Skilsmässa

5 röster
38361 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att göra en fördjupning i ämnet skilsmässa. Anledningen till detta är att jag vill få en större inblick i vad som händer när två personer väljer att inte längre vara gifta med varandra. Det finns många frågor inom detta ämne, men jag har valt att begränsa mig till dem som jag anser vara viktigast för att få den kunskap som jag vill ha i ämnet.
Vilka följder ger begäran av skilsmässa juridiskt och vilka följder ger en skilsmässa privat? Inom det juridiska så finns det regler och komplikationer som uppstår i samband med en skilsmässa, dessa ska jag titta närmare på. Hur blir personerna drabbade ur en ekonomisk synvinkel? På vilket sätt blir barnet/barnen påverkade? Inom detta område tänker jag gå in och se på de psykologiska effekterna och hur man på enklast sätt förmedlar till ett barn att dess föräldrar inte längre kommer att vara tillsammans. Hur förhåller sig statistiken gällande skilsmässa i Sverige jämfört med andra länder? I detta fall har jag valt att jämföra Sverige med USA.
Vad är skillnaden mellan samboförhållande och äktenskap? För att ha möjlighet att besvara dessa frågor har jag valt ett antal böcker att utgå ifrån, Internet är ett möjligt alternativ för att kunna besvara den fråga som rör statistiken. Böckerna finns listade på sidan 9 under källförteckningen.


Vilka följder ger begäran av skilsmässa juridiskt?

Om båda parterna är överrens om skilsmässa, barnen och ekonomin så har tingsrätten blanketter för gemensam ansökan. Innan skilsmässan går igenom kan tingsrätten meddela ett beslut om betänketid. Detta innebär att man måste vänta sex månader innan skilsmässan går igenom. Om man har barn under 16 år är betänketid obligatoriskt. Om en av parterna inte vill skiljas kan denne endast fördröja att skilsmässan går igenom, han/hon kan inte förhindra den.
För att begära en dom på äktenskapsskillnad krävs det att betänketiden på sex månader har gått ut. Man kan begära förlängning upp till ett år av betänketiden. Dröjer det längre än ett år och man inte har lämnat ett beslut betraktas man som gifta och processen måste göras om från början igen, om man fortfarande vill skiljas.
Tanken med betänketid är att man ska ta sig tid till att fundera över om en skilsmässa verkligen är den rätta lösningen på problemen. Om man inte har barn som är under 16 år och om båda parterna är överrens om skilsmässa kan man få en omedelbar dom på äktenskapsskillnad utan betänketid. Handläggningstiden på tingsrätten är ett par veckor. När man väl har fått domen så har man tre veckor på sig att överklaga om någon av parterna ändrar sig. Om ingen överklagar så vinner domen laga kraft efter tre veckor och kan inte ändras. Man är fortfarande gift fram till dess att domen vinner laga kraft.

Vilka följder ger en skilsmässa privat?

Krisen som man går igenom när man skiljer sig leder till reaktioner som är känslomässigt starka. Beslutet om skilsmässa väcker oftast rädsla och panik. Det är naturligt att man förnekar vad som inträffar. Det är rädslan som får oss att förneka, denna fas är för de flesta kortvarig, men chocken kan sitta i längre. Ett tecken på att chocken håller på att gå över är att man accepterar vad som håller på att hända, att man förstår att skilsmässan är oundviklig. Då kan man ha glädje av att man tar till åtgärder för att visa sig själv att man accepterar vad som händer. Som exempel kan man börja med att plocka bort bröllopsbilder, man kan umgås med sina vänner mer, utföra sitt arbete bra och kanske börja träna och förstärka sin kondition.
Ilska är nödvändigt efter en skilsmässa och ilskan gör att man kan gå vidare. Man kan vara arg över att man har blivit lurad, av sin partner, av ödet eller av sig själv. Det väller fram ilska, hat, bitterhet, sorg, tvivel på sig själv, förlust och depression. Om man inte kan hantera dessa känslor själv så finns det hjälp att få i form av terapi. Något som är viktigt är att man anpassar sig till situationen som den är. Chockfasen och ilskan är något som är tillfälligt och det är viktigt att man inte fastnar i dessa faser för länge. Misslyckandet med att inte uppnå en emotionell skilsmässa, dvs. när båda parterna har accepterat vad som har hänt och gått vidare, är grunden till att många människor har konflikter med varandra efter skilsmässan. Om man fortfarande har en ilska gentemot den andra partnern efter skilsmässan så är det ett tecken på att man har ett allt för stort intresse för honom/henne. Sorg och depression är en del av skilsmässoprocessen då tillåter man sig själv att vara ledsen och erkänner känslan av förlust.
Att bearbeta detta kan ta månader eller år. Många kastar sig in i nya förhållanden en kort tid efter skilsmässan och vissa arbetar för mycket, detta är tecken på att man förtränger sina känslor. Det är viktigt att man låter sig själv vara ledsen, detta är ett sätt att hantera sorgeprocessen, man måste ge sig tid att sörja. Även tid att reflektera över hur förhållandet har varit, om det var bra eller dåligt. Var glad över de saker som var bra och är värt att minnas, men låt dig även vara arg över att det inte fungerade som du hade tänkt dig. Detta gör att du lättare kan komma vidare med ditt liv.
Man kommer tillslut till en punkt när man inser och godtar att situationen inte kommer att förändras. Då inser man även att det är dags att släppa taget och blicka framåt. Man ska förlåta sig själv och sin partner för varandras brister. Man ska också leva med sin skilsmässa som något från det förflutna. Man kanske söker nytt arbete eller får nya intressen.
Skilsmässan kommer att bli en del av ens liv som en erfarenhet från det förflutna. För att nå dit krävs det att man kommer ihåg att en skilsmässa är en känslomässig process som varar under en längre eller kortare tid.


Hur blir personerna drabbade, ur ekonomisk synvinkel?

En skilsmässa innebär att de skulder respektive tillgångar som parterna har delas upp mellan dem. Detta kallas bodelning. Bodelningen ska ske när tingsrätten har dömt till äktenskapsskillnad och domen har vunnit laga kraft, dvs. när äktenskapet har upplösts.
Man kan inte bli straffad eller bötfälld om man inte gör en bodelning. Det enda som kan hända är att makes rätt till bodelning kan anses ha gått förlorad om man väntar för länge.
Makarna kan komma överens om en bodelning när ansökan om äktenskapsskillnad har lämnats in till tingsrätten. Om skilsmässan går igenom får var och en det som parterna har kommit överens om i bodelningen.
I ett äktenskap finns hans, hennes och deras gemensamma egendom. Saker som man fått, bytt till sig eller köpt med egna pengar till sig själv och inte till det gemensamma hemmet är den personens privata egendom. Om man har köpt något tillsammans så att båda parterna har bidragit ekonomiskt så blir denna egendom gemensam. De ska alltså ha bestämt köpet tillsammans. Det har ingen betydelse om den ena parten har betalat för egendomen eller står som ägare för t.ex. en bil i bilregistret, den andre kan ha dold äganderätt i egendomen eller för bilen. Om den formella ägaren inte godtar att den andre maken äger halva egendomen kan han/hon gå till domstol eller bodelningsförättare. Den som anser sig ha dold ägarrätt bör ta kontakt med en advokat för att titta närmare på situationen och dess konsekvenser.
Skulderna fungerar på samma sätt. På skuldebrev eller lånehandling framgår det vem som är betalningsansvarig. Om man har en gemensam skuld så har båda ett betalningsansvar. Om den ena personen inte kan betala så kan långivaren vända sig till den andra och kräva att den ska betala.
Att ha giftorätt i den andres egendom innebär att man har rätt att vara med och dela på värdet av den andres egendom när äktenskapet upplöses. All egendom är inte giftorättsgods, utan enbart de som makarna har kommit överens om i bodelningen, alltså den gemensamma egendomen. Egendomen är enskild om makarna har kommit överrens om det i bodelningen.
En egendom kan vara enskild om det framgår i ett äktenskapsförord, testamente eller gåvohandling. Gåvo- eller testamentsgivaren kan ha önskat att egendomen ska tillfalla en given person och då kan egendomen inte överföras till den andre maken genom bodelning.
Om det finns ett äktenskapsförord kan det stå i detta att personernas egendom ska vara enskild, i sådant fall omfattar detta all egendom och då behövs ingen bodelning. Det finns dock ett undantag och det är om egendomen faller under kategorin gemensamt bohag och gemensam bostad. Detta innebär att personen som äger bostaden och bohaget (bohag: möbler, tv, konst mm) har förtur till egendomen såvida inte han/hon har sålt och ersatt den. I så fall tillfaller bostaden och bohaget den make som bäst behöver den. Det måste finnas grundliga skäl för att en make ska få ta över bohaget och bostaden.


På vilket sätt blir barnet/barnen påverkade?

Barn tar väldigt lätt upp känslor och stämningar mellan vuxna. Även om de inte vet om att föräldrarna ska skiljas så känner de på sig att någonting inte är som det ska. När föräldrarna ska skiljas så drabbas alltid barnen, de känner sig övergivna och blir oroliga. Reaktionerna kan vara olika från barn till barn. Att bli övergiven av den ena föräldern kan vara en av rädslorna. De korrigerar detta genom att följa efter den ena föräldern och söker även mycket kroppskontakt.
Andra barn kan bli irriterade eller rastlösa. De blir okoncentrerade i skolan, de kan även bli aggressiva mot andra barn och söker gärna mer kontakt med de vuxna. De kan få mat- och sömnproblem, men det finns även barn som inte visar några som helst tecken på att de blir drabbade av skilsmässan. Dessa barn håller istället allt inom sig, detta kan resultera i att barnet många år senare tvingas släppa fram sina känslor, för att ta itu med dem då.
Det finns vissa föräldrar som låter barnet fungera som ett sändebud mellan varandra och kommunicerar endast på denna väg, detta är ingen bra lösning. Det är viktigt att föräldrarna kan prata med varandra, det kommer alltid upp frågor som rör barnet. Om föräldrarna inte kan prata med varandra kan det lätt bli missförstånd som leder till att dessa går ut över barnet. Ett psykologiskt trauma och en krissituation drabbar de flesta barn när föräldrarna ska skilja sig.
Återhämtningen går relativt snabbt om inte föräldrarna fortsätter att bråka och ställer till problem för barnet i form av att barnet inte får träffa den andre föräldern som exempel.
Det som är viktigt under en skilsmässa när det finns barn med i bilden är att man försöker hålla barnet utanför föräldrarnas problem. Man ska aldrig låta barnet få för sig att det är hon som är skulden till skilsmässan. Barnen har rätt till att tycka om båda sina föräldrar och ska inte behöva välja parti. Det bästa är om föräldrarna kan samarbeta när det gäller barnets bästa, de bör kunna sätta sig över sin konflikt och ha fortsatt kontakt med varandra när det gäller barnet. Det är viktigt att man förbereder barnet på bästa sätt. Man ska prata med barnet tillsammans och berätta för det att man alltid kommer att älska det. Var noga med att lyssna på barnet och på dess tankar och funderingar och på eventuella frågor. Man ska även berätta om skilsmässan för andra vuxna som är viktiga för barnet, som exempel dagispersonalen eller klassläraren. Man ska berätta viktiga saker som händer barnet för den andre föräldern, på detta sätt underlättar man kontakten med den andre föräldern och barnet.
Barnet måste känna att föräldrarna kan vara tillsammans. Detta kan man göra på ett positivt sätt, som exempel att man stannar kvar lite längre hos den ena föräldern och dricker saft och äter bullar tillsammans med barnet. Barn klarar mycket, men en sak som de inte kan hantera så bra är om föräldrarna är oense om dem, föräldrarna måste snabbt klara upp frågan var barnet ska bo och hur umgänget ska se ut. Att barnet får känna att föräldrarna älskar det är den mest harmoniska uppväxt ett barn kan få. En förutsättning för att barnet ska få känna det är att hon får träffa båda sina föräldrar och känna och uppleva närvaron av båda.


Hur förhåller sig statistiken gällande skilsmässa i Sverige jämfört med andra länder?

Jag har valt att göra en jämförelse mellan Sverige och USA under en längre tidsperiod.
Statistiken på respektive land visar jag under rubriken Bilagor på sidan 8. I USA är det på senare år cirka hälften av äktenskapen som slutar i skilsmässa. Idag är det över femtio procent som skiljer sig motsvarande antal som gifter sig i Sverige.


Vad är skillnaden mellan samboförhållande och äktenskap?

När man blir sambo med en person så innebär det att man flyttar ihop. Man kan då inte räknas som gifta, gift är man när man ingått äktenskap och fått ett beslut från en myndighet. Det krävs att vissa regler blir uppfyllda för att äktenskapet skall vara giltigt. Ett regelverk i form av äktenskapsbalken blir gällande för makarna efter giftermålet. Det finns även regler som gäller underhållsbidrag och vårdnad av barn, dessa finner man i föräldrabalken. Det är inte aktuellt med en betänketid när sambor separerar, man flyttar helt enkelt bara ifrån varandra.
Om det finns delade åsikter gällande barnen så får tingsrätten lösa dessa problem. När det gäller sambornas egendom och bodelning så regleras detta i sambolagen. Sambolagens regler kan avtalas bort men det krävs ett skriftligt avtal som är undertecknat av båda parterna.
Sambolagen anger endast gemensamt bohag och gemensam bostad som ska ingå i bodelningen, detta om inget avtal finns. Om en av parterna ägde en fastighet innan samboförhållandet ägde rum så är denna fortfarande hennes när den andra flyttar ut. Säljs den och samborna köper en gemensam fasighet så kommer denna att ingå i bodelningen. Samma regler gäller som för makar, att den som bäst behöver bostaden skall få bo kvar, denna får då lösa ut den andre. Den egendom som samborna hade innan de flyttade ihop ska inte ingå i bodelningen. Med det som inköpts gemensamt till hemmet ska ingå i bodelningen, som exempel möbler och hushållsmaskiner. Men bohag som en sambo har köpt enbart till sig själv ska inte ingå i bodelningen. Bil, Pengar, aktier ska heller inte ingå i bodelningen utan här tar var och en det som till hör dem själva. Om sambor inte kan komma överens om bodelning kan en, precis som vid en skilsmässa, bodelningsförättare utses hos tingsrätten.

Slutsatser

Svaret på frågan ”vilka följder ger begäran av en skilsmässa juridiskt?” är följande: Det finns blanketter hos tingsrätten för gemensam ansökan av skilsmässa om parterna är överrens om barnen och ekonomin utöver själva skilsmässan.
Man ska ha en betänketid på sex månader innan ett beslut fattas, betänketiden är obligatorisk om man har barn som är under 16 år gamla. Det tar sedan tre veckor att få en dom på skilsmässa och domen är endast giltig om den vinner laga kraft, när den har gjort det så har skilsmässan gått igenom.
Svaret på frågan ”Vilka följder ger en skilsmässa privat?” är följande: När man skiljer sig så hamnar man i en personlig kris, man behöver gå igenom olika faser för att kunna hantera den situation som uppstått. Det kan ta månader eller år att bearbeta den depression och sorg som man har efter en skilsmässa, tidsperspektivet är beroende på hur man hanterar de olika faserna. Det är viktigt att man låter sig vara arg eller ledsen, detta hjälper en att komma vidare. Om man inte kan hantera sina känslor så finns det hjälp att få i forma av terapi.
Svaret på frågan ”Hur blir personerna drabbade, ur ekonomisk synvinkel?” är följande:
Skulder och respektive tillgångar delas upp mellan parterna när en skilsmässa äger rum, detta kallas för bodelning. När tingsrätten har dömt till äktenskapsskillnad och domen har vunnit laga kraft ska bodelning ske. Om skilsmässan går igenom så får var och en av parterna det som de har kommit överens om i bodelningen. Skulderna fungerar på samma sätt. På lånehandling eller skuldebrev framgår det vem som är betalningsansvarig.
Att ha giftorätt i den andres egendom innebär att man har rätt att vara med och dela på värdet av den andres egendom när äktenskapet upplöses. Giftorättsgods är enbart den egendom som makarna har kommit överens om i bodelningen. Bodelning behövs inte om det finns ett äktenskapsförord där det framgår att all egendom ska vara enskild.
Svaret på frågan ” På vilket sätt blir barnet/barnen påverkade?” är följande: som vi vet så tar barn upp känslor och stämningar mellan vuxna. Det är då viktigt att man hanterar situationen på ett sätt så att barnet tar så lite skada av det som sker. Barn reagerar olika och det är viktigt att man lyssnar på barnet så att man kan ge svar på eventuella frågor och funderingar. Under en skilsmässa kan barnet, som tidigare nämnt, reagera på olika sätt. Det kan bli rastlösa och okoncentrerade i skolan, bli aggressiva mot andra barn och söker gärna kontakt med andra vuxna. Som förälder är det viktigt att man försöker hålla barnet utanför konflikter och man ska inte använda barnet som ett sändebud mellan varandra. Man måste också snabbt klara upp frågan om var barnet/barnen ska bo. Det är viktigt att man berättar för barnet att man alltid kommer att älska det och att det inte är barnet som är orsaken till att föräldrarna ska skiljas.
Svaret på frågan ” Hur förhåller sig statistiken gällande skilsmässa i Sverige jämfört med andra länder?” är följande: Jag valde att jämföra Sverige med USA och på de resultat som jag fick fram var det relativt likartad statistik. Sverige ligger lite högre statistiskt sätt men annars så ligger det vid ungefär femtio procent skilsmässor jämfört med dem som gifter sig varje år. Jag har även bifogat statistiken på sidan 8 under rubriken Bilagor.
Svaret på frågan ”Vad är skillnaden mellan samboförhållande och äktenskap?” är följande: När man som sambo separerar behövs det ingen juridisk handling som när man skiljer sig ur ett äktenskap i form av ansökan om äktenskapsskillnad. Man behöver heller ingen betänketid utan kan separera när man vill. Är det dock så att det förekommer delade åsikter angående barnen så får tingsrätten hantera den frågan. Angående bodelning vid separation från sambo gäller sambolagen. Sambolagen anger endast det gemensamma bohag och den gemensamma bostaden, om inget avtal finns. Om samborna har köpt en gemensam lägenhet så ingår den i bodelningen. Här gäller samma regler som för makarna, att den som bäst behöver bostaden ska få bo kvar. Privat egendom som parterna hade innan de flyttade ihop ska inte ingå i bodelningen. Egendom som de gemensamt har införskaffat ska ingå i bodelningen. När det gäller bil, pengar och aktier så tar var och en det som till hör dem själva.



Bilagor


*Giftermålen minskar i antal över längre tid och skilsmässorna ökar:

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skilsmässa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-06-07

    Intressant, usch, vill man ver

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Skilsmässa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3402 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×