Flicka med pärlörhänge

1 röster
11325 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författare: Tracy Chevalier
Utgivningsår: 1999
Genre: Skönlitterär roman

Griet är 16 år och lever under renässansens Holland i småstaden Delft (1664). Hon tvingas att träda i tjänst i det hushåll vars man är den kände konstnären Johannes Vermeer, då hennes far tvingas att sluta arbeta med sitt kakel måleri eftersom han blivit blind. Hennes uppgifter består av tvätt och barnpassning men också att städa Vermeers ateljé utan att ändra på något som helst av hans noggrant uppbyggda scenerier.
Trots att Griets uppväxt, utbildning och sociala plan skiljer sig som svart från vitt tycks ändå hon och Vermeer ha liknande sätt att se på olika saker. Båda är esteter och perfektionister för vilka ordning och reda går hand i hand. Sakta drar Vermeer in Griet i hans målerivärld – en värld fylld av färger, ljus och komposition. Hon lär sig att se med en konstnärs ögon och blir Vermeers assistent som får köpa råvaror, bearbeta dem och blanda till dem själv. En vag känsla av attraktion mellan dom uppstår.
Vermeers hustru Catharina är sin mans totala motsats. Från första stund avskyr hon sin makes intresse för flickan. Cornelia, en av döttrarna är lik sin mor. Hon ser mer än vad hon borde se och integrerar mot Griet.
Spänningarna i familjen skärps då Vermeers rike mecenat van Ruijven har en stor förkärlek till unga tjänsteflickor och insisterar på att Vermeer skall måla av Griet. Ryktena och skvallret i Delft ökar trycket och när tavlan är fullbordad väntar en dramatisk uppgörelse.

Redan från första stund då jag öppnade boken tyckte jag om iden att skapa en berättelse utav en målning.
I en intervju från BBS berättar Chevalier hur hon sedan lång tid tillbaka haft målningen hängandes på väggen och att hon alltid varit intresserad av konst men i synnerhet ett intresse av Vermeers målningar.
”Varje verk han skapat bär på ett mysterium, så många historier bara det att de inte är berättade. Jag vill berätta en.” Frågorna som skapade denna historia kunde ha varit:
- Vem är modellen och varför har hon blivit målad?
- Vad tänker hon på då hon stirrar ut på oss?
- Är de stora glansiga ögonen och de fuktiga läpparna i oskyldig eller förförisk bemärkelse?
- Varför bär hon på ett pärlörhänge?
Att det av en författare krävs forskning kring sina berättelser visste jag, men inte i så grundlig grad som Chevalier gjort. I boken får man läsa om hur Vermeer målar andra tavlor, något som jag trodde var något som var påhittat. Men på Internet kunde jag se dessa målningar som hon i så utförlig grad beskrivit som till och med stämmer in på årtalet!
Det måste också ha krävts mycket forskning om den tidens Holland, vad människor åt (olika beroende på klasskillnad), vad de hade för kläder och om hur man målar och bereder olika färger.

Att jämföra Griets liv med mitt har varit väldigt intressant och för att inte tala om lärorikt.
Det har gett mig en anledning att inte ta allting för givet. Lojalitet ä r ett av alla ord som kan beskriva denna person i hennes ihärdighet att försörja sin familj. För en ynka summa pengar tvättar Griet tvätt tills att hennes händer börjar spricka och blöda. För en ynka summa pengar passar Griet endel barn som ligger i för att göra vardagen sur för henne. För en ynka summa pengar tvingas Griet arbeta in på natten för att hinna med extra arbetsuppgifter.
Samtidigt som hon hela tiden måste bevara sin besinning då vissa inte direkt underlättar alla hennes arbeten. Hennes matmor smutsar ner kläderna extra mycket och Cornelia gömmer undan föremål och anklagar Griet för stöld. Catharina uppför sig på ett högfärdigt, drygt sätt och visar sig aldrig ödmjuk. Ingen tycks uppskatta Griets otroliga slitsamma ansträngningar. Ett steg fram och två steg tillbaka.
Hur skulle det fungera idag? Skulle en ung flicka som jag tillåtit att människor körde över mig på det sättet? I dagens Sverige får de flesta göra sin röst hörd. Jag vet inte om jag hade haft samma styrka och envishet som Griet och tillåtit mig själv att bli b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Flicka med pärlörhänge

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Flicka med pärlörhänge
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3372 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×