Analys på Afghanistan och dess fattigdom

12 röster
34216 visningar
uppladdat: 2003-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning:


1. Förord: sid 3

2. Grundläggande fakta: sid 4

3. Pashtuner och andra folkslag: sid 4

4. Afghanistans historia: sid 5

5. Landets problem: sid 12

6. Mer ingående syn på statistik och jämförelse med Canada: sid 16

7. Hur försöker man lösa situationen i afghanistan?: sid 22

8. Källförteckning: sid 24



FÖRORD


Jag tycker att det har varit intressant att jobba om Afghanistan och dess fattigdom. Dock måste jag erkänna att jag är lite besviken på min insats och jag ska förklara varför. Statistik var det ju tänkt att man skulle analysera då man gör det här arbetet. Jag har inte problem med att analysera saker och ting och jag har lätt för att tolka saker och ting. Däremot kändes det supersvårt att hitta statistik på internet. Jag hittade mest ungefär 20 länkar med statistik på FNs hemsida och jag tror personligen att det är ganska lite statistik att analysera.

Rent i övrigt är jag väl ganska nöjd dock. Jag anser att jag har fått en bra bild av fattigdomen i Afghanistan fast det som känns tråkigt är att jag grundat de resultaten på fakta jag hittat i böcker, på tv och på internet och inte på statistik. Det känns på det sättet som en del i poängen med arbetet har försvunnit.

Det jag kan glädja mig med är att jag känner att jag lärt mig mycket om landets historia och så och det var kul och intressant att spekulera mm kring den statistiken man väl hittade.




GRUNDLÄGGANDE FAKTA

Statsskick: Republik

Statschef: Mullah Mohammad Omar ( ledare för den islamska fundamentalistiska gruppen vars medlemmar kallas talibaner )

Yta: 652 225 km2

Folkmängd: Runt 21 miljoner

Huvudstad: Kabul

Språk: Pashto och dari

Religion: Islam

Geografi: Bergigt område med mycket skiftande klimat på olika tider av året. Finns många floder.

Källa: Microsoft Encarta 2000 samt FN-statistik kring befolkning på länken:
http://www.un.org/Depts/unsd/social/population.htm


PASHTUNER OCH ANDRA FOLKSLAG

Den stora majoritetfolkgruppen i afghanistan är de sk pashtunerna. Ungefär 50 procent av afghanistans befolkning är pashtuner. Dessa brukar ofa kalla sig det renlärliga folkslaget eftersom de tror sig härstamma från en man vid namn Qais som enligt legenden ska ha bytt religion till Islam efter att ha övertygats till det av profetens Muhammed.Andra folkgrupper är tex tadzjiker som är mest dominerande i Tadzjikistan fast som även finns i länder i närheten av det landet och däribland Afghanistan. Tadzjikerna är den näst största folkgruppen i afghanistan efter pashtunerna och över 25 procent av afghanistans befolkning är tadzjiker.Även dessa har en muslimsk kultur. Det finns många mindre folkgrupper såsom hazarer, mongoler, uzbeker, turkmener, balucher, kirgizer och kazacher. Majoriteten av dessa är muslimmer fast hazarerna är till skillnad från de andra muslimmerna shiamuslimmer. De tillhör de fattigaste folkgrupperna och på grund av att dessa inte har stort inflytande i Afghanistan så har de förtryckts av såväl afghaner och grannländer sedan länge



AFGHANISTANS HISTORIA

AFGHANISTAN FRÅN ALEXANDER DEN STORE TILL NITTONHUNDRATALET

Visst minns dagens människor makedonen Alexander den Stores fälttåg på 300talet f.k.
Vi minns hur han besegrade fiende efter fiende, grundlade dvs städer som idag blivit kända, mm. Alla hans fiender föll för den krigsmakt som hans far Philip II och han själv hade byggt upp. Hans så otroligt framgångsrika fälttåg kom att leda till att ett enormt rike bildades. Ett av de största rikena som världen någonsin skådat. Men efter så mycket framgångar och segrar så dog Alexander den store. Han dog dessutom inte i stridens hetta utan av Malaria den 10 juni 323 f.K.

Alexander som hade varit en enande symbol för sitt rike fick nu efter sin död sitt rike uppdelat mellan alla sina generaler. De provinser som fanns i riket skulle i framtiden bli länder. För ett så stort land med så många kulturer mm var svårt att hålla riket enat vilket skulle leda till att många av provinserna inom några hundra år skulle bli självständiga länder. Däribland Afgahnistan.

Afgahnistan skulle för all framtid bli ett land vars samhälle, militär mm skulle påverkas rejält av landets läge. Landet låg nämligen som en sorts passage till Indien vilket skulle leda till krig med många stormakter däribland Storbritannien under det imperiumets mest ärorika år ( kom ihåg att Pakistan inte kom till förrän Indiens självständighet från Storbritannien under nittonhundratalet ).

Men vad präglades landet mer av. Jo religionen. På 600-talet då Muhammed just hade kommit med sina läror och sk uppenbarelser så började alltfler araber att bli muslimmer. Bland många andra länder så blev därför Afgahnistan ínvaderat av muslimska araber på 800-talet och landets religion skulle på många sätt bli en faktor som påverkade landet och dess invånare långt in i framtiden.

Afgahnistan blev en del av ett stort muslimskt arabiskt rike genom detta. Araberna blev även som känt på medeltiden mycket mäktiga och deras inflytande inom den internationella politiken var väldigt stor. Men Afgahnistan kom dessutom i sin historia att drabbas av många grymma fälttåg. Mongolernas Djingis Khan invaderade nämligen Afgahnistan på 1100talet och detta ledde senare historien till att afgahnistan blev en slags krigsskådeplats mellan araber och mongoler.

Mongolernas herravälde varade dock inte i evigheter och 1739 lyckades den persiska härskaren Nadir Shah. Då han dog så utropades dennes son Ahmed Shahs till kung över Afgahnistan. Man brukar därför säga att denne var Afgahnistans egentlige grundare eftersom han började starta det grundläggande arbetet med att organisera regionen till ett självständigt land. Detta gjorde han genom att starta ett samarbete med olika stammar mm i landområdet så att ett eventuellt samarbete skulle kunna påbörjas. Afgahnistans läge kom som sagt att bli betydande för landets utveckling. Afgahnistan ligger som en passage till Indien och detta kom att leda till att både Storbritannien och ryssland började intressera sig av Afgahnistan. Under 1700talet och 1800talet tex så höll Storbritannien på att bli riktigt mäktig. Dessa britter hade kolonier över hela världen och tack vare Horatio Nelsons sjöseger mot fransmännen vid Trafalgar 1805 så hade britterna fått herravälde över havet.


Storbritannien hade på det viset blivit världens mest mäktigaste imperium. Man kan säga att om 1900talet var USA´s århundrade så var 1800talet Storbritanniens århundrade. Men makten hade ju på många sätt sina negativa sidor. I och med deras ökande inflytande över världspolitiken så hade britterna givetvis mycket ansvar och det var viktigt att se till att alla beslut mm gjordes i nationens intresse ( ungefär som hur USA ser på deras politik idag då dvs ). Afgahnistan blev därmed en av de många länder som britterna ville få kontrollen över.

De hade erövrat Indien och Afgahnistan var givetvis därmed också ett viktigt mål eftersom det var som nämnt en sorts passage till Indien. Storbritannien kom i onåd med Ryssland på grund av detta eftersom även de ville åt Afgahnistan men det blev ändå Storbritannien som gjorde de militära försöken att inta Afgahnistan.

Men det visade sig att Afgahnistan var mycket mer än bara en liten landremsa i Asien.
Afgahnerna kände sitt land, de var väl bekannta med bla begrepp som gerillakrig osv så de visste mycket väl hur de skulle bekämpa britterna. Detta var ju dessutom en tid då man inte kunde bomba sina fiender så britterna blev tvungna att gå in med marktrupper.

Kriget dock gick mycket dåligt för britterna. Hemma i Storbritanniens centrum förskönades ständigt de militära aktionerna i Afgahnistan men sanningen var en helt annan. Det är nämligen detta krig som många historiker brukar kalla för den viktorianska erans största reträtt. För nog måste det ha varit en besvikelse för den brittiska militären att besegras så kraftigt av ett land som var långt mer splittrat än deras land och som inte på långa vägar var lika modernt som britternas rike.

Kriget skulle givetvis påverka afgahnernas syn på dem själva. Många muslimska afgahner såg det som ett verk av Allah och att Allah därmed såg afgahnerna som hans heliga folk eller åtminstone som ett renlärigt folk.

Kriget som i grunden tog slut 1919 ledde till att Afgahnistan två år senare lyckades med att bilda en helt självständig stat. Landet hade ju som sagt varit ockuperat av storbritannien under en längre tid men britterna blev som sagt med tiden tvungna att ge upp. Afghanistan hade då drabbats av tre krig med Storbritannien ( första brittisk – afghanska kriget 1839 – 1842, andra brittisk – afghanska kriget 1878 – 1880 och tredje brittisk – afghanska kriget 1919 som ledde till att Afgahnistan blev fria från brittiskt förtryck ).

Afghanistans förste ledare blev Amanullah Rahman. Hans regim blev dock kort på grund av hans tankar på reformer mm som knappast tog emots med öppna armar. Han ville nämligen göra Afghanistan till ett land som liknade västerländerna på många sätt dvs kvinnor skulle inte bära slöjor, västerländsk klädsel skulle bli vanligt osv. Många afghaner var ju då ( liksom även idag ) väldigt konservativa och de ville att de muslimska traditionerna mm skulle finnas kvar. Dessa genomförde ett uppror mot Amanullah 1929 som gjorde att han tvingades till landsflykt. Man kan nog säga att ideerna med en mer västerländsk aktig kultur ej var populära eftersom afghanerna säkerligen hade fördomar mot västerlänningar. Jag menar britterna hade ju härjat och förstört delar av deras land och den västerländska kulturen sågs ju dessutom som sagt som syndig.

Eftersom landet efter detta inte hade någon egentlig ledare efter detta så resulterade det i diverse maktstrider ( dvs inbördeskrig ) mellan olika grupper i landet som ville grepa tag om makten i Afghanistan.
Med tiden fick dock Afghanistan 1933 en kung vid namn Mohammad Zahir. Under hans regim var Afghanistan oftast ett neutralt land. Fast i början av Kalla kriget så började Afghanistan förbättra sina relationer till Sovjet. Detta fick till en början positiva följder eftersom Afghanistan genom de bättrade relationerna med sovjet fick biståndshjälp från sovjet. För ett av världens fattigaste länder som Afghanistan kan ju bistånd från ett av världens då mäktigaste stater inte vara något man tackar nej till.

1953 utsågs dessutom kungens kusin Mohammad Daoud till premiärminister och i och med honom gick det framåt. Han moderniserade Afghanistan på många plan. En sorts industriell modernisering kom igång i och med biståndet från Sovjet och religionen blev mindre central. Daoud kunde dessutom undvika konservativa från att ta makten ifrån honom genom att han krossade allt motstånd han fick med hjälp av armén ( som var på hans sida och som dessutom hade moderniserats med hjälp av Sovjet ).

En annan viktig punkt han kämpade emot var Pakistans bildande. Pakistan hade kommit till i och med att Indien blev självständigt från britterna i slutet av 1940talet. Delar av Pakistan räknade afghanistan nämligen som pashtunskt områden ( pashtuner är Afghanistans största folkgrupp ) och de krävde därför att de skulle få de delarna och inte det nybildade Pakistan. Dessa delar hade ockuperats under britternas ockupation av afghanistan på artonhundratalet och Daoud såg därför dessa områden som pashtunskt område.

1963 avgick Daoud och detta ledde till att Afghanistan blev mer demokratiskt. Kvinnorna fick fler rättigheter och i olika parlamentariska val så fick kvinnor rösta. Afghanistan moderniserades och den industriella utvecklingen kom igång. Folk som var i Afghanistan på denna tid har berättat om hur likt afghanistan var västerländerna på denna tid jämfört med dagens afghanistan.

Men vad var det som gjorde att Afghanistan utvecklades till det landet det är idag där bla rättigheterna mellan män och kvinnorna skiljer sig enormt och där industrin är så gott som outvecklad.

Jo först och främst kan man klaga på att regeringarna under Afghanistans demokratiska tid på 60talet var ganska svaga och de fick inte direkt ett starkt grepp över Afghanistan. Detta ledde till att Daoud lyckades samla till motstånd igen så 1973 kom han till makten igen. Tiden som diktatur kom då tillbaka men tiden med Daoud som ledare blev långt mer kortvarig denna gång. Han var nämligen bara ledare till 1978 ( tidigare i hans liv var han ju Afghanistans ledare i 20 år ) då han mördades i en militärgrupp av kommunister.


KOMMUNISTREGIM OCH GODA RELATIONER TILL SOVJET

Militärkuppen som störtade Daoud blev början på en kommunistregim i Afghanistan. Den nye ledaren hette Muhammed Taraki och han kämpade för att utveckla Afghanistan till en planekonomi. På det sättet förbättrade han landets relationer med Sovjet avsevärt och detta ledde givetvis till alltmer stöd från Sovjet.

Liksom i andra kommuniststater som tex Kina under Mao Zedong så ville man ha snabba förändringar där allt motstånd skulle besvaras med våld. Men till skillnad från i många andra kommuniststater så var det mycket svårare att stå emot motståndet. Till skillnad från många andra kommuniststater så är Afghanistan ett land med många folkgrupper och klaner som sedan långt tillbaka i historien har varit redo att offra sitt liv för att kämpa emot orättvisa regimer.

För Tarakis kamp för planekonomi mm blev hopplös då stora uppror började förekomma i varenda provins i hela Afghanistan. 1979 störtades han bara ett år efter att han själv störtade Daoud. Den som sörtade honom var hans egen försvarsminister Hafizullah Amin som nu genom kuppen blev premiärminister.

Alltså genom att Taraki hade blivit störtad av sin egen försvarsminister så var det ett tecken på att den kommunistiska partirörelsen höll på att splittras ( partiet kallas i engelskan PDPA ).
Detta kunde nog många på denna tid ha sett som något positivt eftersom Afghanistan genom splittringen i PDPA skulle kunnat vara på väg att bli av med kommunistregimen. Men splittringen i PDPA blev istället något mycket negativt.

Sovjet och dess ledare Bresnjev var nämligen otroligt oroad över att Afghanistans kommunistparti höll på att splittras. Afghanistan var som Sovjets enda riktigt starka länk till arabvärlden och genom att Afghanistan var kommunistiskt så skulle ju kommunismen kunna spridas till andra arabländer i området. Bresnjev ansåg därför att Sovjet hade rätt att gå in militärt i socialistiska länder om dessas socialistiska politik mm höll på att falla samman. Sovjet gick därför in militärt mot Afghanistan 1979. Under denna invasion så dödade Sovjet Amin eftersom denne hade bidragit till splittringen av det afghanska kommunistpartiet. I stället gav dem den riviliserande fraktionens ledare Babrak Karmal makten.

Kriget blev dock på många sätt något av en repris av Afghanistans krig med storbrittanien på 1800talet. Afghanerna var nämligen mycket mer framgångsrika i kriget än vad Sovjet räknat med att dem skulle vara. Afghanerna hade nämligen bla djupa grottor att gömma sig i och de kände till områdena i Afghanistan väl. Dessutom fick de militärt stöd av supermakten USA som ju var Sovjets värsta fiende. Detta lydde till att de hade gått med vapen och ammunition. De fick bla vapen som de kunde skjuta ner sovjetiska flygplan med vilket hade stor betydelse för krigets utgång.

Afghanska generaler har på senare dagar även påstått att Sovjets soldater var mycket dåligt tränade och att vare sig dem eller Sovjets markfordon var anpassade för den speciella terrängen i Afghanistan.

Trots afghanernas oväntade framgångar så kostade kriget Afghanistan mycket. Sovjet lät nämligen bränna stora områden som byar mm för att de misstänkte att dessa gömde gerillasoldater. Stora betydande faktorer för Afghanistans ekonomi och välmående såsom skördar, bevattningssystem , industrier mm förstördes. Ett allvarligt problem som dessutom förekom var att afghanistans marker minerades vilket kom att drabba civilbefolkningen även efter att kriget var slut.

Inom tid fick dock kriget sitt slut. För det första var Sovjet som sagt inte så framgångsrika som väntat och de drabbades av stora förluster. För det andra började Sovjet i sig drabbas av inrikesproblem och genom Sovjets demokratisering under Gorbatjov så började Sovjet att braka samman i slutet av 1980talet. Detta samt fredsförhandlingar med FN ledde till att Sovjet reträtterade den 15 februari 1989.


AFGHANISTANS SÖNDERFALL

Under kriget hade Afghanistan fått en ny ledare vid namn Mohammad Najibullah. Även denne var kommunist trots att Sovjet härjade i Afghanistan. Efter kriget så tog det tre år innan denne förlorade sin makt som ledare. Sovjetunionen upplöstes nämligen 1991 och efter det återbildades Ryssland som var en demokrati istället för en kommuniststat.

I och med detta så upphörde snabbt biståndet till Afghanistan från Ryssland eftersom Ryssland inte hade samma intressen som Sovjet ( dvs att sprida kommunism i världen ). Detta kom att få förödande konsekvenser för Afghanistans utveckling. Först och främst så störtades som sagt ledaren Najibullah eftersom han inte längre kunde försvara sina egna intressen med hjälp av Sovjet och dess bistånd.

Sovjets krig i Afghanistan och att de kort efter detta upphörde med sitt bistånd fick som väntat otroliga konsekvenser dessutom. I och med Sovjets krigande i landet så förstördes ju många viktiga byggnader, skördar mm i Afghanistan och detta försämrade ju givetvis levnadsomständigheterna och ekonomin i landet. Efter det så kunde ju Afghanerna inte heller bygga upp sitt land eftersom de inte längre fick hjälp och bistånd från Sovjet. Det var ju sovjets bistånd som tidigare hade gjort så att landet kunde moderniseras någorlunda men i och med kriget och det plötsligt upphörande biståndet ledde till att utvecklingen avstannades och att det gick bakåt för Afghanistans utveckling.

Detta ser jag som ett tecken på I-ländernas oansvariga beteende för U-ländernas situation. Sovjet hade som sagt fört ett tioårigt krig i afghanistan och dem är skyldiga för det fruktansvärda lidandet dem åstadkommit i och med sitt krig i afghanistan. Tack vare kriget som var grymt och som varade i 10 år så har Afghanistan gått bakåt i utvecklingen och i och med det har Sovjet inte bara tagit afghanska krigsoffer mm utan de har även försämrat och minskat möjligheterna för de kommande generationer afghaner i framtiden. Hur ska det bli för dem? Ska dem behöva lida för att Sovjet bestämde sig för att invadera Afghanistan bara för att dem inte skulle förlora prestige ( jag pekar då på att Sovjet ju invaderade Afghanistan för att de inte ville att det kommunistiska styret i landet skulle upphöra ).

Ur en moralisk synvinkel tycker jag därför att Ryssland idag borde återgällda det som dem gjort mot Afghanistan och det afghanska folket. Det är till stor del deras fel att Afghanistan gått bakåt i utvecklingen och i en sådan synvinkel borde ju dem betala för det genom att kanske ge Afghanistan extra mycket bistånd mm nu för att kunna bygga upp landet.

Då Najibullah störtades så började Afghanistan styras av en tadzjikstansk regering. Detta ledde till fördomar mm från pashtuner eftersom i Afghanistan fanns det dubbelt så mycket pashtuner i Afghanistan som det fanns tadzjikistaner. Hursomhelst störtades kommunismen i Afghanistan 1992 då dessa tadzjikistaner lyckades inta Kabul. Afghanistan kom då tillbaks till en tid då landets religion var central. De nya ledarna var nämligen ortodoxa muslimer som nu lämnade de kommunistiska ideerna och satsade på de gamla konservativa islamska ideerna.

Fast det gick fel och det förekom bla motsättningar kring regeringens sammansättning mm. Strider med hjälp av gerillarörelser mm förekom och i Kabul så förekom stora strider som skadade stora delar av staden mycket.

Det fanns många olika åsiktsgrupper som stred i dessa gerillakrig ( däribland kommunister som ville återupprätta det kommunistiska väldet ) och att landet och dess ledande ej var eniga ledde till att landet blev alltmer splittrat.


TALIBANERNA

Nu under denna tid då motstridigheter var så vanliga i afghanistan så kom en helt ny maktfaktor fram i Afghanistan. Det var en fundamentalistisk islamsk grupp vars medlemmar kallas talibaner ( kommer från ordet talib som betyder ”den som söker religiös lärdom” ).
Dessa lyckades samla 1994 ihop en styrka på hela 20000 man och med hjälp av bra vapen, ammonution mm ( jämfört med motståndarna ) så lyckades de på två år ( 1994 – 1996 ) bli så framgångsrika att de intog Kabul och utropade Afghanistan till en renlärlig muslimsk stat.

Dessa ville skapa den mest renläriga islamska staten på jorden. Det gjorde dem genom att bla skapa mycket stränga regler kring religion i landet som gör att man tex kan sättas i fängelse om man missionerar ut en annan religion en Islam. Genom landets mycket stränga muslimska ställning så vill landet inte ta till sig saker från utlandet vilket till stor del har lät till Afghanistans ställning som U-land. I många europeisks och västerländska länder i allmänhet så har ju utvecklingen för länderna gått extra fort då börjat man ta till sig ideer och kunskap från andra länder.

På det sättet så har ju tex Industriella revolutionen spritt sig och genom internationellt samarbete så har dessutom folk i olika länder kunnat få fram tex fackföreningar ( som ju har varit grundläggande för demokratins framväxt i dessa länder ).

I och med talibanernas mycket stränga syn på religion mm så har landet blivit isolerat och har därmed fått problem med att utvecklas. Dessutom fortsätter strider fortfarande mellan olika åsiktsgrupper mm vilket har gjort så att landet fortfarande inte är enat.

Nu på senare dagar har ju Afghanistan dessutom blivit invaderat av USA eftersom talibanerna anklagas för att samarbeta med Usama Bin Laden som misstänks ligga bakom terrordåden mot World trade center den 11 September 2001. Nu har det dock visat sig att talibanerna inte har något riktigt omfattande samarbete med bin Laden utan att de låtit Usama betala miljontals kronor för att få bygga upp sin terrorverksamhet i Afghanistan *2.

Kring USAs krig mot Afghanistan så tycker jag att USA bara upprepar vad Sovjet gjorde 1979. Afghanistan är redan ett land som är förstört och krigshärjat. Det afghanska folket klarar inte av hur mycket lidande som helst. Genom USAs bombningar så försämras Afghanistans urusla ekonomi ännu mer och det hela blir ju inte bättre av att USA går in i ett land som egentligen inte ens varit ett hot mot USA i sig.

USA går kort och gott in i Afghanistan nu eftersom de fort som möjligt vill få tag på bin Laden. Inte bryr dem sig om det afghanska folket, dem gör det hela bara av sina egna intressen eftersom de ju vill fånga in Bin Laden för vad han gjort mot USA. Om det kostar Afghanistans och dess befolkning mycket skiter säkert USA fullkomligt i.

Dessutom märker man hur USA demoniserar talibanerna. Ett exempel är att USA ständigt ska propagera om hur kvinnorna behandlas i Afghanistan ( kvinnor får ju täcka hela sitt ansikte med en slöja och kvinnornas möjligheter där är långt sämre än männens möjligheter ). Sen pratar de om hur talibanerna inte gick med på deras krav mm. Detta har på senare dagar visat sig vara felaktig och lögnaktig propaganda. För det första må kvinnors rättigheter vara små i Afghanistan men folk som bott i Afghanistan har sagt att det afghanska folket behandlar kvinnorna väl och att folket i fråga är ett mycket trevligt folk.

De kristna missionärerna som blivit instänga i fängelse i Afghanistan berättade dessutom att talibanerna behandlade dem väldigt bra. En talibanvakt hade tex behandlat dem mycket väl och han sagt att han älskade dem som om dem vore hans systrar. Alltså verkar det som västerlänningarnas smutskastning av muslimska fiender är lika stor idag som den tex var på korstågstiden. Dessutom visade det sig att talibanerna inte alls var helt ovilliga kring saker som att tex lämna ut Bin Laden. CIA har erkänt det och de menade att talibanerna snarare ville ha nåt i utbyte för att lämna ut Bin Laden.

Tänk om Bush skulle gått med på det. Då skulle inte afghanistan behöva härjas av ännu mer förödande krig utan hela grejen med Bin Laden skulle ha kunnat lösas på diplomatiska vägnar

Nu ser det ju dock ut som talibanerna kommer störtas. Det kan ju bidra till att Afghanistans isolering upphör så samarbetet med utlandet kan öka för Afghanistan. Det är det positiva men å andra sidan så känns det väldigt onödigt och tragiskt att USA ska behöva gå in i Afghanistan och förstöra delar av landet i jakt efter en terrorledare som dem inte ens har grundläggande bevis på till varför denne är skyldig till terrorbombningarna 11 September.

Det som dock låter bra i mina öron är att FN nu satsar hårt för att bilda en demokratisk regering i Afghanistan. Jag är tveksam på att det kan lyckas men om I-länderna hjälper Afghanistan ur deras inrikesstrider ( som typ förekommit i 20 år nu ) och ger landet mer bistånd så kan Afghanistans situation kanske förbättras och kanske kan då detta land som drabbats av så många krig i dess historia för en gångs skull få uppleva en längre fred.

Jag tror alltså att det vi ska lära oss av afghanistans historia är att Afghanistan behöver hjälp från utlandet för att kunna utvecklas. I och med Sovjets bistånd så lyckades ju landet utvecklas ordentligt under en tid och det vore ju rätt om de andra länderna och då särskilt
I-länderna skulle hjälpa Afghanistan med de inrikessvårigheter som landet har.
Afghanistan är helt enkelt beroende av I-länderna för att kunna utvecklas.
Vi har sett detsamma tidigare i och med avkoloniseringen då kolonier utvecklades till självständiga länder. Då lämnade stormakterna de fd kolonierna för sig själva utan att hjälpa länderna i sig med att utvecklas till en välmående och demokratisk stat. I och med I-ländernas ansvarslösa handlande med avkoloniseringen så har det lett till att just många av dessa fd kolonier har drabbats av inrikesstrider, diktatur, fattigdom osv. Tänk hur mycket bättre det skulle varit om dessa I-länder hade tagit ansvar för sina fd kolonier så att de kunde hjälpa dem att utvecklas. Då skulle så väldigt många länder kunna må bättre idag.

Detsamma med afghanistan. Vi I-länder är skyldiga detta land så mycket. Vi har skövlat och härjat i deras land vilket bidragit stort till deras stora fattigdom mm och inte har vi gjort mycket för att göra det bättre i landet. Det rätta vore alltså att I-länderna ger mer bistånd till Afghanistan och hjälper landet i fråga att utvecklas. Så borde I-länderna i huvud taget göra med alla länder med liknande problem men eftersom Afghanistan är särskilt drabbat så vore det enda moraliskt riktiga att I-länderna nu börjar hjälpa afghanistan att utvecklas till ett mer välmående land.

Landets problem
Som jag nämnt tidigare ( i Afghanistans historia ) så grundas i stort sätt alla de stora problemen i Afghanistan på de krigen som drabbat landet
( då särskilt kriget med Sovjet ). För det första har det afghanska folkets näringsliv drabbats hårt av krigen i landet. Under Sovjets invasion så förstördes ju en mycket stor del av bla skördarna, bevattningskanalerna mm i landet. Detta leder ju till näringsbrist mm vars följd blir att barnadödligheten mm blir stor och att stämningen i landet blir allmänt pessimistisk.

Afghanistan är för övrigt en av de länderna på jorden med högst barnadödlighet. Inte blir det då bättre av att Afghanistan är ett av de länder som föder mest barn ( runt 6, 9 barn per kvinna enligt http://www.un.org/depts/unsd/ww2000/table2b.htm) vilket ju kort och gott beror på att föräldrarna räknar med att barnen ska ta hand om dem och försörja dem i framtiden. Vad beror då barnadödligheten på? Jo det beror mycket på krigen. Bland det som förstördes under den sovjetiska ockupationen så var jordbruket den viktigaste faktorn som allvarligt skadades av ockupationen. Jordbruket är ju så pass grundläggande för ett lands status och välmående. Under den sovjetiska ockupationen så halverades dock hälften av allt jordbruk i landet och detta fick givetvis fruktansvärda konsekvenser för landets ekonomi och välmående eftersom jordbruket bla svarar för större delen av landets BNP mm.

Vattenkraften skadades också allvarligt under den sovjetiska ockupationen och idag har mindre än 20 procent av Afghanistans befolkning ständigt tillgång till drickbart vatten. Närings och energibrist är alltså ett stort problem i afghanistan som kommit till i och med de krig som förekommit i landet. Dessa problem resulterar ju dessutom i diverse sjukdomar som också blir ett allvarligt problem. Afghanistan har nämligen inte någon direkt organiserad sjukvård. Sjukvård finns mest i några av Afghanistans större städer. Att det inte finns någon väl fungerande sjukvård som i många av I-länderna beror mycket på att det inte finns någon direkt väl fungerande förvaltning i landet.

Detta beror på att talibanerna inte verkar vara särskilt engagerade i att skapa en väl fungerande förvaltning. Det enda dem egentligen bryr sig om är religionen och det ser dem som den enda riktigt mäktiga faktorn i samhället. Talibanerna har därför inrättat den sk religionspolisen som ser till att de fundamentalistiska islamska lagarna följs i landet.

Exempel på dem är att kvinnor ska ha slöjor för ansiktet, att folk tex inte ska titta på tv osv. Vissa saker kan man tom straffas för rejält. Ett exempel är att homosexuella straffas till döden och själva avrättningen går till genom att man släpper en lermur över den homosexuelle.

Hursomhelst får religionen för stort inflytande i landet och man behöver andra saker än religion för att kunna organisera ett land. Att talibanerna inte verkar vilja det är något mycket negativt för folket. Sjukvården som sagt drabbas av det. I Sverige finns ju en väl fungerande förvaltning som bla tar hand om sjukvården men i Afghanistan har man inte det. Dessutom kan afghaner sällan få hjälp av internationella hjälporganisationer eftersom talibanerna förr en så pass isolerat politik som går ut på att inte ta emot mycket hjälp från utlandet.

Man kan dessutom säga att delarna i landet mest styrs som stammar. I varje provins finns någon typ av ledare som styr provinsen. Den ledaren har till viss del ett samarbete med ledaren i hela landet ( som finns i Kabul ) men provinsens ledare kämpar dock först och främst för provinsens bästa istället för landets bästa.
Detta gör att landet i sig inte kan vara organiserat då ledarna i Kabul inte har lika stort inflytande över landet som tex ledare i I-länderna har.

En annan sak som också bidragit till oenighet i landet är de etniska motsättningarna. Under sovjets ockupation så började nämligen minoritetsgrupper som tadzjiker, hazarer mm att komma till makten. Det blev början till stridigheter mellan många olika folkgrupper i landet och under talibanregimen så har denna kamp blivit särskilt allvarlig. Talibanerna som tillhör den pashtunska folkgruppen har nu tagit upp stridigheterna igen mot de andra mindre folkgrupperna. Det har lett till massakrer av bla hazarer.

Ett allvarligt problem med talibanernas syn hur samhället ska styras är att yttrandesfriheten blir en omöjlighet. Yttrandesfriheten och fria åsikter är en viktig del i samhällets utvecklande för seriöst; hur skulle samhället ha utvecklats om inte nya ideer mm skulle fått komma fram. Genom att låta olika ideer, synsätt mm blandas så kan samhället utvecklas och på det viset kommer nya ideer fram som kan modernisera samhället. I afghanistan tillåts bara talibanernas fundamentalistiska islamska ideer mm och på det viset så blir fria åsikter mm en omöjlighet vilket bidrar till att landet blir outvecklat. Kunskap om olika ideer, åsikter mm i världen bidrar ju till modernisering av länder och om Afghanistan skulle ha yttrande- och åsiktsfrihet så skulle landet moderniseras och olika extrema folkgrupper mm kanske skulle kunna bli tolerantare mm. På det sättet skulle landet kanske kunna bli bättre organiserat.

Kunskapen är som sagt dålig i Afghanistan och det beror mycket på att Afghanistan är ett av de länderna i världens med lägst utbildning. Innan den sovjetiska ockupationen så utvecklades utbildning genom att olika universitet i landet började grundas. Men under de kommande
krigen i landet så förstördes i stort sätt all högre utbildning. I dessa dagar har i stort sätt bara en tredjedel av befolkningen tillgång till grundläggande utbildningsom består av en avgiftsfri sex årig grundskoleutbildning. Sen kan man ta en sexårig utbildning till men det kostar och med tanke på fattigdomen så är det inte många som får en sådan utbildning.


Det finns även koranskolor ( som har funnits sedan lång tid tillbaka i afghanistan ) men i dem är religionen det som man studerar mest. Utbildningens dåliga utformning kan man också skylla på talibanerna. De har nämligen minskat på de olika könens lika rätt till en utbildning rejält. På grundskolan går ungefär två tredjedelar av landets pojkar och en tredjedel av landets flickor. Dessa siffror höjer sig relativt mycket från varandra men på gymnasiet blir det värre. På gymnasiet går nämligen en tredjedel av landets pojkar samt en tiondel av landets flickor *1. Det säger ganska mycket om vilket patriarkat Afghanistan har blivit i och med talibanerna.

Jag läste någongång i aftonbladet ( kan dessvärre inte länken till artikeln ) att det enligt talibanernas syn på religion är rättfärdigt att låta flickor avsluta sin utbildning då de börjar få mens. Det anses som resultat av allvarliga synder eller något om jag minns rätt. Det förklarar varför antalet flickor är så mycket lägre på gymnasiet. De beror sannerligen på att de kort och gott på den tiden har fått mens.

Större delen av de flickor som väl går i skolan får oftast gå i privata hus avskilda från pojkarna.

Enligt FNs statistik så är dock 34 procent av lärarna i landet kvinnor ( enligthttp://www.un.org/depts/unsd/ww2000/table4b.htm ). Min teori är att många av dessa kan tillhöra hemliga skolor som finns i afghanistan. Det finns nämligen ganska många ställen i Afghanistan där man undervisar flickor mm i hemlighet och undervisar man flickor där så kan säkert kvinnor vara lärare i dessa sk hemliga skolor också. Dessutom finns det ju trots allt en hel del skolor som lyckats få stöd från hjälporganisationer trots talibanernas politik och i dem skolorna så finns ofta kvinnliga lärare.

Det bästa vore i min mening att Afghanistan skulle ge kvinnor samma rättigheter som männen i undervisningen. Dels tycker jag så eftersom jag inte tycker det finns någon riktigt bra anledning till varför det inte ska vara jämställt på den punkten. Kvinnor och män har inte några direkta skillnader till intellektet eller dylikt. Det har tom visat sig att kvinnor tänker bättre än männen eftersom de kan använda båda hjärnhalvorna vilket inte männen kan. Personligen tycker jag därför att en person status i ett land inte ska grundas på personens ras, nationalitet, sexuella läggning, kön ( som det är i det här fallet ) mm utan en person status ska grundas på individens kompetens och potential. En person ( man eller kvinna, heterosexuell eller homosexuell osv ) borde kort och gott dömas efter sin kompetens och inte efter sitt kön mm.

Dessutom påpekar ju många muslimer att det inte står något i Koranen om att kvinnor ska ha mycket sämre rättigheter mm än männen. Det står dock att det är menat att kvinnan ska ha stort inflytande i hemmet om jag minns rätt men det står inte vad jag vet att kvinnor i fråga inte ska ha rätt till en utbildning mm. Hursomhelst vet jag säkert att många muslimer påpekat att det inte finns stöd i Koranen till hur kvinnor behandlas i Afghanistan. Nyligen bevisades det dessutom i ett reportage att talibanerna langar opium mm i Ryssland. Att göra det kan väl knappast ses som renlärligt.

Därför tror inte jag att talibanerna egentligen är renläriga muslimer. De är snarare patriotiska pashtuner eller något ( de låter ju ofta opponera sig mot minoritetsgrupper mm ) och att sälja opium är något dem tjänar på eftersom Afghanistan ( i alla fall enligt Microsoft Encarta 2000)
är den största producenten av opium i hela världen. De utnyttjar ju säkert detta eftersom landet i övrigt är så fattigt.

Det tragiska med afghanistan som jag nämnde tidigare är själva isoleringen. Talibanerna ser sig ju som renläriga och vägrar ta emot hjälp från utlandet ( förmodligen eftersom dem ser dem som fiender och förmodligen syndare ). Detta är mycket tragiskt. Förr på 60 och 70talet lyckades ju som jag nämnde Afghanistan utvecklas genom att de tog emot bistånd från andra länder. Sovjet var ju mycket viktigt och deras bistånd betydde mycket för afghanistans industriella utveckling mm. Även USA hjälpte till. Både Sovjet och USA hjälpte afghanerna med att bygga upp vägar och kommunikationer. Sen förstördes ju väldigt mycket av allt detta efter de kommande krigen.

Vid ett sådant tillfälle var isolering det sista Afghanistan behöver. De behöver mer bistånd för att bygga upp sitt land för de kan inte klara av det på egen hand. Landet är så pass oenat med alla folkgrupper som slåss mot varandra mm. Dessutom finns ju olika organisationer som tillsammans bildat ”Norra Alliansen” och som även dem har opponerat sig mot det talibanska styret ( nu genom kriget med USA så har ju dock Norra Alliansen så gott som krossat talibanerna ).

Nu anser jag att FN bör gripa in för att hjälpa för det finns inget bättre läge än nu att bättra på Afghanistans situation. Nu då FN diskuterar mycket i frågan om hur Afghanistan ska styras så bör de satsa mer än någonsin på att förbättra situationen i afghanistan. Ge landet mer bistånd, försök inleda en demokratisering där såväl män och kvinnor har lika rättigheter och där yttrandesfriheten och åsiktsfriheten blir mer central. Hjälp de nya ledarna i Afghanistan ( som förr eller senare kommer till makyen ) med att motverka inre strider mm i landet.

FN måste hursomhelst se till att Afghanistan får bättre kontakter med omvärlden så att inte landet tex blir så isolerat som under talibanerna. Genom att hämta ideer från andra kulturer och länder så kan dessutom landet i sig utvecklas på ett positivt sätt. Det kommer nog ta lång tid om man i huvudtaget kommer att lyckas men det är värt att åtminstone försöka bättra på landets situation.




JÄMFÖRELSE MELLAN AFGHANISTAN OCH CANADA ENLIGT STATISTIK
( Afghanistan år 2000, demografisk pyramid
( källa: http://www.census.gov/cgi-bin/ipc/idbsum?cty=AF )
Pyramidens mycket branta form visar att Afghanistan ligger i stadium 1.
Motiv till det är att födelsetalet är väldigt högt men sedan blir dödligheten större för var femte år vilket är ett typiskt tecken på U-länder som är särskilt fattiga och saknar egentlig familjeplanering.

( Canada år 2000. Demografisk pyramid )
( Källa: http://www.census.gov/cgi-bin/ipc/idbsum?cty=CA )
Pyramiden visar att Canada ligger i Stadium 4 eftersom pyramiden är väldigt rak vilket visar att dödligheten är liten och så. Folket mår bra och det föds lagom mycket barn om året.



MER INGÅENDE SYN PÅ STATISTIK OCH JÄMFÖRELSE MED CANADA

Ett allvarligt problem är befolkningsökningen i Afghanistan. Från 1995 till 2000 så räknar man att Afghanistans befolkning har ökat med 3,68 procent medan Canadas befolkning bara har ökat med 0, 80 procent under 1995 till 2000. Detta beror sannerligen på det klassiska problemet med överbefolkning i U-länder. Det problemet grundas på att det i länder som detta tex inte finns vård, äldre vård mm så folk skaffar sig då barn för att de ska ta hand och försörja sina föräldrar då de blir äldre. Detta leder till ett stort antal födda barn per år dör tidigt förmodligen på grund av att folket i Afghanistan är mycket mer undernärt än vad Canadas folk är samtidigt som Canada dessutom har väl fungerande sjukvård vilket Afghanistan inte har. ( se även http://www.un.org/depts/unsd/ww2000/table3a.htm där man kan se statistik till viss del kring barnadödligheten )

En sak ( som jag kollade in tidigare på FNs sidor fast som jag inte kommer ihåg länken på. Jag är dock säker på vad statistiken var ) är att i Afghanistan får man nästan aldrig genomföra abort. Man får endast göra abort där om det är för att rädda flickans liv i sig. Eftersom våldtäckter mm säkerligen händer även i afghanistan så bidrar ju därmed de stränga abortlagarna till att många barn som man inte vill ha föds. I Canada däremot är det liksom i många andra I-länder fritt fram att göra abort om man vill. En annan sak som visar att dödligheten är stor i Afghanistan är att drygt 44 procent av dess befolkning är under femton år medan Canadas befolkning bara till 19 procent består av folk under femton år. Detta bevisar den stora dödligheten i Afghanistan då så många i befolkningen är minderåriga. Afghanistan är för övrigt ett av de länder med minst procentuellt människor över 60 år. Runt 5 procent av kvinnorna i Afghanistan är över 60 år och lika mycket procent av männen i Afghanistan är över 60 år. Samtidigt har Canadas befolkning mycket högre procentsiffrorna kring antalet personer över 60 år. Runt 15 procent av Canadas män är över 60 år och runt omkring 19 procent av Canadas kvinnor är över 60 år. Detta bevisar att Canada sannerligen har bättre sjukvård som ökar livslängden hos olika folkgrupper i landet medan Afghanistan knappt har någon sjukvård alls.

Jämför man medellivslängden mellan Afghanistan och Canada så ser man också uppenbara skillnader. Då ser man att medellivslängden för kvinnor bara är 46 år och att medellivslängden för män är 45 år. I Canada däremot är medellivslängden för kvinnor 75 år och 68 år för män. Mellan 95 till 2000 har nämlig En annan förklaring till Canadas mycket bättre välmående än Afghanistan är att Canada har genomgått den industriella revolutionen för länge sedan och i och med det har landet lyckats bli rikt och på det viset kunnat modernisera olika saker inom landet som tex sjukvård. Afghanistan ligger dock i stadium 1 och har inte ens genomgått någon industriell revolution eller dylikt ( industrier och så byggdes ju på 60- och 70talet men de förstördes ju under kriget ). Ett bevis på detta är statistik som man kan hitta på FNs hemsida som visar att endast 22 procent av Afghanistans befolkning bor i städerna medan resten bor på landet. I och med industriella revolutionen så börjar ju folket flytta in till städerna där fabrikerna finns ( så antalet boende inom städerna blir en överlägsen siffra jämfört med antalet boende på landet ).



I Canada däremot ( visar statistiken ) så bor 73 procent av dess befolkning i städerna medan resten bor på landet. Det bevisar att Canada har genomgått en industriell revolution medan Afghanistan inte har gjort det. Dock kan man samtidigt bland samma statistik se att antalet stadsbor har ökat från 1995 till 2000 med 4, 79 procent medan lantbefolkning har ökat med
2, 39 procent. I Canada däremot har endast stadsbefolkningen ökat med lite mer än en procent sedan 1995 och lantbefolkningen har ökat med mindre än en procent där. Eftersom någon direkt industriell framfart förekommer i afghanistan ( i alla fall så jag inte hittat någon källa där det står det ) så skulle jag tro att lantbefolkningen flyttar in till städerna eftersom det finns sjukvård i vissa städer vilket det tydligen inte finns på landet.Kollar man bland statistiken på Microsoft Encarta 2000 så kan man dessutom se att sjukhusen i Afghanistan minst sagt är fullproppade med patienter. Det bevisar att det finns så få sjukhus att folk i landet söker sig till oftast samma sjukhus i landet då de blir sjuka eller dylikt. Detta leder till att de få vårdplatserna får överdrivet många patienter ( enligt microsoft Encarta 2000 rör det sig om nästan 4000 personer per vårdplats ). I Canada däremot så är det mindre än 300 personer på varje sjukhus och det beror ju säkerligen på att de har mycket fler sjukhus så patienterna inte behöver söka hjälp hos samma vårdplats eller dylikt.

Ett annat problem är Afghanistans mycket knappa tillgångar av drickbart vatten och bra avloppsvatten. Endast 13 procent av Afghanistans befolkning har tillgång till drickbart vatten. Endast 12 procent av befolkningen har tillgång till avloppssystem och så. För Canada dock så är det i stort sätt det motsatta. 100 procent av Canadas befolkning har nämligen tillgång till såväl dricksvatten såsom avlopp. Vad detta beror på är säkerligen att Afghanistan är så pass krigsdrabbat. Speciellt under kriget med Sovjet så förstördes ju mycket av afghanistans vattensystem mm. Man kan väl inte påstå att många afghaner hade tillgång till vatten då heller men fler personer då hade det då än nu och då gick i alla fall utvecklingen till att förbättra vattenförsörjningen mm framåt. Canada å sin sida har aldrig riktigt drabbats av krig på hemmaplan sedan på 1800talet. Canada har därför i lugn och ro kunnat bygga upp mycket i sitt land och däribland givetvis vattensystem mm.

Utbildningen är ju dessutom mycket bättre i Canada. Kollar man på Microsoft Encarta 2000s statistikcenter att endast ungefär 31 procent av Afghanistans befolkning kan läsa och skriva medan 96 procent av Canadas befolkning kan läsa och skriva. Kollar man på FNs statistik så kan man dessutom se ( liksom jag nämnde tidigare i det här arbetet ) att det inte finns någon högre utbildning på högskola eller så i Afghanistan. I Canada där emot går över 50 procent av befolkningen på högskola. Detta beror mycket på krigen som förekommit i Afghanistan på sistone. I och med Sovjets ockupation och genom de inre striderna mellan olika åsikts- och folkgrupper såsom pashtuner, hazarer, mm så har de universiteten i landet som fanns förstörts. De byggdes ju upp universitet i Afghanistan på 60- och 70talet med hjälp av Sovjets bistånd och så men en efter att Sovjet invaderade landet mm så följdes det med att massor av strider mm förekom i Afghanistan som förstörde mycket byggnader mm och däribland universiteten.Samtidigt som jag nämnde tidigare så har Canada fredliga förhållanden inom sitt land och därmed drabbas inte dem av samma problem som Afghanistan gör genom svåra inre strider mm. Detta påverkar ju afghanistans utveckling enormt eftersom kunskap är en viktig del i att kunna utveckla ett land.

I och med Sovjets ockupation och genom de inre striderna mellan olika åsikts- och folkgrupper såsom pashtuner, hazarer, mm så har de universiteten i landet som fanns förstörts.
De byggdes ju upp universitet i Afghanistan på 60- och 70talet med hjälp av Sovjets bistånd och så men en efter att Sovjet invaderade landet mm så följdes det med att massor av strider mm förekom i Afghanistan som förstörde mycket byggnader mm och däribland universiteten.
Samtidigt som jag nämnde tidigare så har Canada fredliga förhållanden inom sitt land och därmed drabbas inte dem av samma problem som Afghanistan gör genom svåra inre strider mm.Detta påverkar ju afghanistans utveckling enormt eftersom kunskap är en viktig del i att kunna utveckla ett land.

En sak i statistiken som jag tycker är konstig är vad FN skriver om den grundläggande utbildningen. Där står det att att 22 procent av kvinnorna går i den grundläggande utbildningen ( dvs grundskola ) medan att 25 procent av kvinnorna enligt FN går på gymnasiet. Denna statistik stämmer inte alls överens med den statistik kring utbildningen man kan läsa om i Utrikespolitiska institutets minibok om Afghanistan där det står att en tredjedel av flickorna går i grundskolan och att en tiondel av flickorna går på gymnasiet. Trots detta kommer denna statistik från ungefär samma tid. Jag kan därför inte analysera den punkten eftersom det ges så olika skildringar på statistiken kring grundutbildningen mm.

På Microsoft encarta 2000 kan man även läsa om ländernas ekonomifakta ( statistiken är dock från 1997 ). Där ser man att Canadas BNP är 658 miljarder dollar och 21700 dollar per capita medan Afghanistans BNP bara är 19, 3 miljarder dollar och 800 dollar ber capita. Även detta beror sannerligen på att Canadas organisation är mycket bättre och detta land har inte drabbats av krig, inre motsättningar mm vilket leder till att det landet har lyckats utvecklas till en bra ekonomi. Afghanistan däremot har under hundratals år drabbats av krig, inre motsättningar mm som givetvis har påverkat dess ekonomi. Dessutom har landet upplevt ett flertal olika regimer som fört en väldigt isolerat politik och under den tiden har man ju inte tagit emot hjälp från utlandet mm vilket är mycket viktigt för ett lands utveckling.

Kvinnorna som sagt har inte många rättigheter i Afghanistan jämfört med andra länder och i FNs statistik kan man se att det inte finns någon kvinnlig politiker i Afghanistan. Detta beror ju på att talibanerna inte tillåter det. I Canada finns det visserligen inte heller så mycket politiker i de olika typer av grupperna som nämns i statistiken ( det rör sig mest om 10-20 procent vilket är ganska lite för att vara ett västerländskt I – land ) men det är ändå mer än i afghanistan och det beror ju kort och gott på den patriarkiska bilden av samhället som talibanerna har.

Antalet ekonomiskt aktiva i såväl Afghanistan och Canada så är siffran ganska jämn i båda länderna (de skiljer sig i alla fall inte ovanligt mycket ). Runt 86 procent av Afghanistans befolkning är ekonomiskt aktiva medan bara 46 procent av kvinnorna är ekonomiskt aktiva
( ekonomiskt aktiv dvs man tjänar in pengar själv på ett eller annat sätt osv ). I Canada är är 73 procent av männen ekonomiskt aktiva medan 57 procent av kvinnorna i Canada är ekonomiskt aktiva. Statistiken kan nog mycket bero på att tex Canada har fler omyndiga pojkar än Afghanistan vilket leder till att Afghanistan har fler ekonomiskt aktiva pojkar .
Afghanistan borde försöka öka antalet vaccinationer mot de sjukdomar som det afghanska folket vaccineras mot. I Canada så vaccineras nästan 96, 97 procent av befolkningen medan hälften eller mindre av Afghanistans befolkning får vaccinationer mot de sjukdomar som är allvarliga i deras land ( BCG: 50 procent, DPT3: 37 procent, Polio3: 38 procent, Mässlingen: 42 procent och TT2: 19 procent ).

Jag tror att skillnaderna mellan Canadas och Afghanistans situation beror mycket på dess historia. Canada tex har inte på samma sätt som Afghanistan drabbats av krig mm. Under kolonialtiden så var det väl visserligen en hel del strider mellan fransmän och engelsmän och så men ändå. Canada var ju dessutom en gång i tiden en brittisk koloni och i och med det spreds Storbritanniens ekonomiska utveckling även till Canada ( eftersom canada var en brittisk koloni ). På det sättet industrialiserades Canada väldigt snabbt och de har sedan lång tid tillbaka i historien haft goda relationer till Storbritannien och USA vilket givetvis har gynnat deras handel och ekonomi i allmänhet.

I och med att de haft bra kontakter med såna länder så har de ju kunnat ta efter ideer från dem länderna så deras eget land skulle kunna utvecklas. Canada har dessutom genom kontakten med dessa länder haft en god syn på de andra västerländernas utveckling. På det viset har även Canada därmed kunnat utveckla ett land med bra organisation, ekonomi osv.
Detta har givetvis bidragit till bra organiserad sjukvård, vattensystem, välfungerande industri osv. Dessutom har Canada väldigt många naturtillgångar. Afghanistan däremot har aldrig riktigt lyckats ha en välfungerande organisation. Man kan i Utrikespolitiska institutets minibok ”Afghanistan” läsa att landet i fråga alltid har varit något av ett stamsamhälle där stammarna har makten lokalt. Likadant är det ju på många sätt under talibanregimen. Talibanerna har visserligen något av ett samarbete med stammarnas men ändå har de så pass mycket självstyrande rättigheter att man inte kan påstå att de styrs av staten som tex kommuner görs i Sverige.
De krigen som drabbat landet under typ varje sekel har ju också ödelagt mycket betydelsefulla byggnader, skördar mm för landet ( särskilt under Sovjets ockupation ) som bidragit starkt till att ekonomin försämrats. USAs bombningar i Afghanistan nu lär ju också försämra ekonomin mm. Dock tror jag att USAs bombningar kan få positiva effekter indirekt. FN ska ju bilda en ny regering då talibanregimen är störtat och allt och det finns ju då möjligheter att de ledarna förr en mindre isolerad politik än talibanerna. Isoleringen är ju ett allvarligt problem för Afghanistans del. Eftersom Afghanistan ett flertal gånger har styrts av konservativa, fundamentalistiska muslimer så har de under tider som denna inte tagit till sig saker från utlandet mm vilket försämrat dess kontakter med utlandet dessutom. Canadas kontakter med utlandet har ju spelat en viktig roll för dess ekonomiska framfart.


Men Canada har ju samtidigt utvecklats så snabbt på grund av det är en fd brittisk koloni och eftersom det är USAs grannland. På det sättet är ju landet på många sätt dömt till ekonomiskt välstånd eftersom Storbrittaniens modernisering under imperalismen som sagt spred sig till dess olika kolonier ( som Canada mm ) genom industriella revolutionen mm. Dessutom får man ju givetvis USA som handelspartner om man som i canadas fall är dess grannland samtidigt som Canada dessutom har många resurser som USA är intresserade av.

Afghanistan däremot har drabats av mycket såsom krig, isolering, oenigheter inom organisationen osv. En viktig orsak är ju att Afghanistan har så många folkgrupper och åsiktsgrupper som har olika åsikter om saker och ting. Detta kan man inte säga om Canada och detta har i Afghanistan lett till stridigheter mm.

Ett exempel är att under Afghanistans tid som kommunistisk stat så körde dess kommunistiska ledare med en kampanj mot analfabetism. Då skickade man ut marxistiska lärare till olika byar i landet mm och försökte då att hjälpa vuxna män och särskilt kvinnor med att lära sig läsa och skriva. Fast i dessa delar av Afghanistan såg man marxistiska lärare som synonymt med ateist vilket givetvis var hädelse i dessa bybors mening. De lät då göra sig av med lärarna på groteska sätt genom att bränna dem mm *1.

Detta är ett bra bevis på vad som kan hända i Afghanistan så två olika åsiktsgrupper möts. Det är nog ett av de största problemen i Afghanistan dvs att det finns så många olika åsiktsgrupper ( en hel del extrema ), folkgrupper mm. Detta gör att det nästan alltid bildas motsättningar i landet kring saker och ting och de olika åsikterna, motsättningarna mm leder till att de ledande politikerna inte kan få fullt grepp över landet.

Talibanerna i sig är ju inga höj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys på Afghanistan och dess fattigdom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-03-16

    Bra arbete!

  • Inactive member 2006-05-21

    ambitös! undra vad du fick på

  • Inactive member 2007-10-30

    bra arbete men känns nästan li

  • Inactive member 2008-02-24

    bra skrivet! fasst det säger j

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-06]   Analys på Afghanistan och dess fattigdom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1601 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×