Naturvetenskap

2 röster
10364 visningar
uppladdat: 2005-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ekosystemet

I världen har vi många ekosystem både stora och små. Det beror på att det finns så många olika slags klimat där växter och djur kan leva . Alla ekosystem uppkommer med en växt, det beror på att växterna producerar energi till andra djur. Därför kallas växterna för producenter.

Kretslopp

Ett kretslopp är som en cirkel där allting går runt och hänger ihop, som i en kedja. Ett exempel är att gräset på savannerna äts av en gasell, gasellen blir uppäten av ett lejon som sedan dör och kroppen bryts ner till näringsrik jord. På den jorden växer det upp gräs, gräset äts upp av en gasell, som blir uppäten av ett lejon… och på det sättet håller det på. Det var ett litet kretslopp, men det finns en del som är mycket, mycket större.

Rent vatten

För barn och vuxna i Sverige och Norden är det en självklarhet för nästan alla att det finns rent dricksvatten i kranen. Men för barn och vuxna i Afrika är det inte alls lika självklart. Pga. det dör flera afrikaner om dagen. Mellan 10 och 20 000 barn i Afrika dör varje månad för att det saknas rent vatten. Många spädbarn dör också pga. av vattnet. Beroende på att det är väldigt mycket reklam för välling i stora delar av Afrika, så istället för att amma sina barn så köper man pulver- välling som blandas ut med det smutsiga vattnet. Detta leder till dödliga magsjukdomar som man inte har råd att köpa medicin för.

Fotosyntesen

Fotosyntesen är när en växt får energi från solen och koldioxiden i luft och vattnen, som den omvandlar till energi i form av ett slags druvsocker. Andledningen till att fotosyntesen finns är att utan den så skulle det inte finnas något liv. Eftersom att allt liv börjar med en växt och utan fotosyntesen skulle det inte finnas några växter.

Förbränning

När vi förbränner saker som olja, bensin, tungmetaller och annat skräp så bildas det olika gaser. De här gaserna lägger sig runt jorden och fungerar om ett växthus. Gaserna släpper in solstrålar som värmer upp vår planet, men de släpper inte ut solstrålarna igen. Det gör att det har blivit allt varmare på jorden. Det är det här som kallas för växthuseffekten. Under de senaste 200 åren så har vi börjat släppa ut allt mer gaser, det här kan på sikt leda till att klimatet blir varmare, att det bildas nya öknar och om isen vid polerna smälter kan det bli översvämningar som kan komma att täcke delar av jorden.

Reningsverk

I ett reningsverk utsätts det smutsiga avloppsvattnet först för en mekanisk rengöring, sen ett galler och en sil. Efter det ett sandfång eller en försedimenteringsbassäng, där avlägsnas större partiklar som örontoppsar, tuggummin och annat skräp. Efter det följer ett biologiskt rengöringssteg. I det här steget tar man bort biologiskt nedbrytbart material. Efter det är vattnet rent och klart att använda igen.


Biologiskmångfald

Den biologiska mångfalden handlar om variationsmöjligheter i livsmiljöer, som t. ex öknen och regnskogen. Det handlar också om samspelet mellan djur och natur på jorden.

Bevarande av naturtyper

Det betyder att man är försiktig med att använda för mycket skog så att den naturtypen inte försvinner. De olika naturtyperna som finns i världen är, tundran, skogen, stäppen och savannen, regnskogen och öknen.

Hållbart samhälle

I ett hållbart samhälle måste man se till att man inte konsumerar mer än vad naturen tål. Alltså, att man inte tillverkar för mycket bilar, eller släpper ut för mycket avgaser, att man inte hugger ner för mycket skog eller så.

Mänskligt liv utifrån miljö och klimat

Vi människor har en förmåga att anpassa oss efter klimatet, vi är ju t. ex ”byggda” för att leva vid Medelhavet men ändå har vi anpassat oss så att vi kan bo över hela världen, genom att bygga varma hus och använda varma kläder. Människan är det djur som lever i alla världsdelar. Det beror antagligen på att vi är de intelligentaste varelserna som lever på jorden.

Miljömedveten energianvändning

Om vi människor skulle vara mer medvetna om hur mycket energi ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Naturvetenskap

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-21

    Bra arbete. enligt mig själv

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-23]   Naturvetenskap
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3742 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×