En komikers uppväxt

7 röster
26056 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författare: Jonas Gardell

Huvudperson: Juha

Några person i boken: Juha, Jenny, Stefan, Lennart, Thomas, Eva-Lena och Pia

Kort handling: En komikers uppväxt är en roman som handlar om generationen som växte upp i 70-talet. Juha Lindström är en osäker 12-åring som går i mellanstadiet. Juha är från Finland och bor i en förort som heter Sävbyholm. Han specialitet är att hitta på skämt och tricks, allt för att underhålla sina klasskamrater och bli omtyckt i klassen. Tankarna han går runt och bär på är väldigt märkliga, hans absolut bäst och roligaste timme i skolan är roliga timmen. Det är då Juha får chansen att underhålla allihopa i klassen och anstränga sig extra för att bli populär. Åtminstone omtyckt av klasskamraterna. Sorgligt nog misslyckas Juha nästan vartenda gång att få någon att skratta över hans skämt och tricks. Om någon skrattar så är det bara för att dom tycker han är barnslig och patetisk. Juha är redo att offra allting han äger för att få uppmärksamhet i skolan. Hans beskrivning är en clown, han gör narr av sig själv bara för att andra ska tycka det är roligt. Självrespekten har han redan förlorat på vägen och så självklart sina närmaste vänner. Hans mål är att vara käck, oavsett hur högt priset är. Han är redo att sätta vänskap på spel bara för att få det han alltid har velat ha, uppmärksamhet. Juha’s bästa vän är Jenny som också är hans granne , hon tycker om honom mycket mer än en vän, men tyvärr inser inte Juha det. Istället är han kär i en töss som heter Li, tanken på att Jenny har känslor för honom har aldrig slagit honom. Att hänga runt med dom populära eleverna i skolan hade varit rena drömmen för Juha, han försöker hela tiden imponera på dom populära eleverna genom att gå igenom olika pinsamma situationer. Juha håller tal varje rolig timme fastän hela klassen hatar det, han utför olika sorter av tricks och säger massa dåliga skämt. Juha håller viljan vid liv och ger sig inte, han har förlorat sina bästa vänner på vägen och sin självrespekt. Ändå fortsätter han kämpa för att kanske någon gång bli hörd av klasskamraterna. Vägen är lång och drömmen är tung att bära, men ingenting hindrar Juha från att uppnå sitt mål. Vad Juha inte inser är att om han misslyckas med sitt uppdrag att bli populär kommer han vara utelämnad av nästan alla i hela skolan. Risken övervinner chansen och Juha står ensam utan vänner pågrund av hans hyss och oartiga sätt att behandla andra elever och vänner runt hans liv. Han tolererar inte smärtan som brister inombords och tar beslutet att förgöra alla runt honom. En dag i skolgården börjar Juha kasta stenar mot alla han hatar, alla som inte har givit honom tillräckligt med uppmärksamhet, alla som har ignonerat honom alla dessa år. Eleverna får blåmärke och sår lite överallt pågrund av honom, slöjdläraren får tag på honom och försöker reda ut problemet. Den som har givit sig in i spelet får spelet tåla.

Miljö: Platsen Juha och hans vänner befinner sig i heter Sävbyholm, det är en svensk förort. Året i boken är ungefär 1970-talet.

Berättarteknik: Har inte mycket att tillägga förutom att det var väldigt skickligt skrivet och inte för mycket av något. Man tröttnade inte på boken, nya saker dök jämt upp som förstärkte viljan att läsa klart boken. Jonas Gardell har fått ihop och fomulerat det rätt så enkelt för läsaren.

Vad boken har gett mig: Återigen har jag fått kunskap av ännu en bok, men denna boken var speciell på något sätt. En sorglig berättelse om en ung man som väljer fel spår, man lär sig mycket av Juha’s misstag och man kan relatera till vissa saker i boken. Juha spelade någon han egentligen inte var, om du låtsas vara någon annan blir du lätt avslöjad.

Rekommendation: Jag rekommenderar boken för att man kan faktiskt lära sig av andras misstag och hinna göra något åt saken innan det är försent, familjen och vänner är nästan allt man har i livet, mister man det är man en dåre. Någon gång känner man väl sig uttråkad, då kan man plocka upp boken och läsa lite.


Citat ur boken:
”Och så började...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En komikers uppväxt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   En komikers uppväxt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3702 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×