Indien och dess utveckling

5 röster
24705 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning:

Jag har valt att arbeta om Indien och den syn dom har på kvinnor. Detta valde jag eftersom att jag har hört att den negativa kvinnosynen som finns i Indien beror på den fattigdom dom lever i. Jag tyckte då att det skulle vara ett intressant ämne att forska vidare om. Jag tycker även att det är intressant att se hur olika kulturer lever i världen, eftersom att jag av erfarenhet har märkt att inget land är det andra likt. Jag har också valt att skriva om vad deras ”kvinnoförakt” grundas på, men även lite om kulturen och deras samhällsproblem.



2. Syfte:

Mitt syfte med denna uppsats är att försöka visa och förstå andra kulturers och länders syn på familjelivet och vad deras syn grundas på. Varför Indiens livsstil är som den är och vad det beror på. Jag vill även bevisa att det är enklare för ett land att få industriell utveckling än att få människor som levt i en viss tro att ändra sig. Att kulturer är någonting som man inte väljer att släppa på i första taget.



3. Frågeställningar: Därför har jag valt att ta upp frågor som:

1. Hur kommer det sig att man hellre vill föda pojkar än flickor i Indien och hur påverkas flickor av detta?
2. Hur är familjelivet i Indien?
3. Vad grundas deras livsstil på?
4. Hur ser samhället ut i Indien



4.Avgränsning:

För att uppsatsen inte skall tappa fokus har jag valt att gå djupare in i frågor som t.ex.
• Indiernas olika religioner
• Jämföra kvinnosynen i Indien och Sverige

Båda dessa frågor anser jag vara intressanta men det skulle ta fokus från dem frågorna som jag tycker är mest intressanta.

5. Metod:

För att få information till detta arbete, har jag letat på internet, jag har läst böcker och kollat på filmer. Jag har även talat med min geografilärare om frågor som rör Indiens nuvarande ekonomiska tillstånd. Jag har varit väldigt källkritisk och kollat upp alla mina källor samt informationen som källorna har gett ut.



7. Avhandling

7.1 Indiens frigörelse:

Man kan inte vid en första anblick av Indien och dess industri samt dess otroliga befolkningsmängd kunna tänka sig att Indien är ett land som inte har varit industreialiserat lika länge som te.x. Sverige. Jag tror att många skulle ha svårt att förstå att Indien under en otroligt lång tid leddes under bl.a. Portugal, Frankrie och till sist England.
Det sistnämnda landet blev besegrat av Mahatma Gandis list år 1930, vilket ledde till den självständighet invånarna har idag.
De flesta känner till Mohandas Karamchand Gandhi, senare känd som Mahatma (stor själ) Detta var mannen som blev Indiens räddare. Mahatma räddade landet genom att starta en kampanj 1930 då han påbörjade en 390 km lång vandring till kusten för att hämta en näve havssalt med avsikt att trotsa regeringsmonopolet på denna vara. Efter detta, uppmanade Gandhi indierna att göra samma sak.
Han ville med detta tvinga britterna till massarresteringar, med avsikt att förlama Delhiregeringen.
Kampanjen ledde till 1935 års lag om Indiens självstyre. Britterna lämnade dock inte landet förrän den 15 augusti 1947. Vid denna tidpunkt kan det inte ha varit många som trodde att Indien skulle ha sådan industriell framgång som landet sedan fick.

7.2 Den industriella revolutionen kunde börja

Indien var nu självständigt, och år 1950 fick invånarna i landet sin författning.
Dom fick en federal regering med utrikespolitik, försvar, valuta och en femårig utvecklingsplan. Indierna fick även delstatsregering vilket medförde sjukvård, kollektivtrafik, polis m.m. Femårsplanen gick ut på att successivt göra landet industrialiserat, i en takt på fem år i taget. Den sjunde femårsplanen lade vikten på teknologisk utveckling, vilket var ett av dem största stegen till det välutvecklade land vi kan resa till idag. De senaste åren har planerna lagt en tung vikt på att få bort den stora fattigdomen och på att göra Indien självförsörjande genom att utveckla industrin.
När den ekonomiska liberaliseringen kom producerade man även varor till utlandet (det var vid denna tidpunkt industrin verkligen tog fart).






Hur ser landet ut idag tack vare detta “ekonomiska mirakel”?
Industrin i Indien är mycket stor, de är det femtonde största industrialiserade landet i världen. Idag har dem utvecklat en egen kärnkraftsindustri, dem har även börjat att producera rymdfarkoster och vapen, men det är inte mycket av industrin som inte ägs av staten.
Vad är då konsekvenserna av denna snabba utveckling? Industrialiseringen har tyvärr inte haft, lika positiva effekter på alla. Vinnarna i denna utveckling är dom som har levt i medelklassfamiljer och har gått i skolan som därefter har kunnat få jobb och därför blivit rikare och rikare allt efter som att åren har gått.
Förlorarna är därför dom som länge har levt i fattigdom och arbetat på sina gårdar, det är dom som har kämpat varje dag för att få mat och inte ens har kunnat låta sina barn gå i skolan för att dom behöver hjälp med gården. Det är dessa människor som “drabbas” av Indiens traditioner och det är inte liten del av landets människor. Indien är ett land som innehar en stor del av världens fattiga. 2/ 3 av Indiens befolkning är jordbrukare och därav den delen dom drabbas av utvecklingen.



7.3 Men hur kommer detta att utvecklas?

Idag är det 26% av befolkningen som inte har livets nödtorft, men år 1973 var det hela 55% som inte kunde få mat varje dag, på det sättet märker man tydligt att landet utvecklas på ett positivt sätt. Men frågan är eftersom att befolkningen ökar så drastiskt om detta inte bara är en uppgång mot nedgången, då det flyttar in ca 17 miljoner varje år till städerna.
Indien är det folkrikaste landet i världen efter Kina och man har beräknat att år 2035 så kommer Indien att gå om Kina. Man har försökt att sänka befolkningsökningen genom att ge ut gratis kondomer, insättning av spiraler t.o.m. tvångssterilisering har förekommit.
Tyvärr blev resultatet svagt. En av anledningarna till det misslyckade försöket berodde på en tradition som säger att man behöver en son som bränner den avlidne på bål för att modern eller fadern skall kunna uppleva reinkarnation (återfödelse).
Man fruktar nu att landet kommer att bli ännu fattigare desto folkmängden ökar. Då folkmängden ökar (jordbrukarna flyttar in i städerna) får staden ekonomiska problem bristen på arbete ökar och fattigdomen breder ut sig.
Man får även problem med vatten och el då det inte räcker. Ett annat problem är att luften kommer att förorenas snabbare av alla bilar, trafiken står redan still.



7.4 Bröllopp och vad det medför:

En av dem typiska traditionerna i Indien är den som är den viktigaste för en kvinna och hennes familj, brölloppet. Det är då kvinnan blir delvis accepterad, (den andra saken är när hon föder en son). För männen är inte denna tradition lika viktig eftersom att mannen aldrig skulle anses som värdelös eller bli utstött om det tog lite längre tid innan han gifte sig.
I Indien går ett bröllopp inte till på samma sätt som i Sverige, man känner inte sin man eller hustru innan man gift sig och oftast har man inte ens träffat varann.
Detta beror på att på att giftemålen inte sker utav kärlek, utan genom ett avtal mellan föräldrarna. Det kan vara allt ifrån en affärsuppgörelse till ett avtal gällade tjänster.
Man kan t.o.m. annnonsera om en fru eller man.
Det är alltså föräldrarnas uppgift att finna en man åt sin dotter.
Ett giftemål på det sätt att föräldrarna bestämmer den man skall gifta sig med känns inte konstigt för barnen eftersom att det är så det går till. Det är väldigt få som följer sitt hjärtas väg då dom kan få konsekvenser som svår familjekonflikt, utstött socialt och från kast och ibland arvslösa. Man gifter bort en flicka så snart hon är duglig att arbeta. När en kvinna giftes bort tillhör hon inte längre sin gamla familj utan skall nu tjäna den nya, och hennes uppgift är att laga mat och uppfostra barnen. Mannen arbetar och sex är inget som förekommer öppet utan det besäms träff i en hemlig vrå. Detta beror på att det är tabu med nakenhet i Indien.




7.4 Hemgifte

Hemgifte är en gammal tradition som startade i dem rika kretsarna men som spred sig till dem fattiga, i jordbruksområderna.
Hemgiftets storlek beror på hur bruden ser ut och om hon är välutbildad.
En vacker brud kräver mindre hemgifte än en tex välutbildada brud. Ett bröllopp kan kosta upp till femton årslöner inklusive hemgifte och alla ritualer, men självklart har högre summor förekommit. Allt beror på vad brudgummen och hans familj begär. Hemgiftet blev olagligt 1961 för att förhindra de konsekvenser som kommer ur traditionen (nämns lite senare)
Men det är än idag väldigt vanligt med “gåvor” till brudgummens familj.
Ett bröllopp blir alltså en ekonomisk börda för brudens familj och därav också flickorna. Då det anses vara den största skammen en familj kan bära, att ej ha en bortgift dotter. Det anses vara “ett öde värre än döden” Det är dessa ekonomiska aspekter som ligger bakom motviljan att få flickor istället för pojkar, och konsekvenserna av denna motvilja är något som det inte talas om speciellt mycket, flickemord och sborter.
Vad händer då om en familj inte kan ge det hemgifte som dem lovat, eller om mannens familj kräver mer efter ett tag och den inte kan betalas?
Det förekommer inte allt för sällan att bruden misshandlas dagligen på grund av detta och det är inte tillräckligt sällan som bruden t.o.m blivit antänd av mannen eller hans mamma.
Trotts att det dör ca 2000 kvinnor varje år är det fortfarande ingen som har blivit åtalad för brottet. För att kunna åtala måste det finnas vittnen, vilket oftast är mannens familjemedlemmar men som är tysta förr att skydda sin son.
1991 dog 2449 kvinnor på ett eller annat sätt, antagligen för att mannen ansett att dom har fått fördåligt hemgifte. Det går alltid ut över kvinnan om mannnen inte är nöjd med hemgiftet, detta beror på att mannen anser att om dom blir av med kvinnan så kan mannen få en ny affär. Men denna fattigdom och deras traditionr kan väl inte vara en bra sammankoppling? Vad blir då konsekvenserna av detta?

7.5 Aborter och “försvunna flickor”

Konsekvensen av den fattigdom och det tvingande giftemålet tillsammans med det traditionella hemgiftet, gör att man hellre väljer att få pojkear istället för flickor, då detta inte är ett alternativ när en kvinna blir gravid väljer hon istället för att att låta det växa upp och bli en ekonomisk börda att döda sin dotter som spädbarn.
Det är alltså inte kvinnoförakt som många kan tro utan bara en överlevnadsfilosofi. Flickemord eller “försvunna flickor” är inte så vanligt som det nu verkar men det är vanligare i fattiga kretsar än i rika. Jag har hört många olika siffror på hur vanligt det är men i mindre i
delar av Indien har det visats siffror på att det finns 927 flickor på 1000 pojkar.
Det klaraste exemplet på flickemord är i byn Kuta som har 100 pojkar på 14 flickor.
Detta är minst sagt misstänksamt då det statistiskt sätt föds fler flickor än pojkar i resten av världen.

Flickemorden kan gå till på olika sätt: en sandsäck under näsan, dubbla doser opium, ätning av en giftig växt eller så lägger dem en våt handduk för ansiktet och lämnar barnet.
Det är oftast svärmodern som dödar flickan medans mamman är likgiltlig eftersom att hon oftast “förstår” att det är för dyrt att uppfostra en flicka. Men det är inte bara tack vare hemgiftet utan även andra ritualer som den t.ex. dagen flickan blir kvinna, alltså den dagen som hon tar hål i öronen. Men en flicka behöver även mer kläder än pojkar.
I över 100 år har det varit olaglig att döda ett foster men ändå förekommer 1000 tals barnamord varje år och samtliga är flickor. Man anser att det vackraste en kvinna kan göra är att föda en pojke. En familj är inte fullkommlig om dem inte har en pojke. Och att man accepterar inte en kvinna innan hon har fött en pojke.
På grund av deras traditioner anser man att det är humanare att döda en flicka än att låta henne växa upp och få ett liv då förädrarna kanske inte kan batala hemgiftet och hon blir utstött och får leva i skam hela sitt liv. Indierna har nu under några år kunnat ta ett fosterdiagnos för att kunna kolla om det är en flicka och då kunna göra abort . 1971 legaliserades aborter 1994 var antalet 10 miljoner indien har rymdprogrammerade och det förekommer en miljon aborter varje år och alla är flickor. Idag vill ingen ha en flicka rik eller fattig hon är ändå en ekonomisk börda. Efter att aborten legaliserades i Indien är det mindre barnamord men fortfarande lika mång flickor som “försvinner”. Och just för att en kvinna inte blir accepterad innan hon har förtt en pojke så fortsätter hon att bli gravid och göra abort eller döda sitt barn om hon inte har råd med abort, tills hon har fått sin pojke.

7.8 Idag

Idag har man kommit ganska långt i utvecklingen i kvinnofrågan. Man försöker att förbättra kvinnosynen genom att stiftat då barnäktenskap förbjuds, det finns skolor som inriktar sig på flickor och i det offentliga livet förekommer det mer kvinnor än innan.
Kvinnor kan idag lättare visa sina ansikten och dem är inte lika avskärmade som förr.
Deras situationen kan man självklart inte jämföra med köns jämnställdiga länder men situationen för kvinnor är en klar förbättring än för tio år sedan. Självklart finns det dom som lever kvar i ”det gamla” detta har vi sett siffror på ovan även traditioner som att kvinnor sover för sig och männen för sig är något som finns kvar. Och det är fortfarande opassande för en kvinna att gå utanfördörren i onödan. Det är som Labhuben Ratial sade i boken ”Indien i stort och smått” ”kvinnor är inte vana att yttra sig offentligt” Detta är något som fortfarande märks tydligt då kvinnorna fortfarande är tysta och avskilda från männen



8. Analys

Jag har genom denna uppsats insett att det är väldigt svårt att balansera kultur, traditioner och fattigdom. Då kulturen oftast går ut på att man skall ha mycket pengar som te.x. hemgiftet.
Att man är fattig men ändå har traditioner som hemgifte och öronpiercing kan enligt min åsikt bara medföra till att man hellre vill ha pojkar än flickor. Det kan vara till det pris att man väljer att göra något som de flesta mammor aldrig skulle kunna göra, döda sin dotter.
Men hur skall man kunna lösa problemen? Det första problemet man måste lösa verkar vara befolkningsökningen. Eftersom att den verkar lättare att lösa än deras traditioner som dem så hårt håller på. Man kanske kan minska befolkningeökningen genom utbildning om vad som händer när folkökningen är så hög och man kanske kan införa ett maxantal på barn per familj, men detta kanske gör att alla vill ha en pojke/flicka och detta skulle medföra till att man hellre tack vare traditioner väljer en pojke. Därför borde man först försöka ändra på traditionen att flickor är en börda försöka sätta en lag mot alla sorters “gåvor” till mannens familj och därav blir flickorna inte samma börda. Sedan kan man införa maxantal på barn per familj då det inte längre spelar lika stor roll om det är en flicka eller en pojke.
Jag tror iallafall att denna utveckling kommer att ta flera hundra år och kanske kommer kvinnosynen aldrig att försvinna då visa traditioner som är mansbehövande(reikarnationen) är religionsbaserande, vilket jag tror aldrig kommer att kunna tyna bort. Men om man då sätter en maxgräns på barn efter att man tagit bort alla sorters gåvor tillmannnen och hans familj kan föräldrarna kanske vilja ha två flicka och en pojke då borde dödsfallen sjunka. För att flickor är ingen börda och pojken som behövs finns, men som sagt så är det främst synen som måste ändras.


9. Sammanfattning

Det är nog svårt att tänka sig att Indien under en lång tid styrdes av bl.a. Portugal, Frankrie och till sist England. England blev besegrat av Mahatma Gandis list år 1930, vilket ledde till självständighet. Mahatma räddade landet genom att starta en kampanj 1930 då han påbörjade en 390 km lång vandring till kusten för att hämta en näve havssalt med avsikt att trotsa regeringsmonopolet på denna vara. Efter detta uppmanade Gandhi indierna att göra samma sak. Han ville med detta tvinga britterna till massarresteringar, med avsikt att förlama Delhiregeringen.
Kampanjen ledde till 1935 års lag om Indiens självstyre. 1947 lämnade britterna landet.
Indien fick utrikespolitik, försvar, valuta, en femårig utvecklingsplan, sjukvård, kollektivtrafik, polis m.m.
Vad är då konsekvenserna av denna snabba utveckling?
Vissa utbildade får arbete och blir rika medans dom fattiga som inte kan gå i skolan blir kvar på jordbruken och dom fortsätter vara fattiga det är främst blan dessa människor som näste problem drabbar. Deras traditioner.

När man läser om hur Indien har utvecklats industriellt de sista åren kan inte hjälpa att tänka på att dom inte har kommit hälften så långt i synen på kvinnor och deras traditioner. Fortfarande bär kvinnor slöjor och är väldigt avskiljda från livet. En kvinna anses ofin om hon går ut i onödan och hon har fortfarande inte någon talan i hemmet när det gäller något annat än barnet. Mannen äter för sig och kvinnan för sig, likadant är det med sängplatserna. Detta kan mycket väl bero på de traditioner Indien har. Då menar jag traditioner som att mannen bränner mamman och pappan efter deras död, och detta är för att endast en som kan föra föräldrarna till reinkarnation (återfödelse). Mycket av Indiens levnadssätt är baserat på att mannen är mera värd än kvinnan och detta beror inte på ren kvinnoförakt utan traditioner och kultur. På detta sätt har det alltid varit och det kommer att ta ett bra tag innan det blir moderniserat i Indien gällande den frågan.

En av dom typiska traditionerna i Indien är då kvinnan blir delvis accepterad, den dagen hon giftes bort. I ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indien och dess utveckling

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-22

    Ett mycket bar arbete som jag

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Indien och dess utveckling
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3089 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×