Indien under europeisk styre

34 röster
67122 visningar
uppladdat: 2005-12-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Indien under europeisk styre

Indien styrdes av britterna redan under 1700-talet men det var inte förens 1800-tal som den koloniserades av Storbritannien. Det var inte den brittiska kronan som styrde kolonier, utan det gjorde olika handelskompanier. Störst var det Ostindiska kompaniet som styrde Indien. Indien var den mest viktigaste kolonin för Storbritannien, eftersom det odlades viktiga råvaror (bl.a. bomull, jute och socker) i Indien som var viktigt för industrieran i Storbritannien. Därför brukade britterna kalla Indien för ”den klaraste lysande juvelen i kronan”.
I januari år 1857 började den hindusiska och muslimska soldater som jobbade i den brittiska tjänsten ”sepoys” att göra uppror mot britterna. Detta var p.g.a. att det ryktades att patronerna som användes i dem indiska soldaternas gevär inom brittisk tjänst var gjorda av fett från kor eller svin, vilket enlig deras religion skulle undvikas. Det dröjde inte länge förrän stora delar av Indien befann sig i krig mot de brittiska koloniherrarna. Upproret kallades för sepoysuppproret. Kriget pågick i nästan två år innan de brittiska soldaterna krossade upproret. Samtidigt som upproret upplöstes tog den brittiska staten över makten ifrån det Ostindiska kompaniet, och i fortsättningen skulle Indien lyda direkt under den brittiska kronan. Detta betydde att indien skulle bli mer lik västerlandet. Man satsade att ordna ett mer effektivt jordbruk och byggde bevattningskanaler och järnvägar.
Under 1850-talet rådde fri handel i Indien. Detta var från början mycket gynnsam för Storbritannien, men med övriga Europas industrialisering så ökade konkurrensen om råvaror och de nya industriprodukterna. I indien slogs landets bomullstyger ut av de billiga kläderna från Englands textilfabriker. Eftersom konkurrensen ökade började politikerna (protektionister) tala för återinförandet av tullar.
År 1876 lät drottning Viktoria tillkännagiva sig själv till kejsarinna av Indien. Nu hade kolonialismen blivit allt mer en renodlad statlig imperialism.
Englands kolonisation var främst ett sätt för det brittiska stormaktsväldet att utvidgas. Britterna regerade och bestämde så att det skulle gynna den brittiska ekonomin. T ex. gjorde dem handels och produktionsregler som ledde till att makten från indierna knycktes till britternas egna kapital. Detta upprörde indierna men det var inte mycket de kunde komma med eftersom det brittiska imperiet bestämde allt i Indien. Det var efter andra världskriget som indierna blev allt mer upprörda eftersom England ville ha hjälp med soldater till krigsområdet. Detta var förödmjukande och förtryckande för Indierna. Det är här som Gandhi kommer in i bilden. Gandhi hade den ledande rollen i kampen för frihet eftersom det var han som väckte motstånd hos det Indiska folket.
Det som är speciellt med Gandhi är att han valde göra motstånd på ett fredligt sätt i sin kamp mot förtryck (civil olydnad). Han var övertygad om att inget varaktigt kan byggas på våld. Men han kände dock själv att han hade misslyckats eftersom Indien splittrades i mindre regioner och flera länder. Detta hände p.g.a. det fanns ett kamp till, nämligen kampen om landet mellan de olika religionerna i landet. Detta gjorde Gandhi mycket besviken.
Slutligen förlorade kolonialmakterna att behålla sin imperialistiska makt. Detta skedde p.g.a Gandhis kamp mot förtryck av imperialismen. 1947 vann Indien sin självständighet.
Tyvärr överlevde inte Gandhi tidens förtryck (han mördades 1948 av en hinduisk extremist) men hans värderingar lever än idag.

Analys
Med England kolonisation förändrades Indiens spelregler (kulturella normer, fantasier etc.). Vissa av de kulturella sammanhängande helheterna och hänvisningarna som är grunden till för t. ex. kulturell identitet blev ojämförbara, vilket skapade missförstånd och konflikter. T.ex. hände detta när England försökte att kristna Indien. Man delade grattis biblar till det indiska folket som använde biblarna som avfalls- och omslagspapper. Men slutligen lyckades britterna att föra fram sitt budskap. En viss del av indierna kristnades. Detta skapade ännu mer konflikter som återstår än idag. Det är p.g.a. britterna som Indien är delad i tre olika folkgrupper, nämligen muslimer, hinduer och kristna. Muslimer och hinduer fanns det redan innan kolonisationen men de var inte så klassificerade som de är idag. Med kolonisationen blev väldigt mycket konflikter mellan dem som inte fanns innan. T.ex. blev det stora strider mellan muslimer och hinduer som ledde till att man fick göra Pakistan som tillhörde Indien självständigt. Men det gjorde inte situationen mycket bättre för det finns än idag stora konflikter mellan dessa länder och religioner som har sina orsaker från kolonisationen. Senare när konflikterna mellan muslimer och hinduer hade lugnat ner sig lite så började konflikterna mellan kristna och de två andra religioner. Man började förfölja kristna eftersom man ansåg att de som var kristna hade samma åsikt som britterna. Detta problem finns också än idag sen kolonisationen. Det förekommer ganska ofta idag att dessa tre religionerna strider, förföljer varandra och skapar ett otrygg samhälle där man bränner hus och lägger bomber i varandras kyrkor/moskéer.
Det är inte bara religionen som har påverkats av den brittiska kolonisationen, utan även språket och kulturen. Innan koloniseringen fanns det bara ett språk ”rent” indiska. Idag finns det tre språk som talas i landet nämligen ”rent” indiska, engelska och en kombination av indiska och engelska. Detta har påverkat Indien ganska positivt. Eftersom trots fattigdomen så kan befolkningen två språk. Detta har lett till att det har skett en snabbt teknologisk utveckling, vilket brukar vara ganska svårt för ett land med stort antal procent fattigdom. Tack vare språket så har många utländska företag kommit till landet och en av anledningarna är just att det talas engelska bland vanligt folk som inte är utbildade. Detta är ekonomiska bra för företagen eftersom det folk som inte är utbildade tar mindre betalt. En annan sak som har påverkats av kolonisationen är det mångkulturella samhället. Vissa tycker att det kanske inte är så positivt för Indien, men jag tycker tvärtom. Jag anser att det p.g.a. det mångkulturella samhället som det sker ännu mer utveckling vilket har skett i Indien bl.a. i teknologin.
I framtiden tror jag att Indien blir ett av de framgångsrikaste länderna i världen. Eftersom det finns så mycket som indierna har lärt sig av britternas kolonisation som t.ex. när Gandhi sa att våld föder mer våld, vilket indierna försöker att undvika idag. Folket i Indien är dessutom väldig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indien under europeisk styre

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-09

    hej jag undrar var du har hitt

  • Inactive member 2012-02-01

    Hej Hej! Skit bra uppsats! Undrar bara vilka internetkällor har du?

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-23]   Indien under europeisk styre
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5478 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×