Oberörbar! Oberörbar!

5824 visningar
uppladdat: 2005-04-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning av texten

I denna text finns en rad utdrag ur boken Kastlös som är skriven av indiern Mulk Ray Anand. När denna bok skrevs, för cirka femtio år sedan, föreföll sig kastsystemet som något grymt och Mulk Ray beskriver med hjälp av huvudpersonen Bakha hur de kastlösa förkastades och förnedrades av de med högre rang. Bakha är arton år och man får ta del av hans tankar, och man får läsa om de möten som sker mellan honom och hinduer från högre kaster. Det märks tydligt hur illa de tycker om de kastlösa. De kastlösa har sedan länge fått finna sig i att få diverse skällsord och svordomar ropade efter sig på gatorna, men sedan den förste mannen att kämpa för deras rättigheter, Mahatma Gandhi lät döpa dem alla till harijans som betyder Guds barn, har det namnet fått leva kvar, och så kallar man dem än idag.
Bakha anses ”smutsa ned” människorna i hans närhet, när han går med en sopkvast i handen för att sopa rent gatorna i hans hemkvarter. Då han inte ger något ljud ifrån sig där han går på gatan, som hinduer av de högre kasten förväntar sig, hamnar han av misstag i skuggan av en brahmin som genast tar detta tillfälle i akt att få trycka ned en av de lägre kasterna så mycket som möjligt, tack vare sederna som gör detta möjligt. Det ses som en skam för de av högre kast att ses i närheten av en harijans.

”Varför ropar du inte, ditt svin, så jag ser att du kommer! Är du medveten om att du rört vid mig och befläckat mig, du skelögda son till en hjulbent skorpion! Nu måste jag hem och bada för att rena mig. Och jag hade tagit på mig ny dhoti och ny skjorta i morse!”

Detta utdrag ur boken visar mycket klart och tydligt hur harijans blev behandlade av dem som inte tillhörde samma kast. Harijans bor ofta i lerhus, i utkanten av byn, och de hade inte tillåtelse att skicka sina barn till skolan eller att hämta rent vatten i brunnen. Detta var, och är fortfarande verklighet för de många kastlösa som lever i Indien idag.
Kastsystemet har enligt indisk lag avskaffats, men ändå lever riterna kvar. Det är mycket svårt för en harija att skaffa sig en hög position inom kastsystemet idag.


Egna tankar och åsikter kring ämnet

Den här texten berörde mig mycket, och jag börjar inse att det verkligen är så illa som det beskrivs för de flesta kastlösa i Indiens samhälle idag. Jag vet, att än idag lever detta system kvar, och harijans är inte värd någonting, sett ur en brahmins ögon. Deras uppgift i samhället är att städa upp efter andra, och göra det arbete ingen annan tänker ta på sig. Att en författare skriver en bok om detta ständigt aktuella ämne gör att det ändå känns som att en förändring är på väg. Det är självklart att detta problem inte kommer att lösas vare sig idag eller i morgon, men en liten förändring är bättre än ingen alls.

Jag blir inspirerad av att fördjupa mig ytterligare i systemet som omger de kastlösa, och dessutom tror jag att det skulle vara lärorikt att läsa boken, Kastlös. Jag vill hjälpa de kastlösa, och detta är kanske i praktiken inte möjligt men det skulle kännas som en lättnad att veta att de åtminstone fick dricka rent vatten var dag. Förutom utdrag ur boken är texten mycket lärorik, och j...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oberörbar! Oberörbar!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-10]   Oberörbar! Oberörbar!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3917 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×