Herr Arnes Penningar

8 röster
29282 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bok recension utav Selma Lagerlöfs Herr Arnes Penningar

Jag har läst en bok som heter ”Herr Arnes Penningar” och den är skriven utav Selma Lagerlöf. Den utgavs för första gången 1904, men den utgåva jag läst trycktes 2001.
Boken handlar till en början om Torarin, den fattige och vanskapte fiskaren. Som söker härbärge för natten hos den rika prästen i närheten, Herr Arne. Men p.g.a. en föraning som Torarins hund, Grim, visar genom att yla högt när han beger sig mot gården och en spådom om män som vässar sina knivar, utav den äldre kvinnan i huset, så lämnar Torarin gården ganska tidigt. När han nått fram till nästa gård så lyser ett stort sken upp himlen, Herr Arnes Gård brinner! När de kommit fram så upptäcker de snabbt att någon rånmördat Herr Arnes familj, endast den föräldralöse Elsalill överlever och hon svär att hon skall hämnas sin ”familjs” död.

Elsalill: Elsalill är en ung jungfru, runt 20år gammal. Hon har ljust hår, är utav medellängd och är spädlemmad. Hon är mycket känslofull och inte rädd för att göra vad hon bestämt sig för att göra. Hon är mycket vidskeplig, men eftersom berättelsen utspelar sig för så länge sedan så är inte det så konstigt, eftersom de då va högreligiösa. Hon använder kläder som hör till mitten utav 1500-talet, och eftersom hennes värdfamilj blir mördad så tvingas hon försörja sig som fiskrensare, så kläderna är av fattig stil.
Elsalill är i början utav boken väldigt sorgsen och svag, men hon utvecklas mer och mer till en kvinna som mer och mer vet vad hon skall göra. Hon tvekar inte ens när det är på liv och död. Relationen mellan ”Sir Archie” och henne utvecklas mycket, hon går från blyg till öppet förälskad i honom.

Sir Archie: Sir Archie är en man från Skotland, han är runt 30år gammal. Han är blek, saknar skägg, har insjunkna ögon som får honom att se ut som att han har varit sjuk. Han är bredaxlad och ganska lång. Han verkar väldigt djärv i början men senare märker man att han är mycket känslofull och hänsynslös. Han tror inte särskilt mycket på ”onda andar” eller liknande. Han klär sig mycket förnämt, med breda hattar och dyra sammetskläder, det är vad som följer en stor förmögenhet.
Sir Archie är i början av boken mycket rå och otrevlig, men sedan så visar han andra sidor, med många känslor. Relationen med Elsalill blir bättre och bättre boken igenom, fast mot slutet händer någonting som förstör hela relationen.

Boken utspelar sig i och runt Marstrand i mitten av 1500-talet. Jag tycker personligen att boken har väldigt bra miljöbeskrivningar, Selma skriver på ett sätt som får en att leva sig in och verkligen se inom sig hur omgivningarna ser ut. Ett mycket bra exempel finns på s. 35: ”Men på den hälften av Marstrandsön, som vette väster ut mot havet och skyddades varken av ö eller skär, fanns det intet annat än ödsliga, nakna klippor och sönderslitna berguddar, som stucko ut i havet. Där funnos ljunguvor med bruna toppar, stickande snår av törnbuskar, kulor för utter och räv och bo för ejder och mås, men inga stigar, inga hus och inga människor.”

Bokens språk speglar tiden som den skrevs på ett väldigt bra sätt. Det är mycket gammaldags och svårförståeligt i vissa situationer som på s. 49 ”Elsalill såg, att de voro brustna och skumma.”. Men själv så har jag ingenting emot gammaldags språk, för jag tycker bara att det ger boken mer stämning att läsa. Här ett citat som visar att hon ofta använder ord som vi idag inte använder längre. Det hittas på s. 63 ”När jag först såg dig, då tänkte jag blott på att dåra och locka dig. Jag lovade deg i förstone slott och guld blott på skämt, men altsedan i förrgår kväll har jag menat det ärligt med dig.”

Jag tyckte att boken var väldigt bra, det var tillräckligt med fantasi inblandat för att ge mig den känsla jag tycker om att ha när jag läser böcker. Sen så är den skickligt skriven med bra miljöbeskrivningar och ett stämningsfullt språk. Det märks att det är en skicklig författare, som kan uttrycka sina tankar och känslor i ord, som skrivit den...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Herr Arnes Penningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-11-17

    Bara så ni är medvetna om det

  • Inactive member 2007-05-22

    Tack! Du har gjort mitt skolar

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Herr Arnes Penningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3065 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×