Vattenkraft och Vindkraft

25 röster
39478 visningar
uppladdat: 2005-02-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Hur fungerar det?
2. Nackdelar – fördelar
3. Historiens gång


Vindkraftverk utnyttjar vinden alltså rörelse energi. I princip så bildas vindar på detta sätt: När kall och varm luft möts, som exempel kan vi ta i Nordatlanten med kall luft från Kanada och varmare luft från Golfströmmen, rörs luften om som om den vore i en mixer. Den varma luften stiger och den kalla sjunker. Den som stiger ger lägre tryck. Kall luft som sjunker ersätts av luft uppifrån och ger högtryck. Dessa tryckskillnader gör att luften sugs från högtryck till lågtryck för att jämnas ut. Detta skapar en vind. Vinden blåser på vindkraftverkets rotorblad som naturligtvis snurrar sedan går det vidare till turbinen. Där övergår rörelse energin till mekanisk energi antingen via en propeller eller via en skovelförsedd axel. Därifrån går energin till en generator som till huvudsak består av en magnetisk rotor och stator. I magnetfältet mellan rotorn och statorn framkallas elektricitet. Men den elektriciteten kan inte användas i hushållen. Den är alldeles för stark. Utan då går vi vidare till transformatorn där det omvandlas till rätt spännings nivå. Själva begreppet elektricitet är ganska enkelt. Det är elektroner som flyter genom en ledare till exempel koppar tråd. Varje timme strålar solen ut ungefär 1014 kWh på jorden, av denna energi är det endast 1-2 % som blir till vindenergi. Det är ungefär 50-100 gånger mer energi än vad jordens alla växter omvandlar till biomassa i timmen. Desto högre upp ett vindkraftverk är desto mer energi producerar det.

Vindkraft skadar inte naturen på något sätt. Vindkraftverken kan bullra mycket men många studier har visat att det faktiskt inte stör djurlivet. Det är även en oändlig energikälla eftersom det hela tiden bildas nya vindar som sveper över våran Jord. Nackdelar är att man utvinner inte så väldigt mycket energi om man räknar på kostnader. Genom kärnkraft utvinner man naturligtvis otroligt mycket mer men det är en annan osäker historia.

Vindkraftens ursprung sträcker sig långt tillbaka i tiden, man tror att de första vindkraftverken användes i Persien redan år 200 f. Kr, för att mala mjöl, men att det kan ha varit kineserna som uppfann det långt tidigare. I mitten av 1800-talet började man så använda kraftverken till att pumpa vatten i USA, och 1940 fanns ca 6 miljoner mindre kraftverk som också hade börjat användas till att generera el. 1980 började en dansk snickare vid namn Christian Risanger att bygga små vindkraftverk. Det bästa med hans konstruktion var att den var billig. Han använde faktiskt delar från gamla bilar och traktorer. Men vindkraftverk har haft olika funktioner i olika länder till exempel så användes den i Holland till att pumpa vatten, dränera slättland. I Western filmer ser man ofta dom vanliga propellrarna. Dom används än idag för att pumpa upp vatten från djupa brunnar till dom stora mängderna boskap. En av dom tidigaste väderkvarnarna är från år 1806
och finns i England. Förr i tiden fick man göra många saker manuellt som vid storm fick man stänga av rotorn manuellt. Det har skett många olyckor på detta sätt. En ”berömd” olycka är i Danmark. Då var det en väderkvarn som förlorade sin rotor under en storm. Man försökte ta av den men den slet sig och den flög igenom ett hus och dödade halva familjen som satt och åt middag.

Vattenkraft
1. Hur fungerar det?
2. Nackdelar – fördelar
3. Historiens gång

Vattenkraft använder sig av fallande vatten alltså lägesenergi även kallad potentiell energi.
Det är energin som finns när ett ”föremål” befinner sig i ett kraftfält. Om då ”föremålet” släpps fritt så går det snabbare och snabbare genom kraftfältet då bildas det både rörelseenergi och värmeenergi. Ett vattenkraftverk består oftast av en dammanläggning som hindrar vattenmassorna att flyta den normala vägen istället låter man vattnet rinna in i ett vattenmagasin. Sedan låter man vattnet strömma till en lägre nivå ofta genom att spränga gångar genom berggrunden och sedan får vattnet strömma igenom en turbin som fungerar enligt samma princip som förklaras ovan.

Fördelarna med vattenkraft är att det är en oändlig energikälla. Vatten försvinner hela tiden från jordens yta i form av avdunstning. Men det kommer tillbaks i form av regn, hagel och snö. Nackdelarna är att det förstör floder och vattendrag. Alla djur som är beroende av strömmen för att överleva dör ut. Det många inte tänker på är att även otroligt mycket växtliv dör ut. Mestadels sådana som är beroende av årli...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vattenkraft och Vindkraft

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-09]   Vattenkraft och Vindkraft
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3503 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×