Ryssland 1584-1725

3 röster
6327 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag skall nu berätta om 1584-1725 talet, vi börjar med ”Den stora oredan” som tog plats mellan 1584-1613.

Efter Ivan IV (den förskräcklige) var folket i ryssland hårt åtgånget. Högadeln hade kastats ut från sina gods, tjänsteadeln befann sig i en osäker situation, Bönderna flyttade för att de inte kunde betala sina hemska skatter. Även handelsmännen hade det svårt, de fick också betala oerhört höga skatter vilket gjorde handeln mycket ineffektiv. Nu hoppades ryska folket på en bra och lite snällare tsar. Men det var ett problem, Ivan IV hade mördat sin äldsta son, nästa äldsta sonen var sjuk och dog ung medans den tredje sonen inte godkändes som tsar av ryssland. Ryssland var helt plötsligt utan tronarvinge.

Patriarken, kyrkans överhuvud skulle nu bestämma en ny tsar. Han valde Boris Godunov som ny tsar. Folket fick inte vad de hade väntat sig, de fick en till hård härskare. Detta kunde man inte stå ut med eftersom att denna tsar var trots allt vald och inte en naturlig arvinge. Men folket lyckades inte mörda honom, men som tur var dog han ganska snabbt. En man som lyckades lura folket att han var Ivan Ivs döda son tog nu över tsar platsen. Men detta kom man snart på och 200 adelsmän stormade palatset och avsatte och avrättade tsaren. En ny Dimitrij valdes till tsar bara två dagar efter att den falske Dimitrij hade mördats, men tyvärr var även denna Dimitrij falsk men detta upptäckte inte folket lika fort. Han ledde ett krig mot polen vilket han förlorade och han blev senare skadad vid ett slag och dog senare.

Familjen Romanov 1613-1725
Nu var ryssland åter igen tsar löst. Och man skulle nu välja tsar, de tre största kandidaterna var den svenske prisen Karl Filip, den polske prinsen och en ryss vid namn Michail Romanov. Michail Romanov vann valet och valdes nu till tsar av ryssland.

Michail Romanov tillträdde tronen när han var 17 år gammal, han gick med kryckor och var inte vidare intelligent. Egentligen valdes han inte till tsar genom sin kunskap utan för att han var släkt med Ivan den förskräckliges fru. När Michail tillträdde tronen var Moskva väldigt härjat, han började genast bygga upp det. Han slöt fred med Sverige 1617, där tvingades Ryssland betala eftergifter, man slöt även fred med Polen 1618. Michails pappa satt från början i fängelset men Michail fick honom fri och Pappan fick dela tronen med Michail. Fram tills 1633 hade ryssland inga större händelser, men 1633 dog pappan. Sonen hade nu svårt att styra ryssland själv och göra beslut. Han tillkallade därför riksförsamlingen. Han gifte sig med Eudoxia Strechnjeva, dessa fick tio barn tillsammans och sedan dog han 1645, han tillträddes då av hans 16-årige son Alexej.

Den gamla kungen Michail visste att Alexej inte kunde driva ryssland helt själv så han beordrade att Boris Morozov skulle vara tsarens rådgivare. Tsaren gör inte så mycket under sin livstid förutom att reformera kyrkan. Vissa kloster hade förut fungerat som bordeller men detta ändrades snabbt! Andra ändringar som tex Grekisk sång i kyrkan infördes också. Den andra stora idén som tsaren drev igenom var att en bonde nu räknades som en gods del, de var helt utan inflytande och skulle bara lyda godsägaren dvs så räknades en bonde precis som en bra traktor eller annat, vissa storgodsägare nu ”ägde” andra människor. Detta resulterade i ett fyra år långt bondeuppror men det rörde inte tsaren i ryggen. Alexej var regent från 1645 till 1676. Hans son Peter skulle nu bli tsar av ryssland!

Peter kallas även Peter den store eller Peter den förste. Detta var för att han under sin livstid gjorde många revolutionerande saker, det första stora var hans militära ombyggnader. Peter den förstes militära ombyggnader var att han skulle öka antalet artilleripjäser och skapa en stående professionell armé. Detta resulterade i att många unga män försvann från jordbruket. Eftersom att många män tvingades in i armén var det inte så bra ”kvalitet” som han hade hoppats på.

För att finansiera denna nya armén krävdes en snabb utveckling av industrin. Man sålde även ut stora delar av industrin till privatpersoner. Peter började också bedriva in ”själs skatt” dvs man betalar skatt för att man existerar.

Peter den förste invigde även staden St. Petersburg. Syftet med detta var att öppna ett fönster mot Europa och att få bra handelsvägar in i staden.

Peter den förste var den första tsaren som skilde på tsar och stat. Han avskaffade patriarkatet, dvs kyrkans styrande organ och han tog själv befälet.

1718 bildades fullt funktionella Kollegier (föregångare till Sovjetunionens ministerier), som styrdes av en styrelse under övervakning av en fiskal som var tillsatt för att övervaka och rapportera om lagbrott och korruption. Det ledde till en stor byråkrati och regelbundna anklagelser. Peter I förbjöd skägg, spottande och svärande hos sina tjänstemän. Han menade att adeln skulle vara bärare av den europeiska livsstilen och meriter skulle slå högre än börd

Peters arv var bl.a....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ryssland 1584-1725

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Ryssland 1584-1725
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3035 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×