.m.
Morpheus är oerhört stark och snabbtänkt, kan är en av de bästa på kampsporter och har en otrolig vilja.
Han visar starka känslor för Neo, som en pappa och son.
När han är på sitt skepp Nebachadnezzar, är han lite feminin, han tar hand om sin besättning och är lite som en mamma. Men när han kopplas in i Matrix försvinner den här känslan, där är han maskulin: stark och säker. Han ler sällan och rör sig manligt.


Cyphers roll

Cypher är en person i Morpheus besättning. Han är falsk och det tycker jag man ser redan från början, han visar en elak och kall sida nästan hela tiden. Han är trött på kriget och på den riktiga världen, han vill tillbaka till Matrix och glömma att han har varit i den riktiga världen. Därför förråder han Morpheus genom att ge honom till Agent Smith för att de har en överenskommelse om att Agent Smith förflyttar honom till Matrix och han glömmer allt som har hänt. Samtidigt dödar han Switch, Apoc och Dozer som är tre andra av Morpheus besättning. Han är som Judas, som förådde Jesus genom att ge honom till Pontus Pilatus



Oraklets roll

Oraklet är en gammal kvinna i Matrix som anses vara en som kan se in i framtiden och allt som hon säger anses vara sant. Oraklet är en kvinna som man får gå till för att få reda på vad som kommer hända. När Neo kommer dit talar hon om för honom att han inte är den utvalda. Men det är fel. Hon ser inte den utvalde. Precis som judarna inte accepterade Jesus som Guds son.
Det är också Oraklet som berättar att en dag ska han, skaparen, komma tillbaka och rädda människorna från maskinerna och få slut på kriget.


Agent Smiths roll

Agent Smith är de riktiga människornas fiende, han är agenternas ledare, deras skapare. Agenter är sinnesprogram som kan röra sig fritt i alla system och datorprogram.
Han är en blandning mellan människa och robot, han är en människa på så sätt att han kan känna lukter, han känner Morpheus stank här de har tagit tillfånga honom, han blir mänskligare och mänskligare och de gör honom vansinnig, det är därför han vill ta bort världen, för han står inte ut. Han tycker att det är ett fängelse han lever i, ett zoo. Han är en robot på så sätt att han inte kan känna smärta, han rör sig med robotliknande rörelser och är omänskligt stark, han kan döda nästan vem som helst.
Agent Smith kan klona sig själv och på så sätt föröka sig fort. Han är som ett virus som sprider sig som löpeldar inne i datorerna.


Slutsats


Den här filmen har verkligen fått mig att öppna ögonen. Jag har sett den innan, men så har jag bara sett den för nöjes skull, nu har jag verkligen börjat tänka efter och fått många frågeställningar.
Vem är jag? Vad är verkligheten? Vem har makten? Hur ser samhället ut, egentligen? Och vad man ska välja? Att fortsätta leva omedveten i en drömvärld, eller att ”vakna upp”, öppna ögonen och göra motstånd? Man vet inte om det verkligen kan vara så, att vi lever som i Matrix. Även om det är väldigt otroligt så kan man aldrig vara riktig säker. Vad finns det egentligen för argument som talar för att vi lever i en ”riktig” värld och inte i en ”Matrixvärld”? En del riktiga Matrixfans tror verkligen att det är så, att det finns någon som vakar över oss ute i rymden och gav bröderna Andy och Larry Wachowski som har skrivit Matrixfilmerna idén att göra filmerna för att vi ska vara medvetna om att vi fortfarande lever i en drömvärld. (Filmen Matrix revisited)
Man vet aldrig om bröderna fick en slags uppenbarelse, precis som kristna kan få av Gud.
Hur tillförlitliga är egentligen de olika religionerna? Kristna tror på att Gud skapade jorden, det tycker Buddhisterna är helt fel. Alla är olika. Vem är det som säger att de du tror på är rätt?
Om tillräckligt många skulle börja tro på det som vill sägas med Matrix så kanske det skulle kunna bli en ny religion, det har ju redan börjat få ”anhängare” som tror på det. Kristendomen var också liten en gång, från början var det nästa inga som trodde på de Jesus predikade om, nu är religionen störst i världen. Det finns ingen som kan säga vad som kommer att hända i framtiden…

Filmen var ganska komplicerad i början, jag förstod inte riktigt var som egentligen var Matrix och vad som var riktigt. Därför köpte jag själv filmen och såg på den om och om igen, för att förstå, och det gör jag nu. Även om allting inte är riktigt klart. Jag vet inte om Neo överlevde eller dog i sista scenen i Matrix Revolution. Men det är nog något som man aldrig får veta, eftersom det inte kommer bli några mer Matrixfilmer. Det har också varit väldig bra att jämföra Matrix med religionerna, för i början så trodde jag att inte fanns många likheter med Matrix och Världsreligionerna, men det fick mig att läsa och lära mig mer, jag började t ex att läsa bibeln för att se om det fanns likheter med kristendomen, och det fanns det verkligen. Jag fick även använda mina kunskaper i de religioner vi hade gått igenom, och tänka efter ordentligt.

Detta arbete har varit ett av det roligaste arbete jag har gjort. Ämnet Matrix är en blandning av både framtid, dåtid och nutid, man har varit tvungen att tänka på ett annorlunda sätt, verkligen ta sig in i Matrixvärlden och tänka på så sätt att det verkligen finns en Matrixvärld. Men man har också fått tänka på vad som hände förr i tiden, när religionerna man använt var nya, vad ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Matrix

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-03-15

    En Matrix-fan va? fett me bra.

  • Inactive member 2009-03-04

    Intressant ;)

  • Inactive member 2013-03-14

    Bra jobbat, mycket intressant analys!

  • Inactive member 2013-09-23

    Jag har alltid undrat vissa saker kring filmen och det är dessa + det var en mycket intressant analys du gjorde, bra jobbat...: *Hur många är beredda att offra sin bekväma vardagslunk för att kämpa för något de tror på? *Gör Greenpeace och djurrättsaktivister rätt när de bryter mot lagen för att kämpa för miljön och djurens rättigheter? *Vilken bild av tekniken får man genom filmen Matrix? *Kan tekniken utvecklas till att bli hot mot människan och bidra till vår egen undergång, på vilket sätt då? *Agent Smith säger att människor är som virus. De tar över område och förstör det. Är det maskinerna som är goda som bekämpar mänsklighet som är ond? *Är ett utplånande av mänskligheten enda sättet att rädda jorden från undergång? *Finns det flera världar eller kan verkligheten vara annorlunda än den visar. På vad sätt kan man säga att vi lever i flera världar? *Många lever mer och mer av sin tid framför en skärm. Kan det finnas risk att den digitala världen tar över våra liv.? *Hur blir det i framtiden? *Hur ser ledarskapet ut Matrix? *Hur går det när en människa görs till någon sorts halvgud? *Vilket samhälle har Neo och de andra möjlighet att skapa? *Kommer de orsaka ett totalhaveri eller bygga upp något nytt? *Hur kan ett nytt samhälle se ut? *Hur ser de på könsroller? *Hur ser de på Demokrati? *Hur ser de på Ledarskap?

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Matrix
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3021 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×