Volleyboll

4 röster
7931 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Spelets idé:
Volleyboll är ett lagspel, där lagen skiljs åt av ett nät. Spelet går ut att slå ner bollen på motståndarens planhalva. Det lag som lyckas med det vinner bollen. Spelets sätts igång genom att det lag som vann den senaste bollen servar. Lagen har sedan tre slag på sig för att slå bollen över nätet. Volleyboll spelas med händerna, men man får ta bollen med alla delar av kroppen.
Planen
Spelplanen är uppdelad i två planhalvor, var och en 9x9 meter. Lagen skiljs åt av ett nät.

Regler
Varje lag består normalt sett av sex spelare. I vissa spelformer förekommer färre spelare. Nätets höjd är 2,43 m för herrar, 2,24 för damer. Ungdomar spelar på 2,00-2,35 m, beroende på ålder. Bollen skall slås med ett kort tillslag. De vanligaste slagen är:
Serve: tillslag bakom baslinjen för att sätta igång spelet
Bagger: för servemottagning och räddning av bollen
Pass: för att förbereda anfall
Smash: för att slå ner bollen på motståndarens planhalva
Block: för att hindra smashen att gå över nätet
Det lag som vinner bollen erhåller rätten att serva. Om serverätten går över roterar laget som vann bollen och spelaren som står på tur går för att serva. Endast framlinjespelarna får blockera bollen och anfalla i anfallsområdet, inom 3 meter från nät..

Poängräkning
Poängräkningen varierar mellan olika spelformer, grundregeln är att det lag som vinner bollen får en poäng. Det lag som först vinner 25 poäng vinner setet. En match spelas tills ett lag vunnit tre set. Skiljeset vid ställningen 2-2 spelas till 15. Man måste vinna med två bollar.

Volleyboll Historia

1895 "uppfann" William G. Morgan, en instruktör vid KFUM i Massachusetts i USA, det vi kallar det moderna volleybollspelet. Men spelet har mycket gamla anor, både i Europa och Mellanamerika.

Tidigare varianter!
Redan de gamla grekerna hade ett volleybolliknande spel, episkyros, på 500-talet f Kr. Ett volleybolliknande spel, trigon, är också känt från det gamla Rom på 200-talet. Under medeltiden spelades i England, Tyskland och Italien något som man kallade "ballongspelet", som på 1890-talet återuppstod i Tyskland under namnet Faustball eller knytnävsboll. Det sägs att volleybollen härrör från detta medeltida bollspel.

Aztekerna i Sydamerika hade en mer blodig volleybollvariant. De som förlorade matchen förlorade även livet efter matchen. Det sägs att när spanjorerna 1519 landsteg på Mexikos kust fann man tusentals kranier av "goda förlorare". Där ser man vad "huvudlöst spel" leder till!

Man finner att spelet i sin nuvarande form dök upp i slutet av 1800-talet i England. Därifrån spreds den till USA av en av KFUM: s instruktörer, William G. Morgan. Enligt en annan historieskrivning blandade Morgan basket, baseboll, tennis och handboll för att skapa ett spel till sina grupper av affärsmän vilka ville ha ett spel med mindre fysisk kontakt än i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Volleyboll

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Volleyboll
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3592 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×