Tunisien

10 röster
13011 visningar
uppladdat: 2005-02-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tunisien!










Tunis I-land?

Jämn ställdhet?
Republik.
Islam


Medellivslängd Män Kvinnor
Tunisien 70 år 74år
Sverige 77år 82år

Karthago Medina
BNP


Olivolja bourguiba
1956
Frankrike

Arabiska universitet


Miljö
Klimat.
För att ta oss till detta vackra arabiska land med evighetslånga stränder, god mat och en spännande kultur så måste vi först gå tillbaka i tiden. Låt mig välkomna dig till 800-700 f.kr och till handelsstaden Karthago.

Kolonier hade under detta århundrade (n) lagts runt den nordafrikanska kusten av fenicierna. I handelsstaden Karthago (i nuvarande Tunisien) blev under många sekel en betydelsefull stad för politiskt kulturellt och ekonomiskt inflytande över östra och västra Medelhavsområdena.
När staden erövrades utav rommarna år 146f.kr så fortsatte staden att blomstra ekonomiskt fast som ”den romerska provinsen Afrika”.
Åren flöt sagt på och ett lugn hade sänkt sig över Tunisien och hamnstaden.
Men år 439e.kr så erövrades staden än en gång men nu utav vandalerna som gjorde staden till centrum för sitt sjövälde. Vandalerna krigade sedan mot berberna i flera år och med många motgångar så erövrades staden på nytt på 530-talet utav araberna som förde med sig islam och grundade Kairouan år 670. Denna stad utvecklades snabbt till en utav Islams viktigaste utposter i väster och fungerade som regionens huvudstad till mitten av 1000-talet.
I mitten av 1100-talet splittrades dock landet och Tunis kom att komma som den viktigaste staden.
1230-talet kom ännu ett angrepp, denna gången av hafsiderna som stannade i Tunis till mitten av 1500-talet.
En viktig inkomst källa under 1600-och 1700-talet utgjordes av sjöröveri men under 1800-talet upphörde detta och landet fick stora ekonomiska problem.
Landet försökte då modernisera sig men detta gjorde att i mitten av 1800-talet hade de stora utlandsskulder.
Men 1881 kom Frankrike till Tunisien och frankrike accepterades till skyddsmakt över landet som varande från 1881 till 1956.
Detta kan vara att nu tidens araber i Tunisien talar flytande franska och varför franska lärs ut i skolorna. Flera franska människor flyttade till Tunisien. Frankrike lät Tunisien bli självständigt igen år 1956 och då avskaffades samtidigt monarkin och ett år senare blev Bourguiba president. Sedan dess har socialistiska Destourpartiet dominerat i Tunisien.
Landet pendlade fortfarande ekonomiskt och Bourguiba misslyckades otaliga ggr att upprätta ekonomin som på 1980-talet ledde till ett stort missnöje.
1987 avskaffades presidenten i en blodig kupp och hans efterträdare vart Ben Ali som sedan dess har varit president över landet.

Hoppas att jag inte tråkade ut Er alltför mycket med så mycket historia, men det är det att jag tycker att det är intressant att veta själva ”bakgrunds fakta” om ett land. Som jag tidigare har berättat är som sagt Tunisien ett mycket vackert land som nästa alltid har strålande väder.
Faktum är att landet är väldigt miljöinriktade så därför har landet byggt upp flera nationalparker och vattnet rensas regelbundet. Och när vi ändå är inne på det där med miljö kan jag passa på att nämna lite om naturen och Tunisiens klimat. atlas berget ”slutar” i Tunisien, i de norra delarna, och bildar där ett skogsklätt bergsland som kallas Dorsale med Jabal Shambi. På själva platån rinner två viktiga floder al-Majarda och Miliane.
Klimatet i Tunisien är vid kusterna ett varm tempraterat klimat med milda vintrar och varma somrar. Detta har att göra med att det gränsar till Medelhavet. Längre inne i landet är det torrt och på sommaren är det s.k. öken klimat. Medeltemperaturen på vinter brukar ligga på 11C och på sommaren 27C, alltså skiljer det inte sig så mycket från det svenska klimatet men eftersom solen ligger på ett helt annat sätt där så kan man inte jämföra med de svenska temperaturerna. Luften är kvavare där och då upplever man det varmare än vad det är.
Växt och djurlivet är relativt rikligt, iaf vid kusterna där både korkekar och oliver växer. Även andra växter lever där. Lite värre är det i de inre delarna av Tunisien är omgivna av saltsjöar och växter tåliga sådana. Det vanligaste djuret i Tunisien är vildsvin men även fåglar finns det gott om.
Nog pratat om det och eftersom vi nu befinner oss i Tunisiens huvudstad Tunis kan jag passa på att berätta att staden blev huvudstad på 1100-talet och nu på 1900-talet har staden växt och blommat ut till en av Nordafrikas största städer och staden är och city för förvaltning, handel och finanser.
Så vad är det man ska tänka på när man befinner sig i Tunisien? Jo att 99 % av befolkningen består av araber eller arabiserade berber så det huvudsakliga språket i Tunisien är arabiska men eftersom Tunisien och frankrike har ”samsat” så är också franska ett naturligt språk. Religionen är därefter Islam och nästan alla som bor i Tunisien är sunnimuslimer men när självstädigheten kom 1956 så blev också Islam begränsat pga att vissa lagar tillkom. T.ex. månggifte förbjöds.
Andra saker att tänka på är att inte klä sig allt för lättklädd och inte gå själv på gatorna om kvällarna om du har ett skandinaviskt utseende även fast Tunisien är ett av de muslimska länder som har kommit längst i utvecklingen när det gäller jämn ställdhet mellan kvinnor och män.
Eftersom Ni kommer att bo i Tunis så är det bäst att säga att arbetslösheten är relativ stor i städerna men den allmänna sjukvården är gratis för de flesta och därefter har spädbarnsdödligheten minskat. Det är värre i Tunisien södra delar och mer i inlandet där levnadsvillkoren är svåra.
Tunisier har i övervägande gått i skola eftersom detta land satsar ganska mycket på just utbildning och det är också gratis att gå i skolan. Tunisien har låtit bygga sex universitet i storstäderna.
När det kommer till näringslivet så livnär sig många på jordbruk och Tunisien är världens fjärde producent utan olivolja. I söder odlas dadlar och i norr odlas vin och citrusfrukter. Inom industrin är det textilen som gäller för landet.
Till Tunisien kommer många turister från olika länder för att uppleva dess kultur, mat och besöka Medina. Runt Medina kringlar smala gångar med försäljare som erbjuder dig allt du kan tänka på men man ska passa sig för att gå där på kvällstid, dessa gränder kan vara farliga. Medina hittar du i mitten av Sousse.
Det var allt jag hade att säga, resten av resan till erat hotell kommer ni att få höra på musik och om ni har några mer frågor kan ni vända er till mig som också kommer att befinna mig på samtliga hotell i veckan. Ni kan läsa mer om det i broschyren ny fick och där kan ni också finna aktivister att göra. Lycka till och trevlig resa. Kom också ihåg att ställa om klockan -1 timme från svensk tid.



I- Eller U-land?
Så vad är egentligen Tunisien? Ja tycker att det är ganska svårt att veta om Tunisien är ett i- eller u-land eftersom det ligger alldeles på gränsen plus att utvecklingen börjar gå upp åt. Men enligt BNP så tillhör landet fortfarande gruppen U. detta kan vara för dom stora klasskillnaderna mellan storstäderna och inlandet. För i storstäderna får man inte intryck av att landet är fattigt men man kan se de om man går djupare in i landet. Men hur kan man se att det är ett i eller u land då? Jo genom att kolla BNP per enskild person eller jämföra landet med ett i land. Du kan också se på hur stor dödlighet m.m.
Fast deras BNP ligger nästa lika som Sverige så kan man se att de inte exporterar och importerar så mycket från andra länder. så Sverige blir rikare på det sättet eftersom Sveriges varor finns kring hela världen. Landet blev ett i land mycket på grund av deras första president som i hopplösa försök försökte att modernisera landet. Detta slutade istället i stora stadsskulder till andra länder. lite hade med att göra att tunisier hade livnärt sig på sjöröveri och när de upphörde slutade också deras välstånd att göra det. Men efter att ha bytt president har landet sakta men säkert lyckats rest sig och det är ett av de rikast länderna i Afrika. Som sagt detta land ligger på gränsen till i land. Jag tänker nu ge några exempel i tabeller här under.

(tyder på...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tunisien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-04]   Tunisien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3464 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×