HV71

5119 visningar
uppladdat: 2005-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Grunden

Det var redan på 1940- talet som hockeyn i Jönköping området drog igång. Det började med laget IK Stefa och sen under dom senare 20 åren kom lagen Dacken Vättersnäs, Taberg och Huskvarna IF. Det blev ett stort intresse för hockeyn i Jönköping området så det byggdes en inomhusishall som fick namnet Rosenlundshallen och det blev Nordens första inomhusishall.För en del lag gick det bra och för en del gick det dåligt.

Efter några år så bytte IK Stefa namn till IF Saab och sen efter ytterliga några år så kom den första sammanslagningen inom hockey i Jönköping området. Den var mellan lagen IF Saab och Vättersnäs och laget fick heta Vätterstad.

Trots att Huskvarna hade ett bra lag så misslyckades dom att kvala in i den högsta divisionen så började ekonomin bli riktigt dålig för laget. Så i slutet av 1960- talet så började läget bli akut för dom så dom började fundera på vad man kunde göra så det var då dom kom påtanken att slå ihop sitt lag med ett annat lag så som IF Saab och Vättersnäs hade gjort.

Sammanslagningen!

Det var i maj 1971 som lagen Vätterstad och Huskvarna tog beslutet att slå ihop sina lag till ett enda lag. Och sen under september samma år så tog dom namnet HV.71 och det står fär Huskvarna Vätterstad och 71 fick dom från att det var det året som då slogs samman till ett lag. Det var Folke Jörneke och Henry Willhelmsson som tog hand om den första säsongen.

Man slog ihop HV.71 med Norrhammars GIS andra säsongen och då tog Göte Wiklund övertränandet för laget men vid hans sida hade han Willhelmsson. Wiklund blev kvar 6 år i klubben och blev väldigt populär.

Så här gick det i serien!

Det var redan säsongen 1973-1974 som dom kvalade upp till elitserien men dom nådde inte riktigt fram. Men det kom nya försök redan 75, 76 och 77 men dom lyckades inte sig fram då heller.

Dan Hober tog över laget inför säsongen 1978-1979 och då kom man åter igen till kval. Det var i avgörande matchen som var borta mot Södertälje då HV.71 var tvungna att antingen spela lika eller vinna och när dom låg under med 3-2 så steg Bo ”Bulla” Berggren fram och gjorde 3-3 och äntligen efter alla dessa försök så hade dom tagit sig ända fram till elitserien.
Men tyvär så varade inte den glädjen länge för dom blev bara kvar i elitserien en säsong men dom tog nya tag och säsongen 1984-1985 så tog dom sig åter igen upp till elitserien och den här gången så hette tränaren Bror Hansson.

Och nu så gick det riktigt bra i säsongen och helt otippat så kom HV.71 på en tredje plats i tabellen men tyvär så förlorade dom riktigt ordentligt i semifinalen mot Södertälje.

Nykomlingen Kari Eloranta från Finland gjorde en så bra säsong så han belönades med guldhjälmen för seriens bästa spelare men inte bara det så hade HV.71 ett par riktigt bra juniorer som gjorde konkurrensen hård i laget och dom spelarna hette Stefan Falk och Fredrik Stillman.

Redan nästa säsong så kom HV.71 på en femte plats och Eloranta belönades med guldhjälmen igen. Så nu hade HV.71 lagt sig en grund i elitserien.

Lars Erik Lundström tog över laget inför säsongen 1989-1990 och det blev ett par år som gick väl sådär i serien men dom höll sig kvar iaf. Men redan inför säsongen 1993-1994 så bytte laget tränare och den här gången var det Håkan Nygren som tog över men fastän dom hade ett mycket bra lag så gick det dåligt och slutade på en nionde plats och missade på det sättet slutspelet. Så Nygren lämnade HV.71 efter bara ett år som tränare.

HV.71 firade nu 10 år i eliten säsongen 1994-1995 och dom hade ett mycket bra lag och Sune Bergman hade tatt över tränarrollen. Själva säsongen gick inte så himla bra. Dom tog bara en åttonde plats men dom var iaf med i slutspelet. Men det var i slutspelet laget blev helt konstigt och började spela helt underbbar hockey och slog ut Djurgården i kvartsfinal, i semifinal mötte dom Malmö och där slog dom ut Malmö också och sen i finalen så väntades Brynäs.
Och finalen så spelade dom också mycket bra och vann, så nu hade HV.71 tatt sitt första SM. Det blev en riktig karneval stämning i Jönköping.

Dom största hjältarna i laget var deras målvakt Bosse Ahl, den dominante backen Per Gustafson, den finska anfallsduon Esa Keskinen och Kai Nurminen, den trogna slitvargen Stillman, Örnskog och Falk, publikfavoriten Owe Törnberg och sen så guldskytten Johan Lindbom.

Nästa år så firade klubben 25 års jubileum. I säsongen så spelade Keskinen och Nurminen helt underbart och Keskinen belönades med guldhjälmen. Men tyvär så hade laget några skador bland spelarna i laget så dom förlorade i kvartfinalen mot Modo och samma nästa år men då var det mot Färjestad dom förlorade i kvartsfinalen.

Sen efter fyra år så lämnade deras tränare Sune Bergman laget och började träna Leksand istället men än idag så har namnet ”Kung Sune” i Jönköping även fast det är emot hans vilja.

Men nästa år fick inte bara laget en ny tränare utan också en ny sportch...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: HV71

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-23]   HV71
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3223 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×