Uttalandet om intern kontroll enligt SOX sektion 404 - Hur uppfattas det i svenska företag?

1068 visningar
uppladdat: 2007-06-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den interna kontrollen utgör ett viktigt inslag för att säkerställa att verksamheter bedrivs effektivt. I Sverige följer noterade aktiebolag som huvudregel Svensk kod för bolagsstyrning (Koden), vilken innehåller krav på den interna kontrollen, men det kan också bli aktuellt för svenska företag att även följa andra lagar eller regler för intern kontroll. Den amerikanska lagen Sarbanes-Oxley Act (SOX) innehåller omfattande krav på den interna kontrollen och måste följas av svenska företag som är noterade på amerikansk börs, eller som av annan anledning omfattas av den amerikanska lagen. Sektion 404 är den i särklass mest uppmärksammade sektionen när det gäller reglering av intern kontroll i SOX och sektionen ställer, förutom kravet att företaget ska göra en bedömning av den interna kontrollen, även krav på att ledningen ska uttala sig om denna i den amerikanska årsredovisningen. För de flesta svenska företag som berörs av SOX aktualiserades uttalandet för första gången för räkenskapsåret 2006 vilkas amerikanska årsredovisningar publiceras under första halvåret 2007. Frågan är hur berörda svenska företag upplever kravet att enligt SOX sektion 404 behöva uttala sig om den interna kontrollen? Hur har företag behövt anpassa verksamheten för att möjliggöra uttalandet och vilken påverkan kan uttalandet komma att ha på företagens aktieägare? Syftet med uppsatsen är att beskriva hur svenska företag ställer sig till uttalandet om intern kontroll enligt SOX sektion 404. Vidare har syftet varit att analysera hur berörda företag har påverkats av sektion 404 och uttalandet om den interna kontrollen samt att redogöra för vilken påverkan uttalandet kan ha på företagens aktieägare. Detta har undersökts genom att fyra svenska företag som måste följa SOX regler har intervjuats. Undersökningen genomfördes med hjälp av kvalitativa djupintervjuer. Anpassningen till SOX sektion 404 i svenska företag har krävt en hel del förändringar både vad gäller företags organisationer och hur arbetet i dessa bedrivs. Det är dock inte uttalandet om den interna kontrollen som upplevs som besvärligt i svenska företag utan det är själva bedömningen av den interna kontrollen som företag upplever kräva mycket arbete. Svenska företag är inte heller särskilt bekymrade över hur deras aktieägare kommer att reagera på uttalandet om den interna kontrollen. De menar att uttala...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Uttalandet om intern kontroll enligt SOX sektion 404 - Hur uppfattas det i svenska företag?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-26]   Uttalandet om intern kontroll enligt SOX sektion 404 - Hur uppfattas det i svenska företag?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=38441 [2024-05-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×