Övervakning av anställda

11828 visningar
uppladdat: 2004-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Datorer används mer och mer på arbetsplatser i det så kallade högteknologiska samhället vi lever i nu för tiden. Det är många verksamheter som är beroende av datorer för att fungera, annars är datorer ofta ett verktyg som gör arbetet lättare med till exempel att lagra data om de anställda och de pågående projekt och arbeten på arbetsplatsen. Många av de anställda använder datorerna dagligen i jobbet och det ger dem en möjlighet till att också använda datorerna av personliga skäl och det är inte alltid det är så bra för att den anställde göra det han gör det han ska göra. Det är där problemet ligger och det är där övervakningen kommer in i bilden.

Varför övervakar man?

Som arbetsgivare vill de flesta ha kontroll över vad som händer på deras arbetsplats och kunna se vad de anställda verkligen håller på med på arbetstid,
Man vill veta om de gör något som inte är lagligt eller inte har något med arbetet att göra, helt enkelt så att allting sköts på rätt sätt. Mer specifika anledningar till varför man övervakar står under de olika metoderna. Det kanske inte är så konstigt att de vill ha en bra arbetsplats,
Som jag ser det så kan också en negativ anledning till att övervaka vara något så ”enkelt” som att en arbetsgivare vill snoka i en anställds privatliv. Det kan vara så att det är en anställd som arbetsgivaren inte gillar och arbetsgivaren kan sedan försöka hitta bevis på att personen inte gör sitt jobb för att få skäl till att säga upp honom.

Vad är integritet?

Integritet är ett svårt ord att förklara men jag försöker ändå för att mycket av hur och vad man får övervaka beror på om det kränker någons integritet på något sätt.
Någons integritet har med övervakning att göra för att det är någons ”kränkbarhet”, vår rätt att göra som vi vill som självständiga människor med egna vanor och känslor. Integriteten kan kränkas av övervakning när någon har möjligheten att kontrollera det man själv tycker är privat och hindrar en från att göra som man vill. Integriteten kan också vara ens egna önskemål och regler. Och ingen vill väl bli kontrollerad av någon annan så att man inte kan ha någonting privat på jobbet.
Hur kan en arbetsgivare övervaka sina anställda?

Jag har letat efter olika sätt att övervaka en anställds arbeten på en dator när den anställde befinner sig på sitt arbete och de olika metoderna för att övervaka en anställd som jag har hittat är:


1. Övervakning av vilka sidor som personen besöker på internet

2. Övervakning (”avlyssning”) av den anställdes mail

1. Övervakning av vad en person besöker för sidor på Internet sker genom att ett program som sparar informationen om det i så kallade loggfiler. Man kan senare gå tillbaka och läsa den informationen som arbetsgivare eller annan behörig personal och se var den anställde har besökt för sidor på Internet eller någon plats på arbetsplatsens lokala nätverk, om han har gjort det.

Som arbetsgivare kan det vara bra att kolla anställdas logg filer för att kunna bevaka vilka sidor som besökts på Internet för att kunna se att den anställde inte håller på med något olagligt eller surfar på Internet och håller på med annat än arbete på arbetstid. Det kallas ”icke arbetsrelaterad användning” av en dator och sådant missbruk av Internet kan vara porr, spel eller chatsidor. Det ger arbetsgivaren rätten att säga upp den anställde i fråga. En anställd har alltså ingen rätt till att använda Internet till privat användning av datorer på arbetstid (med några undantag som jag skriver om senare).

Arbetsgivaren måste tänka på att om uppgifterna i en sparad loggfil innehåller någonting som går att knytas till en person är personuppgifter och hanteras av personuppgiftslagen och den lagen bestämmer om arbetsgivaren får använda de uppgifterna om personen eller inte.

Att spara en anställds logg filer kan också vara bra för att se ifall en anställd har försökt ta sig in på ett område på arbetsplatsens nätverk som den anställde inte har någon behörighet till.
Det kan vara problem med att allt sparas i loggfiler för att då kan det hända att privat material kan registreras, material som inte någon får läsa enligt personuppgiftslagen.

3. Att övervaka en anställds mail görs i princip av samma anledningar som att övervaka loggningarna, att kolla så att inget olagligt förekommer bland de anställda eller att det inte är någon risk att hemlig information om företaget läcker ut genom att en anställd mailar en utomstående person som inte får veta någonting, kanske om en produkt som inte är färdig än.

En sak med mail som gör det lättare för de anställda att skicka mail från jobbet är att mail betraktas som telefon och är tillåtet på arbetstid.

Det har varit ett inslag i tv4 i programmet kalla fakta där man sa att var tredje företag som i var femte kommun som hade blivit tillfrågat övervakade de anställdas mail.

Det finns ingen speciell lag om hur man får övervaka men de anställda har rättigheter när det gäller deras övervakning och personuppgifter så hur man ser på missbruk skiljer sig från olika företag men inte någonstans får man bryta mot personuppgiftslagen eller en anställds integritet.
Till exempel så får inte vem som helst läsa en anställds mail utan företaget måste ha en särskild avdelning som har hand om det som har tystnadsplikt.

Syftet med övervakningen måste i alla fall vara förutbestämt så man får inte senare använda informationen till något annat än vad som var bestämt från början.

De anställda måste också ha blivit informerade om att de blir övervakade och hur de blir det, det tycker jag är bra för att om man vet att man är övervakad sysslar man nog inte heller med saker som man inte får göra.
Om man inte vet det så kanske någon ser något som man får ha men kanske är något väldigt personligt för en själv och man därför blir kränkt av. Därför är det viktigt att arbetsgivaren sätter tydliga regler om vad man får och inte får göra och hur övervakningen går till.

Personuppgiftslagen (Pul)

Lagen innefattar hur arbetsgivare får använda någons personuppgifter så att det är lagligt och man med uppgifterna läser eller ger ut något som kan kränka någons integritet.

Personuppgiftslagen är lagen om hur man får läsa andras personuppgifter. Till exempel så är alla uppgifter som behandlas på data i exempelvis en läkarjournal hemliga.

Personuppgifter som går att knytas till en person räknas alltid som personuppgifter.
Alla personuppgifter som behandlas med en dator hanteras av personuppgiftslagen.

Exempel på personuppgifter kan vara allt från bilder och ljud till namn och personnummer. Ansvarig för personuppgifternas lagring är alltid den som bestämmer vad man ska använda personuppgifterna till.

Olaglig övervakning

Jag tycker att det är okej att övervaka på sina anställda på sin egen arbetsplats så länge man inte blir kränkt och får ha det lite privat, men den olagliga övervakningen ökar av arbetsgivare som vill ha mer kontroll på sin arbetsplats än vad man kan ha utan att kränka någon.

En rapport gjord av datainspektionen säger att många företag använder uppgifter till annat än de är till för på ett sätt som man inte får göra enligt Pul och lagrar informationen längre än man får. Man får inte lagra personuppgifter utan att berätta det och man måste vara tydlig med att berätta varför man gör övervakningen.

Datainspektionen är en bra organisation som håller koll på till exempel saker som rör övervakning av anställda och deras integritet och frågor rörande våra rättigheter på internet.

Slutsats

Att det förekommer övervakning på arbetsplatser är bra till en viss grad om det finns ett riktigt bra skäl att tro att det förekommer något som inte får förekomma, kanske om någon inte gör sitt arbete så kan man kolla ifall det finns anställda som surfar på arbetstid. Det finns ett bra ordspråk som säger att ”den som inte har något att dölja, döljer inget”. Det betyder att om man inte håller på med något man inte får så har man inget att dölja och då borde det inte göra något om någon övervakar så att man inte gör något man inte får.
Men de saker man har på sin arbetsplats som är priv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Övervakning av anställda

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-26]   Övervakning av anställda
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3190 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×