Varför är det krig i Israel?

3 röster
15593 visningar
uppladdat: 2001-01-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mellanöstern har legat i krig under tusentals år. De har varit offer för invasioner från flera av de mest kända krigsmakterna i historien: Egypten, Babylonien, Assyrien, Persien och Alexander den stores Makedonien. Sist i raden kom också romarna och invaderade Israel. Efter flertal uppror från den judiska befolkningen förstörde romarna Jerusalem 70 e.kr, i och med det så skickade romarna också ut judarna ur landet.
637 så kom araberna in och tog över Palestina. 1099 upprättade korsfararna ett kristet rike, som skulle komma att stå till 1187, därefter blev området islamiskt. 1516 tog turkarna över det.
Araberna ville ha Palestina och kämpade därför tillsammans med engelsmännen mot turkarna i första världskriget, mot löftet om arabiskt frigörelse. Men efter segern så bröt britterna sitt löfte och gjorde istället Palestina och Irak till brittiska mandat.
1917 hade britterna lovat judarna att upprätta ett nationellt hemland i mellanöstern gör judarna, och därför ökade nu invandringen av judar till Palestina, invandringen som börjat redan 1882. Araberna gjorde våldsamt motstånd mot detta och därför begränsades invandringen något på 30-talet.
Judarnas lidanden under andra världskriget, när Hitlers Tyskland hade mördat miljoner judar, gjorde att världen ville göra något för judarna, därför inleddes åter massinvandringen till Israel, men hejdades åter av britterna. Då började judiska terroristorganisationer bekämpade mandatmyndigheterna. Araberna kom med förslaget att göra Palestina till en stat, styrd av judar och araber i samregering, men FN gick inte med på det, utan bestämde istället med judarnas bifall, men mot arabernas vilja, att Palestina skulle delas i en judisk och en arabisk stat.
1948 utropade judarna staten Israel, araberna gick genast till motanfall, de ville inte erkänna staten Israel. I det kriget som följde vann Israelerna mycket mark, medan Egypten fick Gazaområdet och Jordanien fick Västbanken. En stor del av Palestinas araber fick fly ut ur landet och tilläts inte återvända. Under åren som följde blev det många krig mellan Israelerna och arabstaterna, Suezkriget 1956, sexdagarskriget 1978 och oktoberkriget 1973.
Under åren som följer utkämpas hela tiden småduster mellan araber och judar. Flera terroristorganisationer har bildats på båda sidor.
Arabernas kamp leds av PLO, där Yassir Arafat är ledare.

Palestina har alltid haft en strategisk betydelse och alltid haft högt symbolvärde, därför har det genom historien varit så många som velat åt landet. Judarna tycker att Israel från början är deras land, men det ty...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Varför är det krig i Israel?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-22]   Varför är det krig i Israel?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=376 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×