Arbete och arbetsmarknad

7997 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Nu för tiden är det mycket svårare att få ett arbete än vad det var förr i Sverige. Det är ett stort problem för samhället för att det har blivit mer arbetslösa än sjuka.
Det finns många anledningar till att man blir/är arbetslös. Arbetslösheten kan bero på att folk inte kan behärska det svenska språket och det kan också vara så att man gör ett misstag på arbetsplatsen som gör att man får sparken men man behöver inte göra misstag för att få sparken.
Om du jobbar ex. inom jordbruk är det inte lika mycket jobb på vintern (säsongsarbetslöshet). Borta för mycket från arbetet kan också leda till sparken. Uppfinningen av maskiner och datorer har gjort att det behövs mindre arbetskraft nu för tiden. Maskinerna och datorerna har liksom slukat upp många arbetsplatser.
Man kan bli arbetslös bara för utseendet, klädstilen eller hår stil.
Om du arbetar i ett företag och företaget flyttar, går i konkurs, har dålig ekonomi eller har svårt att sälja sina varor så förlorar de som är mindre bra sitt jobb men har en chans att bli anställd i ett annat företag som är i behov av arbetskraft men det är inte säkert. De slutar anställa nya och kanske t.o.m. säger upp anställda (konjunkturarbetslöshet). Är du en kärnpersonal kan du vara säker men är du en flexibel arbetsstyrka kan du förlora jobbet eftersom du bara är vikarie dvs. reserv för de som ex. är sjukanmälda för en viss tid. En annan anledning kan vara att folket har blivit för lata och orkar inte jobba utan stannar hemma och slappar framför tv: n istället.
Det är fel av dem som gör det. Jag personligen vet att de flesta ungdomar nu för tiden inte vill arbeta men en annan anledning är att det inte finns lika mycket jobb för ungdomar nu längre som det fanns förr på 90-talet antalet arbeten har sjunkit en hel del.
I januari 2004 gjordes en mätning av antalet arbetslösa och resultatet var 5,9 %, en väldigt hög siffra.

Arbetsgivaren påverkas också av att förlora en anställd, han/hon får börja söka efter nya personaler och förlorar arbetskraft. Han blir stressad osv. Det finns många arbetsgivare som är aggressiv eller kränker sin personal så att hans/hennes personal säger upp sig frivilligt, det händer nästan varje dag.
Det är klart att arbetslösheten påverka samhället, om det inte finns tillräckligt med jobb där de bor tvingas de att flytta från området där de bor och företagen förlorar mycket på det så som ekonomin vänder och det blir högre arbetslöshet. Det blir brist på ekonomi i den staden och allt blir kaos.


Men den största anledningen till hög arbetslöshet i Sverige är skatten, den är för hög. Det började på 60-talet då skatten var alldeles för hög och det gjorde att många blev arbetslösa pga. att pengarna inte räckte.

Mina tankar och funderingar

Jag tycker att man borde göra något åt saken, det här med arbetslösheten. Men jag vet att det egentligen är svårt att ordna jobb åt alla. Det borde finnas fler jobb åt ungdomarna, åtminstone sommarjobb. Arbetslösa har funnits så länge jag kan minnas. Men man kan sänka antalet arbetslösa. Det lär nog inte bli i min tid utan längre fram i tiden. Så det är ingen idé att kämpa.
Det var nog allt för mig.

Skriven av: Kristina Ada
Klass: SpU 1
Ämne: Samhälle -Ekomoni







KÄLLOR:

Internet:

1.http://www.li.se/dokument/news/nyheter/040303-konjoversikt.pdf

2.http://www.bahnhof.se/~danne/ekskol3.htm

3.http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=250195&previousRenderType=8

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Arbete och arbetsmarknad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-21

    Vet du varför man höjde skatte

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Arbete och arbetsmarknad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3128 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×