Posttraumatiskt stressyndrom

9599 visningar
uppladdat: 2004-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är något man kan få efter att man har varit med om en hemsk, traumatisk upplevelse som t.ex. våldtäkt, tortyr, olyckor och naturkatastrofer o.s.v., men det sägs att det kan vara ärftligt också och det är vanligast är det att symtomen kommer efter en tid.
Man får återkommande minnen och händelsen återupplevs om och om igen på många olika sätt t.ex.:
• Plågsamma, återkommande minnesbilder eller tankar som är kopplade/relaterade till händelsen (kan hos barn speglas i deras lekar).
• Återkommande mardrömmar om händelsen (hos barn kan mardrömmarna komma utan att drömmarna klart uttrycker händelsen).
• Känslor eller handlingar som tackvare/p.g.a. händelsen återkommer eller inträffar på nytt. Kan t.ex. vara flash-backupplevelser, illusioner, hallucinationer osv.

Det är väldigt vanligt att personer som har posttraumatiskt stressyndrom undviker saker eller tankar, samtal samt platser eller aktiviteter som påminner om händelsen och att en person som t.ex. har blivit utsatt för incest, har svårt att visa kärlek och ömhet är inget som är ovanligt eller konstigt heller.
Det är även vanligt att man tappar allt intresse för sin framtid, då har man t.ex. inte några speciella förhoppningar om att skaffa familj, yrkeskarriär eller att få leva och åldras med någon.
Det är vanligt att man får vissa symtom när man har PTSD och dom är bl.a. överkänslighet, orolig sömn, vredesutbrott, koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter, lättskrämdhet samt överdriven vaksamhet.

När man behandlar PTSD så är det viktigt att man tänker på allt som finns runt omkring och inte bara koncentrera sig enskilt på personen.
• Man ska försöka skapa trygghet i personens tillvaro och omgivning samt försöka göra allt så normalt som möjligt, t.ex. matvanor, motion, sömn osv.
• Man ska försöka lära ut olika avslappningsövningar och ångesthantering samt hur man undviker det.
• Man ska titta noggrant på vem personen var innan den traumatiska upplevelsen hände och försöka återskapa en del av den personen igen.
• Man ska kartlägga alla tankar under, efter och innan traumat utspelade sig, allt för att personen ska kunna stärka sin självrespekt och det gör att personen kan komma vidare i livet mycket lättera och det är mycket viktigt.

Innan man ordinerar ut mediciner eller annan behandling så ska en psykiatriker (specialistutbildad läkare) göra en grundlig och passande undersökning som inkluderar en total genomgång och intervju om tidigare medicineringar o.s.v., allt för att personen inte ska kunna riskera att få fler attacker av olika slag.
Efter att den undersökningen är klar ordineras den behandlingen som anses vara mest passande för personens bästa och dom behandlingar som ”svarar” bäst är läkemedel och psykoterapi tillsammans eller enskilt.
Det finns även antidepressiva medel som skrivs ut vid behov, dom har visat sig vara väldigt effektiva, t.ex. SSRI-preparat (selektiva serotonin återupptagshämmare), och debriefing (betyder utfråga, rapportera och avlägga rapport och används som ett begrepp eller en metod inom katastrofmedicin) är också en användbar metod.
Man bearbetar och reducerar stress efter människor har varit med om en traumatisk händelse.
Debriefing är en metod som har hjälpt sjukvårdspersonal att hantera stress, ge kollegor stöd och öka förståelsen ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Posttraumatiskt stressyndrom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-27]   Posttraumatiskt stressyndrom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3202 [2024-05-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×