Afghanistan

3 röster
12608 visningar
uppladdat: 2005-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kort historisk bakgrund

Monarkin i Afghanistan avskaffades 1973 i samband med en statskupp. Efter kommunisternas maktövertagande 1978 och den sovjetiska invasionen 1979 styrdes Afghanistan som en folkdemokratisk republik av sovjetmodell, där alla partier utom det kommunistiska PDPA var förbjudna.
Efter en internationell överenskommelse drog sig de sovjetiska trupperna tillbaka 1989. Tillbakadragandet föregicks av tio års strider mellan sovjetiska styrkoir och den afghanska mujahedin. Mujahedin som stöddes av bl a USA, bestod av en koalition av afghanska styrkor. Efter Sovjetunionens tillbakadragande övergick dock mujahedingrupperna till att slåss sinsemellan, vilket ledde till att Afghanistan blev en laglös stat med ett antal krigsherrar i konkurrerande positioner. Denna situation ledde i sin tur till uppkomsten av den fundamentalistiska muslimska talibanrörelsen, som från 90-talets mitt gradvis lade under sig större delen av landet. Under talibanerna fick sharia, islamisk lag, tills vidare ersätta en formell författning. Talibanrörelsens styre, liksom föregående mujahedin-styre, kännetecknades av grova MR-kränkningar, särskilt mot kvinnor.

Afghanistan idag

Efter terroristattackerna i USA den 11 september 2001 förändrades situationen i Afghanistan dramatiskt. Efter att talibanregimen brutit samman till följd av USA:s militära intervention i landet träffades i december 2001 i Petersberg strax utanför Bonn en överenskommelse mellan de fyra mest inflytelserika afghanska grupperna. I enlighet med denna överenskommelse - det så kallade Bonnavtalet - tillsattes en interimsadministration, vilken sedermera övergick i en övergångsregering med Hamid Karzai som president. En ny konstitution antogs i januari 2004. Vid presidentvalet som hölls i oktober 2004 vann Karzai en majoritet av rösterna. En reforminriktad regering utsågs i slutet av December 2004. Nästa viktiga händelse i Afghanistan är parlamentsvalet som planeras till sommaren 2005.

Situationen i Afghanistan är fortfarande mycket svår, men talibanregimens fall och den omfattande internationella närvaron har skapat en möjlighet att återuppbygga landet. Omkring tre miljoner afghanska flyktingar har nu återvänt från grannländerna Iran och Pakistan. Afghanistan måste dock byggas upp från grunden det är frågan om att skapa helt nya samhällsstrukturer på alla områden. Den ökande odlingen av opiumvallmo och de forna krigsherrarnas fortsatta inflytande utgör två av de största utmaningarna för den nya afghanska staten.
Sveriges förbindelser med Afghanistan
Sverige har under flera år varit en av de största biståndsgivarna till Afghanistan och bidrar i enlighet med den föreliggande landstrategin med upp till en miljard kronor i långsiktigt bistånd under 2002-04. Sverige fortsätter sitt stora engagemang för Afghanistan och deltar aktivt med humanitära insatser, stöd för återuppbyggnaden och den politiska fredsprocessen.

Det svenska utvecklingssamarbetet kanaliseras framför allt genom FN-systemet, enskilda organisationer (framför allt Svenska Afghanistankommittén) och via afghanska myndigheter. Det övergripande målet med det svenska utvecklingssamarbetet är att minska fattigdomen och stärka kvinnors ställning i samhället. Fred och försoning är viktiga förutsättningar för en sådan utveckling.
Särskilt utsatta målgrupper så som kvinnor, barn, personer med funktionshinder samt förtryckta etniska minoriteter ska prioriteras inom utvecklingssamarbetet.

Sverige bidrar sedan januari 2002 även till den multinationella säkerhetsstyrkan (ISAF) som ansvarar för säkerhe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Afghanistan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-29

    bra! men har du hittat faktan

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-11]   Afghanistan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3930 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×