Gustav Vasa

3 röster
9686 visningar
uppladdat: 2005-04-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Att frukta djävulen

På 1500-talet så trodde folk på djävulen. Det gör folk (jag) än idag. Han var elak, följde efter, och han försökte locka folk att t ex stjäla. Om dom t ex stal fick man inte komma till paradiset utan till helvetet. Martin Luther brukade säga att det vimlade av flygande djävlar. I kyrkan var det bilder på djävulen. Man kunde komma till helvetet om man sov i kyrkan och inte lyssnade. Man visste inte riktigt hur han såg ut. Men om man stulit nåt så kan han hjälpa till. Människor var helt övertygande om att djävulen fanns. Alla var livrädda för honom. Han var ingen att leka med!

Flykten mot Norge

Gustav kom till Mora och gick till en kyrka. Där talade han till folket. Folket trodde inte på Gustav det han sa om Kristian att han hade mördat en massa människor på sin kröningsfest. Då blev han så ledsen och rädd att han flydde till Norge på skidor som han hittat. Folket ville ha tillbaka honom, så de skickade Moras duktigaste skidåkare för att stoppa Gustav. Nära norska gränsen kom de ikapp Gustav.


GUSTAV VASAS SÖNER

Gustav Vasa hade fyra söner och tre av dom blev kungar. Det var Erik, Johan och Karl. Nu skall jag skriva lite om
Erik XIV 1560-1568
Erik var äldst. Då blev han ju kung först, och ärvde kungakronan. Men då blev Gustav Vasa orolig för att sönerna inte skulle komma överens. Därför fick Johan Finland och Karl flera landskap i mellersta Sverige.
Johan III 1568-1592
När Gustav Vasa och sönerna inredde slotten – de älskade vackra slott – tog de intryck av renässansen, eftersom de levde under den tiden. Men kung Johan ville också omge sig med praktfulla hov, och vackra slott kostade mycket pengar. Men Gustavs pengar, som han hade i sin skattkammare var borta. Johan kunde inte förstå var de var.– Det är nog Erik, tänkte han, som gömt dem någonstans.
Men om jag lockar Karin Månsdotter med en riktig belöning kan hon nog säga var allt är gömt. Men hon hade inget att säga.
Så att pengarna var slut. Och då plågade Johan bönderna med nya skatter. Men han fick ingen ordning på ekonomin för att han var slösaktig och för att han var inblandad i krig i hela sitt liv som kung.
KARL IX 1604-1611
Karl var mest lik sin pappa, för att han var sträng och mycket tung i humöret. Han var mycket arbetsam och till och med var han mycket sparsam. Och det var tur för att Johan och Erik hade levt slösaktigt och hade tömt skattkammaren. Men det var väldigt regnigt. Säden ruttnade.
Sen kom vintern och många människor dog av hunger. Men Karl, han hade det varmt och gott om mat i sin kammare. Sen så började en ny tid som kallas ”STORMAKTSTIDEN” och kung där var Karls son Gustav Adolf.


En ny tid börjar i Sverige

Gustav Vasa satt fången i Danmark på Kallö slott. Sedan rymde han till Tyskland. Han lyckades fly därför att det blev stor uppståndelse bland vakterna.

Erik Baner fick order av kung Kristian att skyndsamt fara till Sverige med sina soldater för att få svenskarna på sin sida.

Från Tyskland tog sig Gustav Vasa till Sverige. Gustav var på flykt i Småland. Han var rädd för att danskarna skulle se honom. Han ville få svenskarna över på sin sida.

Gustav Vasa som kung

Den 6 juni år 1523 så valdes Gustav Vasa till Sveriges kung. Och på midsommarafton så gjorde han sitt intåg i Stockholm. Men där fick han se något förskräckligt. Det hade varit strider så att husena var förfallna. De människor som överlevt såg utsvultna och lortiga ut. Men det var inte bara i Stockholm, utan det var i hela riket som det hade varit strider runt unionen. Drottning Margareta, det var hon som år 1397 genomförde att Sverige, Danmark och Norge skulle bli en union. Sen dess så har länderna varit ovänner och det har blivit många krig. Sveriges ekonomi var urusel för att när Gustav besegrade Kristian så upphörde unionen mellan länderna. Det var de många unionsstriderna som hade kostat pengar. Sverige hade en stor skuld att betala Lübeck. Men det var många som var nöjde. Sverige var fritt och självständigt igen så en ny tid kunde börja!

I kyrkan

Alla måste gå på gudstjänsten. Annars får man sitta i kyrkstocken. Om man svär eller stör får man sitta där hela nästa gudstjänst. Dom som gick förbi kunde spotta eller peka finger. Männen satt på vänster sida och kvinnor på högra. Folk fick stå eller ligga. Gudstjänsterna var långa. Därför byggde man bänkar. Kyrkstöten knuffade till dem som hade somnat. De förnämsta satt längst fram i socknen. Predikstolen var upphöjd. Därifrån talade prästen om till församlingen det viktigaste i bibeln. Han läste också meddelanden. För det fanns ju varken tidningar eller radio. När det var slut gick männen först. Sen kom kvinnorna, de gifta, sen de ogifta.

Klockupproret

Bönderna var missnöjda med att kungen tog allt kyrksilver. Dom fick betala mycket skatt. Gustav Vasa tog kyrkklockarna, som var gjorda av brons, och gjorde om dom till kanoner. Dom används också som skuld till Lübeck. Dalkarlarna i Leksand skrämde kungens män. Dom gömde sig i hundkojor och i svinstior. Sen kom Gustav Vasa igen! Dom gör ju som dom vill! Han gick till kopparberget i Falun. Han var klädd i en järnrustning för att skrämmas lite. Ledarna för upproret blev dömda till halshuggning.

Martin Luther och ref...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gustav Vasa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-05]   Gustav Vasa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3845 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×