Bluesen och de största artisterna

14 röster
15113 visningar
uppladdat: 2005-02-03
patrik pettersson

patrik pettersson 27 år

Från
varberg
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Blues
Blues är en av de ursprungligaste formerna av afroamerikansk musik, med rötter i de svarta slavarnas sånger. Bluesen växte fram i slutet av 1800-talet i sydstater som Mississippi, Louisiana och Georgia.
Den ursprungligaste formen kallas country blues. Där är sången oftast ackompanjerad av akustisk gitarr, ibland av munspel. En mer kommersiell form är classic blues, där en vanligen kvinnlig sångare ackompanjeras av en svalare instrumentensemble; det var i den här formen bluesen först spreds till USA:s vita befolkning. Kända företrädare för classic blues är Bessie Smith och Ma Rainey. Störst spridning fick city blues, oftast kallad rhythm & blues, (R & B) som spelas av grupper med elförstärkta instrument, inte sällan med blåsare, och har en kraftigare markerad rytm. Kända företrädare är BB. King och Muddy Waters.

BB King


B.B. King är en amerikansk bluesartist och tillhör de riktigt stora inom denna genre Han är även känd för att tillsammans med sin gitarr Lucille (Gibson) turnera mycket och ofta.
BB King är en av de mest kända blues gitarristerna i världen.
BB står för Blues Boy och hans riktiga namn är Riley King började tidigt i gospel, vilket har präglat hans intensiva sångsätt. King räknas med Muddy Waters till de mest stillbildade R & B musikerna och har påverkat en mängd moderna rockmusiker som Eric Clapton och Jimi Hendrix.
King är född 16 september 1925 i Itta Bena Missisippi USA.
Bb King fick polar priset 2004.
King är PROFESSOR Enligt senaste Living Blues har University Of
Mississippi utnämnt BB King till hedersprofessor i "Southern Studies"…

Muddy waters
Muddy Waters var den som tog bluesen från bomullsfälten och satte den i vägguttaget och uppfann det klassiska Chicagoblues-soundet. Skrev låtarna som fick band som Rolling Stones, Led Zeppelin att börja spela musik.
McKinley Morganfield, bättre känd som Muddy Waters.
Smutsigt vatten ? McKinley Morganfield föddes den 14 april 1915 i Rolling Fork i Mississippi. Sitt smeknamn fick han redan som barn. Han tyckte nämligen om att leka nere vid ett litet gyttjigt lerdike, därav Muddy Waters.
Han lärde sig redan som barn att sjunga ute på bomullsfältet, där han arbetade i sin ungdom. Vid 17 års ålder lärde han sig att spela gitarr, och inte långt därefter började han spela på fester och kalas. Sin första inspelning gjorde Waters 1941, för den tidigare nämnda Alan Lomax. 1943 lämnade Waters Mississippideltat, och for till Chicago. Resultatet gavs inte ut förrän 1971. Det stora genombrottet kom dock ett par år senare, 1948. Då spelade han in två Deltablueslåtar, I Can´t Be Satisfied och Feel Like Going Home. Hans råa gitarrspel gav dessa låtar ett nytt, råare sound. De gavs ut, och sålde slut på en eftermiddag.
Chicagoblues
Under decenniet som följde hans genombrott kan man säga att Muddy Waters definierade den klassiska Chicagobluesen. Hans stil kom att prägla många efterkommande. Muddy Waters är dock inte enbart ansvarig för Chicagobluesen. 1958 åkte han och hans band till England.
London Calling Deras turné blev en succé, framför allt för hans skivförsäljning. Han inspirerade bland andra Rolling Stones, som tog sitt namn efter en av hans låtar, Rolling Stone. Waters återvände till USA, där han fortsatte att turnera nästan oavbrutet. Slitet lönade sig, och 1971 fick han en Grammy för They Call Me Muddy Waters. 1977 kom den andra Grammyn för Hard Again, som han gjorde tillsammans med en annan gitarrhjälte: Johnny Winter. En av Waters sista turnéer inkluderade en spelning på Vita huset i Washington. Muddy Waters dog i sömnen av en hjärtattack den 30 april 1983, vid en ålder av 68 år.
Ray Charles

Ray Charles, född 23 september 1930 i Albany, Georgia, USA, död 10 juni 2004 i Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornien, USA, amerikansk sångare och pianist.
Ray Charles var blind sedan han var sju år gammal, då han drabbades av glaukom. Hans föräldrar dog när han fortfarande var i tonåren. Charles lärde sig spela många instrument på St. Augustine School, en skola för blinda och döva.
På slutet av 1940-talet började han spela in musik, och 1951 kom hans första stora hit Baby, Let Me Hold Your Hand. Under 1950-talet fick sedan Charles små hits här och där. I början på 1960-talet kom Hit the Road Jack som blev en ganska stor framgång. 1962 k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bluesen och de största artisterna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

patrik pettersson [2005-02-03]   Bluesen och de största artisterna
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=3315 [2018-04-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook